2022. július 28.

Részletek és az egész – 10 méter, 10 másodperc

Részletek és az egész – 10 méter, 10 másodperc

Christian Frömel és Markus Fischer, az F2 Architekten alapítói a klasszikus modern építészet elkötelezettjei: fehér lapostetők, keskeny pillérek és merész anyaghasználat jellemzi munkáikat. E látásmód egyik példája a felső-ausztriai kisváros zeneiskolája, ahol a modern terekről alkotott elképzelésüket aranyszínű alumíniumzsindellyel ötvözték.

Buchkirchen felé közeledve kukoricatáblák, rétek, erdős területek és a vidékre jellemző épületek váltakozása után először egy templomtorony, majd egy kastélytető és végül egy aranyosan csillogó körhomlokzat jelenik meg. A rendhagyó látvány egy pavilon része, amely matt arany csillogással és lapos, fehér tetőjével simul a történelmi környezetbe. A kozmopolita építészetnek kétségkívül ritka példája ez a vidéki tájban.

Részletek és az egész – 10 méter, 10 másodperc

 

Az erős szimbólumok nyertek

A nagyjából 4000 lakosú városka hagyományosan aktív zenei életet él. Zeneiskolájából kikerülő növendékekből is folyamatosan gyarapodó létszámú vonós együttese, és a több mint 70 főt számláló fúvószenekara fontos szerepet tölt be a közösség életében. A zenei események és más kulturális programok számára azonban nem volt igazán alkalmas tér a városban – ám mióta megépült a zeneiskola pavilonépülete, Buchkirchen szívévé is vált.

Az épület előtt kialakított teresedés megfelelő hely a színpad és a nézők kényelmes elhelyezésére. Az anyagválasztás is szimbolikus: a fémhomlokzat a fúvósok hangszerének anyagát, a faburkolatú részek és a tetőt tartó kecses faoszlopok pedig a hegedű húrjait szimbolizálják. A döntéskor nem is kellett hosszan érvelnie az ezzel a koncepcióval érkező építészeknek – az épület használói és a zenészek is könnyedén azonosultak az ötlettel, így a döntéshozóknak sem nagyon maradt más választásuk.

Részletek és az egész – 10 méter, 10 másodperc

Az F2 építészeinek – a szűkös költségvetés miatt – éppen ezekre az érvekre volt szükségük a homlokzatot körülölelő matt fémes látvány elérésére. Mindvégig ragaszkodtak a minőségi építőanyagok használatához, így végül, ha csak kisebb felületen is, de a PREFA alumíniumhomlokzat is elkészülhetett. A 160 m2 felületet borító homlokzatburkoló zsindely nemcsak az építészek, de az épület használói számára is fontossá vált.

Akár azt is gondolhatnánk, hogy maga az épület a helytől kissé idegen elképzelést valósít meg. Az építészek szerint azonban találkozik benne a klasszikus modernség és a vastag falú vidéki házak befelé forduló, egymásba nyíló tereinek ötlete. Így a zeneiskola nem egy kompakt épületté vált, hanem a központban kialakított előcsarnok köré rendezett térrendszerré, amit a tető köt össze.

Az adott környéken nem megszokott építészeti elképzelés egyre több helyen megjelenik. Az építészeknek – akik már jó néhány alkalommal tervezhettek olyanoknak, akik megengedhették magunknak, hogy a modern építészet iránt elkötelezettek legyenek – most néhány ötletről le kellett mondaniuk annak érdekében, hogy a templom és a kastély időtlen építészete között a zeneiskola koncepciójának fontos részei megvalósulhassanak.

Részletek és az egész – 10 méter, 10 másodperc

 

10 méter, 10 másodperc

Rudolf Schmidhofer, az építészek körében is ismert és elismert bádogos cége nem az ilyen „kis munkákkal” szerzett magának hírnevet. A közel 120 éves családi vállalkozást ma is működtető három testvér egybehangzó véleménye, hogy nem a munka nagyságrendje, a burkolandó felület mérete a döntő, hanem az építészeti alapötlet és az, hogy annak megvalósításában mennyire kapnak szabad kezet a kézműves szakemberek, azaz ők. Ugyanakkor a minőségi végeredményhez elengedhetetlen az együttműködő beruházó, a tapasztalt projektvezető és a jókezű szakemberek szoros együttműködése, a csapatmunka – véli. Néha – mondja – mosolyognia kell az építtetők és építészek részletek iránti megszállottságán. Ha ezt túlzott mértékben tapasztalja, akkor a „10 méter, 10 másodperc” trükköt alkalmazza: azok a dolgok, melyek 10 méteres távolságból 10 másodperc alatt nem láthatók, a mindennapi életben észre sem vehetők. Ha ezt a csapat többi tagja is megérti, azt is megértik, hogy őt nem csak a precíz munka, hanem a teljes egész összhangja foglalkoztatja.

A PREFA homlokzatburkoló zsindely rugalmasságának köszönhetően kicsi vagy szögletes felületeken ugyanúgy egyszerűen alkalmazható és jól mutat, mint nagy felületeken. Emellett kiselemessége és a rejtett rögzítés miatt optikailag is szép látványt nyújt a 10-féle alap- és további rendelhető színekben elérhető, 0,7 mm vastag coil coating bevonattal ellátott alumínium burkolóanyag.

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog