2023. szeptember 06.

A tolóajtók új dimenziója

A tolóajtók új dimenziója

A modern építészet klasszikus elemei az emelõ- és tolóajtók, a nagy üvegfelületû teraszajtók és tolómegoldásos ablakok. Ezek az elegáns szerkezetek a gondos, felhasználóbarát fejlesztés eredményeképpen messzemenõkig megfelelnek napjaink energetikai és fenntarthatósági elvárásainak.

A nagy üvegfelületek homlokzati megjelenését lehetõvé tevõ innovatív emelõ-toló rendszerek egyik fontos elõnye, hogy stabilan mûködõ, helytakarékos nyílászárókat eredményeznek. Ezek méreteikbõl adódóan hozzájárulnak a beltér benapozásához, szükség esetén elegánsan egyesítik a külsõ és belsõ tereket.

A csúsztatható rendszerek ezeknél komplikáltabb mûszaki megoldások, amelyek a körültekintõ fejlesztés utáni szakszerû beépítéssel biztosítják a megfelelõ hõ- és hangszigetelést, a biztonságos zárásmechanizmust, a strapabíróságot, illetve ajtós elem esetén a kényelmes közlekedést. A német nyílászáróprofil-gyártó Gealan tolható elemeit három fontos szempont mentén fejlesztette: hatékonyság, megjelenés, fenntarthatóság. Lássuk az emelõ-toló rendszereik elõnyeit és a mögötte álló technológiát részletesebben!

A tolóajtók új dimenziója

 

Energetikai hatékonyság, könnyed mozgatás

Egy nyílászáró hatékonysága több szempontból mérhetõ. Az egyik legfontosabb tényezõ, hogy tartósan strapabíró legyen, mind szerkezetileg, mind felületileg, emellett mûszaki tulajdonságaival támogassa az épületek energiahatékony mûködését, végül a használat egyszerûségét, kényelmességét.

A Gealan új emelõ-toló rendszerei innovatív mûszaki kivitelezésüknek köszönhetõen már standard, tehát alapváltozatban is a legjobb hõszigetelési értékeket érik el. Akár a klasszikus, szimmetrikus megjelenésû, szélesebb szárnnyal is, amelynek mindössze 100 mm-es elölnézeti része optikailag keskenynek tûnik, de ugyanez a hõszigetelési teljesítmény jellemzi a speciálisabb, kifejezetten vékony, dizájnfókuszú változatot is. Az új rendszer ezek mellett problémamentesen képes akár 52 mm-es, háromrétegû üvegezést is befogadni, ezzel tovább javítva a komplett nyílászáró hatékonyságát.

Az S 9000-es rendszercsalád mellett az akár 2000 mm szélességû és 2300 mm magasságú Gealan-Smoovio igazi mindentudónak számít, számos tervezési lehetõséggel, újszerû profilgeometriájának és körbefutó, megszakításmentes tömítési síkjával. A keret beépítési mélysége 150 mm, míg a szárnyban 74 mm, keskeny kivitelezése ellenére 46 mm-es üvegfelület befogására is képes.

A kompakt tolómegoldás gördülését zavartalanná tevõ belsõ, rejtett alkatrészek és a továbbfejlesztett zárómechanika könnyû kezelhetõséget és szinte erõkifejtés-nélküli, csendes mozgatást tesznek lehetõvé. A rendszer nyitásakor a szárny 8 mm-rel tolódik el belül, lényegében elemelkedve a kerettõl az alumínium vezetõsínben. Zárásnál ugyanezzel a mechanizmussal nyomja a mozgatható szárnyat a hézag nélküli, teljes hosszon végig futó tömítõcsíkhoz, így az aktív zárási pontokon történõ rögzítéssel egyenletes záródást biztosítanak.

A tolóajtók új dimenziója

 

Megjelenés acrylcolor felülettel

A Gealan emelõ-toló szerkezetek nem csupán belsõ, szemmel kevésbé látható tulajdonságaiban teljesítenek kiemelkedõen. Tartósságukat kívülrõl a szintén egyedi fejlesztésû, akrilüveges Gealan-acrylcolor bevonati réteg teszi többszörösen ellenállóvá. A technológia ötvözi az extrudált akrilüveget és PVC-t, létrehozva egy, a normális mûanyagnál sokkal keményebb, lepattogzásmentes felületet. Ez a réteg gondoskodik az idõjárásállóságról, legyen szó jégesõ, csapóesõ, vagy erõs UV-kitettségrõl, ezáltal a színek tartósságáról. A létrehozott homogén, szálcsiszolt felület ugyanakkor kiemelkedõ ellenállást mutat a szennyezõdésekkel szemben is, így hosszabb ideig nincs szükség különösebb karbantartásra. Ez a felület számos színben elérhetõ, a paletta kilenc alap és további 50 speciális árnyalatával számos lehetõség adódik a külsõ és belsõ terek közti harmónia tervezésére.

 

Fenntarthatóság a PVC nyílászárók gyártásában

A Gealan irányelvei elõtérbe helyeznek minden szempontot, melyek a PVC nyílászáró profilok gyártásában vagy magukban az elemekben fenntartható részletként jelenhetnek meg. Azon felül, hogy a keretek rendkívül tartósak – így hosszú évtizedekre lehet velük tervezni –, magas mûszaki tartalmukkal segítik az épületek energiahatékony mûködését és nagy százalékban tartalmaznak újrahasznosított anyagot.

A tolóajtók új dimenziója

 

A Gealan referenciaprojekteket megismerheti ide kattintva >>

(x)

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog