Deceuninck

 

2013. április 08.

A napelemek hatásfoka már meghaladja a 15 százalékot

A napelemek hatásfoka már meghaladja a 15 százalékot

Jó néhány évvel ezelőtt a megújuló energiákat hasznosító berendezések még különlegességnek számítottak, mára azonban – egyre alacsonyabb áruk, illetve a fosszilis energiák folyamatos drágulása miatt – egyre rövidebb megtérülési idejük mind szélesebb körben teszi vonzó energiaköltség-csökkentő lehetőséggé alkalmazásukat.

A Bramac Kft. napkollektoros rendszereit elsősorban családi házak, közintézmények és szállodák használati meleg vizének előállításához, fűtésrásegítéséhez alkalmazzák. Azonban „csak” minőségi gépészeti rendszerek használatával még nem érhető el jelentős energiamegtakarítás, fontos arról is gondoskodni, hogy a megtermelt hő ne távozzon az épületből, azaz korszerű gépészethez korszerű hőszigetelést is célszerű választani.

Mivel a hő elsősorban felfelé kívánkozik, különösen fontos a tetőfelületek hőszigetelése. Erre nyújt megoldást a Bramac Therm szarufa felett elhelyezkedő, felületfolytonos (hőhídmentes) hőszigetelése, melynek λ-értéke 0,021 W/mK. A gyorsan elhelyezhető szigetelés a kasírozott alátétfóliának és a gyári dupla ragasztósávoknak köszönhetően azonnal szélzáró és fokozottan vízzáró alátéthéjazatot is képez.

A napelemek hatásfoka már meghaladja a 15 százalékot

 

A 0,021 W/mK-es hővezetési tényező néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt, ahogy az is, hogy egy áramtermelő napelem hatásfoka meghaladja a 15 százalékot. A Bramac kínálatában az idei évtől három különböző napelemes megoldás található, mindegyik 15 százalék feletti hatásfokkal:

  • fedés felett vagy lapostetőn az alumínium sínrendszerre épülő napelempanelek nyújtanak megoldást;
  • fokozott esztétikai igények kielégítésére tetősíkba helyezhető kivitel áll rendelkezésre;
  • valamint univerzális, bármely fedésbe beépíthető és kifejezetten Bramac tetőcserepekhez kifejlesztett napelem is kapható.

A napelemek hatásfoka már meghaladja a 15 százalékot A napelemek hatásfoka már meghaladja a 15 százalékot
Bramac prémium napelem                               Bramac InDax napelem

A napelemes rendszerek természetesen az egyenáramot váltóárammá alakító invertereket és kábeleket is magukba foglalják.

A Bramac Kft. szakemberei igény esetén helyszíni felmérést készítenek, díjmentesen segítik a beépítést, sőt energetikai pályázati anyagok összeállításában is segítséget nyújtanak.

Kóbor Csaba

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog