2019. december 04.

Bemutatkozik az elektromos redőny

Bemutatkozik az elektromos redőny

A redőny hosszú évtizedek óta a legnépszerűbb kültéri árnyékoló Magyarországon, melynek mozgatásához sokáig a gurtni tűnt az egyetlen hatásos alternatívának. A technológia fejlődése azonban az árnyékolástechnika világát is elérte, mely az egyre jobb minőségű megoldások mellett a hajtás tekintetében is rengeteg változást hozott. Bár a gurtni még mindig népszerű módja a redőny működtetésének, azonban egyre többen döntenek a motorizált kialakítás mellett, ami nemcsak új, hanem egyre elterjedtebb is a vásárlók körében.

 

Sokan azonban még mindig idegenkedve közelítenek felé, aminek az oka leginkább abban keresendő, hogy még mai szemmel is újdonságnak hat távirányítóval mozgatni egy árnyékolót. Mindez csak annak fényében meglepő, ha belegondolunk abba, hogy szinte minden háztartási gépünk működéséhez elengedhetetlen az elektromosság. Egy motorizált redőny például ugyanúgy be van kötve a hálózatba, mint egy villanytűzhely, a működtetéshez pedig csak meg kell nyomnunk egy gombot.

Hogy ilyen egyszerű az egész? Gyakorlatilag igen, az alábbiakban azonban egy kicsit bővebben is megvizsgáljuk, hogy milyen sajátosságokkal rendelkeznek ezek az árnyékolók, egyáltalán mi kell ahhoz, hogy a mi otthonunkban is felszerelhetők legyenek.

 

Kényelem a legmagasabb szinteken

Az elektromos redőny egyik legnagyobb előnye alighanem az, hogy rendkívül kényelmes működést és működtetést tesz lehetővé a tulajdonosok számára. Bár fali kapcsolóval is szerelhetők, a modern redőnymotorok többsége azonban vezeték nélküli technológiával van ellátva, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy egyetlen távirányító elegendő ahhoz, hogy mozgásra bírjuk a palástokat.

Ez rendkívüli komfortot eredményez abban az esetben, ha például az ágyból fekve, netán a fotel kényelméből szeretnénk beárnyékolni a helyiséget, esetleg a reggeli ébredés után beereszteni egy kis napfényt. Nem kell félni a kapcsolódó távirányítók működtetésétől sem, hiszen rendkívül egyszerű és teljesen egyértelmű a használatuk – a kivitelezők természetesen mindig tartanak egy rövid oktatást is –, noha összetett műveletek végrehajtására, így például több redőny egyidejű mozgatására szintén alkalmazhatók.

 

Az önműködő okos árnyékolás előszobája

Egy motorizált redőny már önmagában is egy presztízsértékű kiegészítő hatását kelti, azonban ezt még tovább fokozhatjuk az automatizálással. Ennek a lényege az, hogy különféle szenzorokkal, tehát fény- és szélérzékelőkkel vagy például időkapcsolókkal szerelik fel az árnyékolót, mely ezek segítségével képes a teljes önműködésre. Amennyiben okos otthonban gondolkodunk, feltétlenül vegyük figyelembe ezt a megoldást, hiszen redőnyeink nemcsak önmagukban, hanem akár más szisztémákkal együttműködve is üzemeltethetők.

Például egy automatizált redőny a beállítások függvényében képes arra, hogy reggel magától felhúzza, esténként pedig leeressze a palástot, esetleg vihar vagy heves időjárási jelenség esetén működésbe hozza a rendszert. Ezen kívül az automatizált redőnyök együttműködhetnek a világítással, a lakás hűtő- és fűtőrendszerével, de a riasztóval összehangolva akár otthonunk vagyonvédelmét is magasabb szintre emelhetjük velük.

A határ a csillagos ég, a távoli működtetést pedig még szóba sem hoztuk, hiszen egy ilyen intelligens elektromos redőnyt okostelefon vagy számítógép segítségével akár több ezer kilométerről is működésbe hozhatunk a kapcsolódó applikáció és a világháló segítségével.

 

Méretnövekedés nélküli kivitelezés

Az előnyöket és a futurisztikus megoldásokat tehát tisztáztuk, most itt az ideje szóba hozni néhány technikai részletet! Rengetegen vannak ugyanis, akik azért nem vásárolnak elektromos redőnyt, mert attól félnek, hogy az elektromotor drasztikusan megnöveli a méreteket, hangos a működése és így tovább. Fontos kiemelni ezen a téren, hogy ma már a legfejlettebb technológiák működnek az árnyékolókban, így ezek az állítások mind egy szálig tévhitek.

Az elektromos redőny ránézésre ugyanis pontosan úgy néz ki és ugyanakkora, mint egy gurtnis típus, hiszen a mozgatást végző motor a tengelybe kerül, tehát gyakorlatilag rejtve van a szemek elől. Továbbá a fülek elől is, hiszen egy jól működő redőnymotor az aktiválást követően csak egy nagyon halk búgást hallat a működési intervallumon belül, a palást csúszása pedig pontosan akkora hanghatással jár, mintha gurtnival mozgatnánk az árnyékolót.

 

A beszerelés előfeltételei

Hogy milyen feltételeknek kell eleget tennünk ahhoz, hogy a saját otthonunkban is felszerelhető legyen egy elektromos redőny? Az első és legfontosabb kritérium magához az árnyékolóhoz kapcsolódik. Mivel a motorizáláskor a szerkezet nagy terhelésnek van kitéve, erősen ajánlott alumínium redőnyben gondolkodni a választáskor, hiszen azzal biztosan nem lesz problémánk a későbbiekben sem. A műanyag redőnyök is motorizálhatók ugyan, de csak és kizárólag azok a típusok, melyek olyan palásttal rendelkeznek, ahol a lécek biztosítva vannak az oldalra csúszás ellen.

Ezen felül gyakorlatilag már csak annyi előfeltétele van egy motorizált redőnynek, hogy az elektromos hálózatot valamilyen formában elvezessük a redőnyszekrényhez, hiszen a működtetést végző motort csatlakoztatni kell a rendszerhez. Hogy ezt a falba vésve vagy egy külső kábelcsatornával oldjuk meg, az kizárólag rajtunk múlik majd, a lényeg, hogy aktív elektromos leállás legyen a leendő árnyékoló motor közvetlen közelében.

 

Forrás: https://www.redonyvilag.hu/termekek/elektromos-redony

 

(X)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo