Építészkongresszus

2022. november 22.

Digitális trendek az ablakok körül

Digitális trendek az ablakok körül

A digitális újdonságok mára egyértelműen nem csupán az otthonok, épületek kényelmét szolgálják, de egyre nagyobb szerepet játszanak napjaink égető kérdése, az energiamegtakarítás megoldásában is. A GEALAN most a lakótér korszerű szellőzésében, illetve ennek digitális tervezésében kínál újdonságokat.

A nyílászárók szerepe vitathatatlan az épületek energiahatékonysági szintjének kialakításában és megtartásában. Az egyre gyorsabb ütemben terjedő és egyre több területet meghódító digitalizáció az ablakipart sem kerülte el, ennek köszönhetően számos innováció és okosotthon-kompatibilis fejlesztés jelent meg a piac e szegmensében, mások mellett a GEALAN, Európa egyik legnagyobb nyílászáró profilgyártójának fejlesztései között is.

 

Szellőztetés – okosabban

Az egészséges életminőségre való törekvés kapcsán, az épületek energiatakarékos és környezetbarát működését szolgáló fejlesztésekből a GEALAN innovációi között is akad szép számmal. „Egy magára adó korszerű vállalat esetén ez már nem különleges, hanem a mindennapi stratégiai gondolkodás része” – mondta Kocsis Lajos, a GEALAN Kelet-magyarországi értékesítési vezetője.

Hogyan képes egy szellőzőrendszer alkalmazkodni a teret használók egyedi szellőztetési igényeihez? Hogyan tud okos lenni a szellőztetés? Mi dönti el, hogy milyen intenzitású szellőztetés szükséges? Természetesen a megrendelői igények és az ezen alapuló tervezési folyamat. A GEALAN-CAIRE® szellőztetőrendszer kínálta alapvető előny az építészek számra, hogy a szintfenntartó alapszellőztetéstől kezdve az okosotthon-kompatibilis komfortszellőztetés igényének kielégítésében is támogatja a tervezési folyamatot, legyen szó lakóházról vagy akár irodaépületről.

Digitális trendek az ablakok körül

 

Mindezt hogyan? Milyen technológiai újításokkal és háttértámogatással?

A GEALAN-CAIRE® különféle változatai közül a „smart” egy úgynevezett aktív, okos technológiás szellőzőrendszer, ami mind az energiamegtakarítási, mind a kényelmes okosotthon-megoldásokkal szemben támasztott igényeket hivatott kielégíteni. A rendszert a GEALAN valamennyi profilrendszerébe utólag is illeszthetően tervezték – ezen belül is többféle kivitelben áll rendelkezésre. Így választható a homlokzat felületén látszó, illetve szigetelés alá rejtett megoldás, amely esetben kizárólag a szellőző keskeny, rácsos szerkezete észlelhető az ablak széléhez illesztve, a ventilátorok egy takarópanel alatt működnek. A felhasználóbarát, süllyesztett, elegáns megjelenésű gombokkal vagy kereten lévő érzékelővel, illetve telefonos alkalmazással irányítható rendszer a gyártó saját fejlesztésű GEALAN-acrylcolor® színezésének köszönhetően épületstílustól függetlenül bárhol kellemes látványt nyújt.

Digitális trendek az ablakok körül

 

Stabil háttértámogatás

A szellőzőrendszer okosotthon-megoldások közé illesztését és felhasználóbarát használatát a háttérben az új TEXINO biztosítja. A TEXINO két prémium szintű szolgáltató eszköztárának okos ötvözetét nyújtja. Az egyik ilyen az eQ-3, amelyet a Berg Insight már többszörösen Európa piacvezető rendszerének kiáltott ki okos megoldások kategóriában, a másik szolgáltató a Homematic IP névre hallgat, amely cég szintén a digitális, okosotthon-területen végzett fejlesztéseiről ismert. Ennek eredményeként egy ár-érték arányban optimális megoldás született a nyílászárók szegmensében is, amely a tervezők munkáját könnyíti és egyúttal hosszú távon teszi kényelmesebbé, egészségesebbé az életteret.

 

BIM: az ablaktervezésben is

A tervezési folyamat mindennapi eszköztárának része a GEALAN épületinformációs modellezése, amely idén ismét elnyerte a BIM-ADATKÍNÁLAT kategória legjobbjának járó díjat. A software segítségével minden eddiginél könnyebbé vált a megfelelő nyílászáró kiválasztása. A program online tárolja a termékjellemzőket és adatokat, a napi rendszerességű adatbázis-frissítéseknek köszönhetően pedig mindig naprakész információkhoz juttat. Az alkalmazás ugyanakkor műszaki és statikai számításokat is végez és tervezésnél részleteiben is figyelembe veszi a termékek tulajdonságait. Ezen felül a várható végeredményt – igény szerint – 2D és 3D-s modellként is megjeleníti. Továbbá a GEALAN BIM megoldásának kiegészítéseként ezt a struktúrát új arculattal és kezelőfelülettel integrálták Tervezőszoftver 3.0-ba, mely nagy mértékben megkönnyíti az adatok cseréjét a felhasználók között.

A GEALAN digitális innovációiról és fenntartható gyártási technológiájáról itt olvashat többet: GEALAN digitális innovációk

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog