2022. november 22.

Digitális trendek az ablakok körül

Digitális trendek az ablakok körül

A digitális újdonságok mára egyértelmûen nem csupán az otthonok, épületek kényelmét szolgálják, de egyre nagyobb szerepet játszanak napjaink égetõ kérdése, az energiamegtakarítás megoldásában is. A GEALAN most a lakótér korszerû szellõzésében, illetve ennek digitális tervezésében kínál újdonságokat.

A nyílászárók szerepe vitathatatlan az épületek energiahatékonysági szintjének kialakításában és megtartásában. Az egyre gyorsabb ütemben terjedõ és egyre több területet meghódító digitalizáció az ablakipart sem kerülte el, ennek köszönhetõen számos innováció és okosotthon-kompatibilis fejlesztés jelent meg a piac e szegmensében, mások mellett a GEALAN, Európa egyik legnagyobb nyílászáró profilgyártójának fejlesztései között is.

 

Szellõztetés – okosabban

Az egészséges életminõségre való törekvés kapcsán, az épületek energiatakarékos és környezetbarát mûködését szolgáló fejlesztésekbõl a GEALAN innovációi között is akad szép számmal. „Egy magára adó korszerû vállalat esetén ez már nem különleges, hanem a mindennapi stratégiai gondolkodás része” – mondta Kocsis Lajos, a GEALAN Kelet-magyarországi értékesítési vezetõje.

Hogyan képes egy szellõzõrendszer alkalmazkodni a teret használók egyedi szellõztetési igényeihez? Hogyan tud okos lenni a szellõztetés? Mi dönti el, hogy milyen intenzitású szellõztetés szükséges? Természetesen a megrendelõi igények és az ezen alapuló tervezési folyamat. A GEALAN-CAIRE® szellõztetõrendszer kínálta alapvetõ elõny az építészek számra, hogy a szintfenntartó alapszellõztetéstõl kezdve az okosotthon-kompatibilis komfortszellõztetés igényének kielégítésében is támogatja a tervezési folyamatot, legyen szó lakóházról vagy akár irodaépületrõl.

Digitális trendek az ablakok körül

 

Mindezt hogyan? Milyen technológiai újításokkal és háttértámogatással?

A GEALAN-CAIRE® különféle változatai közül a „smart” egy úgynevezett aktív, okos technológiás szellõzõrendszer, ami mind az energiamegtakarítási, mind a kényelmes okosotthon-megoldásokkal szemben támasztott igényeket hivatott kielégíteni. A rendszert a GEALAN valamennyi profilrendszerébe utólag is illeszthetõen tervezték – ezen belül is többféle kivitelben áll rendelkezésre. Így választható a homlokzat felületén látszó, illetve szigetelés alá rejtett megoldás, amely esetben kizárólag a szellõzõ keskeny, rácsos szerkezete észlelhetõ az ablak széléhez illesztve, a ventilátorok egy takarópanel alatt mûködnek. A felhasználóbarát, süllyesztett, elegáns megjelenésû gombokkal vagy kereten lévõ érzékelõvel, illetve telefonos alkalmazással irányítható rendszer a gyártó saját fejlesztésû GEALAN-acrylcolor® színezésének köszönhetõen épületstílustól függetlenül bárhol kellemes látványt nyújt.

Digitális trendek az ablakok körül

 

Stabil háttértámogatás

A szellõzõrendszer okosotthon-megoldások közé illesztését és felhasználóbarát használatát a háttérben az új TEXINO biztosítja. A TEXINO két prémium szintû szolgáltató eszköztárának okos ötvözetét nyújtja. Az egyik ilyen az eQ-3, amelyet a Berg Insight már többszörösen Európa piacvezetõ rendszerének kiáltott ki okos megoldások kategóriában, a másik szolgáltató a Homematic IP névre hallgat, amely cég szintén a digitális, okosotthon-területen végzett fejlesztéseirõl ismert. Ennek eredményeként egy ár-érték arányban optimális megoldás született a nyílászárók szegmensében is, amely a tervezõk munkáját könnyíti és egyúttal hosszú távon teszi kényelmesebbé, egészségesebbé az életteret.

 

BIM: az ablaktervezésben is

A tervezési folyamat mindennapi eszköztárának része a GEALAN épületinformációs modellezése, amely idén ismét elnyerte a BIM-ADATKÍNÁLAT kategória legjobbjának járó díjat. A software segítségével minden eddiginél könnyebbé vált a megfelelõ nyílászáró kiválasztása. A program online tárolja a termékjellemzõket és adatokat, a napi rendszerességû adatbázis-frissítéseknek köszönhetõen pedig mindig naprakész információkhoz juttat. Az alkalmazás ugyanakkor mûszaki és statikai számításokat is végez és tervezésnél részleteiben is figyelembe veszi a termékek tulajdonságait. Ezen felül a várható végeredményt – igény szerint – 2D és 3D-s modellként is megjeleníti. Továbbá a GEALAN BIM megoldásának kiegészítéseként ezt a struktúrát új arculattal és kezelõfelülettel integrálták Tervezõszoftver 3.0-ba, mely nagy mértékben megkönnyíti az adatok cseréjét a felhasználók között.

A GEALAN digitális innovációiról és fenntartható gyártási technológiájáról itt olvashat többet: GEALAN digitális innovációk

(x)

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog