2011. november 15.

Még egyszerűbb lehet a szerkezettervezés

Még egyszerűbb lehet a szerkezettervezés

Vasbeton szerkezetek és szerkezeti részletek gyors és egyszerű tervezéséhez kaptak hasznos ötleteket azok a szakemberek, akik egy októberi konferenciasorozaton meghallgatták a Nemetschek előadását. A legszerencsésebbek azok voltak, akik egy 2012-es újdonságot is első kézből hallhattak.

„Számítógépes tervezés: Erőtani tervezés – CAD modellezés – vasalási tervek” címmel tartott előadást a Nemetschek Magyarország szakembere azon a konferenciasorozaton, amelyet országszerte hat nagyvárosban tartottak „Ipari építés – Csarnokmegoldások” témakörben, összesen több mint ötszáz résztvevő számára.

Még egyszerűbb lehet a szerkezettervezés

A Nemetschek előadása bemutatta a csarnokok, ipari épületek építészeti és statikai tervezésének, modellezésének módszereit, tárgyalta a szerkezetek és szerkezeti részletek gyors és egyszerű statikai méretezését, valamint a Round-Trip Engineering lehetőségeit. Példaprojekten követték a hallgatók a CAD szerkezeti modell átadását a végeselem- (FEM-) szoftver számára, átalakítását analízismodellé, a terhek megadását és számítás végrehajtását. Ezután bemutatta az előadó a számított eredmények és szükséges vasalási mennyiségek visszaadását a CAD programba, végül a szerkezet vasalási terveinek elkészítését.

Az előadássorozat későbbi időpontjain résztvevő szakemberek (Budapesten, Pécsett és Miskolcon) ezen kívül abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy nekik már módjukban állt megtekinteni a Nemetschek legújabb fejlesztésének eredményét, az Allplan 2012 programverzióban megtalálható SmartParts funkció gyakorlati alkalmazását. Ennek lényege az, hogy rendelkezésre állnak olyan intelligens, háromdimenziós CAD-objektumok, amelyek bizonyos paraméterek (például méret, alak) változtatását értelemszerűen követik, azaz valós időben e paramétereknek megfelelően módosítják a modellt. Az előadások keretében egy csarnoképület rövidkonzolos oszlopának tervezését követhették végig a résztvevők.

 

A Nemetschek Magyarország szakemberei a konferencianapok teljes időtartama alatt a résztvevők rendelkezésére álltak: szoftvereket a helyszínen ki lehetett próbálni, lehetőség nyílt egyéni konzultációkra is. A lehetőségek alaposabb megismeréséhez ingyenes próbaverzió igénylésére is lehetőség nyílt (és ez a lehetőség természetesen a konferenciától függetlenül is fennáll).

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog