2022. július 28.

Részletek és az egész – 10 méter, 10 másodperc

Részletek és az egész – 10 méter, 10 másodperc

Christian Frömel és Markus Fischer, az F2 Architekten alapítói a klasszikus modern építészet elkötelezettjei: fehér lapostetők, keskeny pillérek és merész anyaghasználat jellemzi munkáikat. E látásmód egyik példája a felső-ausztriai kisváros zeneiskolája, ahol a modern terekről alkotott elképzelésüket aranyszínű alumíniumzsindellyel ötvözték.

Buchkirchen felé közeledve kukoricatáblák, rétek, erdős területek és a vidékre jellemző épületek váltakozása után először egy templomtorony, majd egy kastélytető és végül egy aranyosan csillogó körhomlokzat jelenik meg. A rendhagyó látvány egy pavilon része, amely matt arany csillogással és lapos, fehér tetőjével simul a történelmi környezetbe. A kozmopolita építészetnek kétségkívül ritka példája ez a vidéki tájban.

Részletek és az egész – 10 méter, 10 másodperc

 

Az erős szimbólumok nyertek

A nagyjából 4000 lakosú városka hagyományosan aktív zenei életet él. Zeneiskolájából kikerülő növendékekből is folyamatosan gyarapodó létszámú vonós együttese, és a több mint 70 főt számláló fúvószenekara fontos szerepet tölt be a közösség életében. A zenei események és más kulturális programok számára azonban nem volt igazán alkalmas tér a városban – ám mióta megépült a zeneiskola pavilonépülete, Buchkirchen szívévé is vált.

Az épület előtt kialakított teresedés megfelelő hely a színpad és a nézők kényelmes elhelyezésére. Az anyagválasztás is szimbolikus: a fémhomlokzat a fúvósok hangszerének anyagát, a faburkolatú részek és a tetőt tartó kecses faoszlopok pedig a hegedű húrjait szimbolizálják. A döntéskor nem is kellett hosszan érvelnie az ezzel a koncepcióval érkező építészeknek – az épület használói és a zenészek is könnyedén azonosultak az ötlettel, így a döntéshozóknak sem nagyon maradt más választásuk.

Részletek és az egész – 10 méter, 10 másodperc

Az F2 építészeinek – a szűkös költségvetés miatt – éppen ezekre az érvekre volt szükségük a homlokzatot körülölelő matt fémes látvány elérésére. Mindvégig ragaszkodtak a minőségi építőanyagok használatához, így végül, ha csak kisebb felületen is, de a PREFA alumíniumhomlokzat is elkészülhetett. A 160 m2 felületet borító homlokzatburkoló zsindely nemcsak az építészek, de az épület használói számára is fontossá vált.

Akár azt is gondolhatnánk, hogy maga az épület a helytől kissé idegen elképzelést valósít meg. Az építészek szerint azonban találkozik benne a klasszikus modernség és a vastag falú vidéki házak befelé forduló, egymásba nyíló tereinek ötlete. Így a zeneiskola nem egy kompakt épületté vált, hanem a központban kialakított előcsarnok köré rendezett térrendszerré, amit a tető köt össze.

Az adott környéken nem megszokott építészeti elképzelés egyre több helyen megjelenik. Az építészeknek – akik már jó néhány alkalommal tervezhettek olyanoknak, akik megengedhették magunknak, hogy a modern építészet iránt elkötelezettek legyenek – most néhány ötletről le kellett mondaniuk annak érdekében, hogy a templom és a kastély időtlen építészete között a zeneiskola koncepciójának fontos részei megvalósulhassanak.

Részletek és az egész – 10 méter, 10 másodperc

 

10 méter, 10 másodperc

Rudolf Schmidhofer, az építészek körében is ismert és elismert bádogos cége nem az ilyen „kis munkákkal” szerzett magának hírnevet. A közel 120 éves családi vállalkozást ma is működtető három testvér egybehangzó véleménye, hogy nem a munka nagyságrendje, a burkolandó felület mérete a döntő, hanem az építészeti alapötlet és az, hogy annak megvalósításában mennyire kapnak szabad kezet a kézműves szakemberek, azaz ők. Ugyanakkor a minőségi végeredményhez elengedhetetlen az együttműködő beruházó, a tapasztalt projektvezető és a jókezű szakemberek szoros együttműködése, a csapatmunka – véli. Néha – mondja – mosolyognia kell az építtetők és építészek részletek iránti megszállottságán. Ha ezt túlzott mértékben tapasztalja, akkor a „10 méter, 10 másodperc” trükköt alkalmazza: azok a dolgok, melyek 10 méteres távolságból 10 másodperc alatt nem láthatók, a mindennapi életben észre sem vehetők. Ha ezt a csapat többi tagja is megérti, azt is megértik, hogy őt nem csak a precíz munka, hanem a teljes egész összhangja foglalkoztatja.

A PREFA homlokzatburkoló zsindely rugalmasságának köszönhetően kicsi vagy szögletes felületeken ugyanúgy egyszerűen alkalmazható és jól mutat, mint nagy felületeken. Emellett kiselemessége és a rejtett rögzítés miatt optikailag is szép látványt nyújt a 10-féle alap- és további rendelhető színekben elérhető, 0,7 mm vastag coil coating bevonattal ellátott alumínium burkolóanyag.

(x)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog