2017. szeptember 28.

Aranyban csillogó szőlőhegyek

Aranyban csillogó szőlőhegyek

A Szlovákia déli részén, Fűr községben működő Château Rúbaň pincészet új épületének megjelenését az itt szüretelt fehér bor aranyló színe, a Duna-parti táj íves dombjai, valamint a beton, üveg és alumínium anyagok határozzák meg. A szabálytalan sávokat képező aranyszínű Prefalz/Falzonal elemek még inkább hangsúlyozzák a homlokzat üvegfelületét, amelyben az épületet ölelő természet látványa tükröződik. A Château Rúbaň minőségi borai nemzetközileg is elismertek, amit most az új épület építészeti értékeivel is hangsúlyossá tettek.

 

 

A korábban egyházi és katonai célokat szolgáló épületegyüttes merész felújítása, a neves szlovákiai magyar építész, Bartal Zoltán tervei alapján készült. A tervező a Prefalz/Falzonal homlokzatburkolatban találta meg azt az anyagot, amely részben természetes csillogásával illik az épülethez és környezetéhez, részben pedig az épület exkluzivitását a homlokzaton is hangsúlyozza a választott maya gold szín segítségével. Persze a Prefa alumíniumból készült burkolatainak ismert tartóssága sem volt mellékes.

 

Aranyban csillogó szőlőhegyek

 

Elegancia a homlokzaton

Bartal Zoltán a borház tervezésével az itt található és a birtok központjaként szolgáló egyszerű, elegáns kastély és vendégház 2014-ben végrehajtott felújítását folytatta. A most készült épület homlokzatára és tetejére egyaránt a korábban megújult épületek tetején is megjelenő, dupla állókorcolású Prefalz anyagot használtak, így illesztve azt az épületegyüttesbe. A Château Rúbaň pincészet kedvelőinek körében valódi feltünést keltett és elismerést váltott ki az egyes épületrészek arany színe, és az üveg homlokzatában visszaverődő szőlőhegyek látványa.

 

Könnyű vele a munka!

Bartal nagyon pontos fektetési tervet készített minden homlokzati felületre. Ez volt az előfeltétele annak, hogy a kivitelezéskor ne okozzon gondot a különböző szélességű sávok és a különböző homlokzatok csatlakozása, illetve a fugák egymásba futtatása. A szerelt és átszellőztetett homlokzat elemeinek előkészítése összesen 6 hónapos precíz munkát igényelt: 160 mm vastag hőszigetelést helyeztek el a 22 cm-es teljes felületű zsaluzaton, 50 mm-es légréssel.

 

Aranyban csillogó szőlőhegyek    Aranyban csillogó szőlőhegyek

 

Az anyag könnyű feldolgozhatóságának, illetve rugalmas illeszthetőségének köszönhetően az építész irodájának szomszédságában található bádogosműhely munkatársai tökéletesen „lefordították" a tervező gondolatait az anyag nyelvére.

A különleges épület kétségkívül hangsúlyozza az arany Prefa homlokzatburkolatok egyediségét. Az egyes sávok extrém hosszúsága és különböző szélessége kifejezetten izgalmas megjelenést biztosít. A 0,7 mm vastag, dupla lakkozással ellátott Prefalz/Falzonal aranyszínű elemek a Château Rúbaň pincészet legjellegzetesebb, gyümölcsös aromájú fehérborának csillogására emlékeztetnek.

Az építész a tervéhez olyan anyagot keresett, amely kültéren és beltéren egyaránt izgalmas optikailag, és hosszútávon tökéletes, értékálló. A döntésben fontos szempont volt, hogy olyan anyagot válasszanak, amely költséghatékony megoldást ad. A választott szín és a fényességi fok, valamint a 40 éves termékgarancia, a környezetbarát újrahasznosíthatóság és az időjárással szembeni ellenállóképesség hozzájárulnak a beruházás gyors megtérüléséhez.

Alapanyag: P.10 típusú bevonatos alumínium, 0,7 mm vastag,
Szín: maya gold
Méret: 0,7 x 500 mm (kiegészítő szalagok 0,7 x 650 mm, 0,7 x 1000 mm)
Súly: 1,89 kg/m2
Bevonat: Kétrétegű beégetett lakk vagy por bevonat

www.prefa.hu

 

Aranyban csillogó szőlőhegyek

 

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo