2022. október 13.

Korszakok találkozása – plébániaközpont, Sierning, Felső-Ausztria

Korszakok találkozása – plébániaközpont, Sierning, Felső-Ausztria

A Sierningben épült plébániát tervező Arkform építészei elszánt alkotási vággyal, és az ehhez dukáló tapasztalattal változtatják meg egy falu főterét, szabnak át kikötői területeket, dizájnolnak át a cégszékhelyeket, vagy építenek át hegyi szállodákat.

A felső-ausztriai Sierning főterét – ahol ma az önkormányzati hivatal és a zeneiskola is működik – a Szent István-plébániatemplom régi, hatalmas várként uralja. Félig gesztus, félig párbeszéd – az új épület mintha átölelné a templomot. Az embernek az az érzése, mintha a két építmény két különböző időből származna, amelyek itt, Sierningben találkoztak. Mind a megjelenés, mind a kialakítás rendhagyó, a nagy erkélyablakok délre néznek, a bejárat a templom udvarára és az apszis gyönyörű homokkő falára.

Korszakok találkozása – plébániaközpont, Sierning, Felső-Ausztria

A plébániaközpont földszintje, amelynek bejárata a kis főtérre vezet, rendezvényeknek, eseményeknek szolgál helyszínül. Az épület bal oldalán elhelyezett ülőalkalmatosságok pihenésre hívják az itt elhaladókat, jobb oldalon pedig a nyitott konyha kínál lehetőséget közös sütésre, ünneplésre, beszélgetésre. Az építkezést nagyrészt maga az egyházközség finanszírozta, ezért óvatosak voltak a kivitelezésre szánt keret meghatározásával. Tudják, hogy ma, 5 évvel a megvalósítás után ugyanez a beruházás már kétszer annyiba kerülne.

Korszakok találkozása – plébániaközpont, Sierning, Felső-Ausztria

 

Félig gesztus, félig párbeszéd

A linzi tervezőiroda, az Arkform tervezőit személyes kötődés is vezette a munka során. Klaus Landerl, az Arkform alapító partnerének szülei éppen ebben a templomban házasodtak össze, maga is a szomszédos faluban él jelenleg. „A terveink rendhagyó párbeszéden alapultak, mert a templom lelkésze is hozzáértő, műszaki ember.” Törekedtek a templom és az új épület egységes megjelenésére, így a kőburkolat mellett, amely a templommal való összhangot hivatott erősíteni, a színstabil alumíniumburkolatra esett a választás. A kis hajlásszögű tetőre belső ereszcsatorna-kialakítással bronzszínű Prefalz, míg a homlokzatra Prefabond alumínium kompozit lemez került.

Korszakok találkozása – plébániaközpont, Sierning, Felső-Ausztria

Az Arkform csapatának építészetét, látásmódját minden egyes projekt formálja valamilyen módon. Ezek sorában jelentősebb, „radikális” változást hozott egy, a zöld gondolkodásmód alapján felépített gyártóüzemen végzett munka. Az épület befejezte óta minden egyes esetben hangsúlyozzák a fenntarthatóság szükségességét. „A fenntarthatóság azonban nem egy általános elv, hanem minden projekt esetén egyéni, testre szabott döntések sora. Hisszük, hogy a felújítás fogalmába az értékek megőrzése is beletartozik. Inkább egyetlen egy projektbe mélyedek el, mintsem hogy három felületes kerüljön ki a kezem közül. Ebből a munkamódszerből barátságok is születnek; a nap végén pedig az számít, amit együtt csináltunk.”

Korszakok találkozása – plébániaközpont, Sierning, Felső-Ausztria

 

Prefabond és Prefalz összhangja

A Prefabond alumínium kompozit lemezt anyagának és gyártási eljárásnak köszönhetően nagy felületeken is állandó egyenletesség és tartósság jellemzi, ami homlokzatburkolatok esetén különösen fontos, emellett kiemelkedően magas tűzvédelmi követelményeknek is megfelel. A P.10 kiváló minőségű felület tartóssága a coil coating eljárásból adódik, ez a bevonat évtizedeken át védi a lemezt az időjárás hatásaitól, a szennyeződésektől, és felelős azok színtartóságáért.

A Prefalz alumíniumburkolat, amely akár tetőn, akár homlokzaton jól mutat, alacsony hőfokon is könnyen formálható, íves tetőtől a bonyolult tetőfelépítményekig, kupolatetőkig vagy nagy felületű tetőkig változatos és kreatív felhasználási lehetőséget kínál.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog