2011. december 13.

Védelem hiányában a kültéri kőburkolatok gyorsan tönkremennek

Védelem hiányában a kültéri kőburkolatok gyorsan tönkremennek

A kövek, főleg a természetes kövek annál hamarabb károsodnak, minél nyitottabb a szerkezetük. A felületükön lerakódott szennyeződést a csapadék a nyitott pórusokon keresztül a kő szerkezetébe juttatja, aminek következtében elváltozhat a kő színe, de a bejutó nedvesség télen súlyosan károsíthatja a kő szerkezetét is.

A kő a szerkezetébe jutó szennyeződéstől akár néhány hónap elteltével is elveszítheti eredeti színét, lemoshatatlanul piszkossá válva. De a bejutó nedvesség a kő szerkezetét is roncsolja: a víz 0 °C alatt megfagy, miközben a vízcseppek 10 százalékos térfogat-növekedésen mennek keresztül, így azokban a pórusokban, ahová bejutott, szétfeszíti a körülötte lévő szerkezetet. A károsodás gyorsaságát és mértékét nagyban befolyásolja a szmog, a por- és a szélterhelés, a csapadék mennyisége, a környezeti fekvés, a páratartalom, valamint a kő típusa. A nyitott pórusú természetes mészkövek, mint például a horvát vagy brazil mészkő, vagy például a vágott tégla szerkezetükből adódóan sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a műkő.

 

Hogyan őrizhető meg a kőfelületek szépsége?

Tartós védelem csak a pórusok lezárásával, impregnálással érhető el. Amennyiben nem szeretnénk jelentősen megváltoztatni a felület megjelenését vagy struktúráját, illetve színét, javasolt speciálisan erre a célra kifejlesztett úgynevezett kővédőszereket alkalmazni. Fontos, hogy a kővédőszer megfelelő mennyiségű és minőségű szilikonvegyületet tartalmazzon. A szilikon amellett, hogy portaszítóvá teszi a felületet, megakadályozza a nedvesség felületbe szivárgását, így az nagy cseppekké összeállva távozik a kő felszínéről. A szilikontermékekre általánosan jellemző, hogy UV sugárzás hatására roncsolódnak, szerkezetük felbomlik, és – az impregnáló anyag minőségétől függően – idővel eltűnnek a felületekről. Ezért az állagmegóvást az impregnáló szer típusától függően 2-5 évente meg kell ismételni. (Kopásnak kitett járófelületeken egyáltalán nem javasolt impregnáló termékeket alkalmazni.)

 

Védelem hiányában a kültéri kőburkolatok gyorsan tönkremennek

 

A hatékonyság kulcsa a szilikontartalom

A Mapei Kft. több mint egy évtizede foglalkozik természetes és műkövek impregnáló anyagainak fejlesztésével, illetve gyártásával, és a vegyipari fejlődés eredményeit felhasználva egyre korszerűbb termékeket kínál. Egyik ilyen terméke az általános felhasználású Antipluviol impregnálószer.

• Az Antipluviol W vízhígítású, szilikongyantát tartalmazó impregnálószer, amely meghagyja az alapfelület természetes színét. Kifejezetten ajánlott jó szívóképességű, a nedvességet könnyen felvevő felületekre. Ez a termék beltéri alkalmazásra is javasolt, ugyanis sem a felhasználás közben, sem azt követően nem áraszt szúrós oldószer szagot.

 

Védelem hiányában a kültéri kőburkolatok gyorsan tönkremennek

 

• Az Antipluviol S kevésbé nedvszívó felületekre ajánlott termék. Bár a kevésbé nedvszívó anyagok (műkő, beton stb.) szerkezetébe az impregnáló szerek is nehezen tudnak beszivárogni, de oldószeres hígításnak köszönhetően az Antipluviol S mélyen bejut a szerkezetbe. A termék megélénkíti a kövezet színét, egyes esetekben kissé elsötétítheti, olyan benyomást keltve, mintha a kő frissen megázott volna. Mivel az anyag mélyen beszivárog a felület szerkezetébe, ahol az UV sugarak kevésbé érik el a szilikonvegyületet.

 

Védelem hiányában a kültéri kőburkolatok gyorsan tönkremennek

 

További információt a termékről itt olvashat.

 

Hőszigetelné lábazatát és kőburkolattal szeretné ellátni? A tartós megoldásért forduljon bizalommal szaktanácsadónkhoz a +36-40-462-734-es számon vagy írjon a marketing@mapei.hu e-mail címre.

(x)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog