Deceuninck

 

2023. szeptember 04.

A fényvisszaverő bevonatok jelentősen csökkentik a felületek felmelegedését

A fényvisszaverő bevonatok jelentősen csökkentik a felületek felmelegedését

Az elmúlt évek során megtapasztalhattuk, hogy a globális felmelegedés hogyan befolyásolhatja életkörülményeinket: kiszáradó folyók, eltűnő szigetek, aszály és ivóvízhiány világszerte. Ezek szemmel látható és erőteljes változások – de a városi hőszigetek kialakulása nem feltétlenül szembeötlő, „csak” akkor, ha már drasztikusan befolyásolja a komfortérzetünket.

Mi is az a hősziget?

A napfény hatására az épített szerkezetek, műtárgyak, burkolt felületek felmelegednek, és az elraktározott hőt az este beálltával nagy intenzitással sugározzák ki magukból, csökkentve ezzel a levegő lehűlésének lehetőségét. Ezért aztán hiába a szellőztetés, csak a zárt rendszerben működő klímaberendezések és hűtési rendszerek képesek elviselhetővé tenni az éjszakai pihenést. De mit tehetünk, ha elődeink erre a problémára nem voltak felkészülve?

A megoldás valójában pofonegyszerű: a hőt nagymértékben felszívó aszfalt-, bitumen- és betonfelületeket be kell vonni magas fényvisszaverő képességű anyagokkal, melyek akár 30-40 °C-kal is csökkenthetik az adott anyagok felmelegedését, ezzel a későbbi hősugárzását is!

A fényvisszaverő bevonatok jelentősen csökkentik a felületek felmelegedését

 

Milyen anyagokat és milyen színeket érdemes választani?

A Mapei TNS bevonatrendszerei egy- és kétkomponensű anyagok professzionális választékát kínálja a feladathoz, RaceTrack és Extreme termékeivel. Mindkét termék könnyen és gyorsan felvihető a felületekre, és tartós, időjárásálló megoldást nyújt a hősziget kialakulása ellen. A színeket SRI index alapján sorolják be, ami az egyes színek napfényvisszaverő képességét jelenti. Ebben az esetben a több a jobb! Tehát érdemes minél magasabb értékkel bíró terméket választani, hogy a napsütéssel járó felmelegedés kockázatát minimálisra csökkentsük.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog