2013. október 11.

Építéskémiai versenyt szerveztek a Műegyetemen

Építéskémiai versenyt szerveztek a Műegyetemen

Az építőmérnök-hallgatók számára tartott I. Építéskémiai Versenyen előre megadott alapanyagokból olyan művet kellett készíteni, amely tükrözi a Sika szellemiségét és működési körét. Nagyon fontos volt az eredményes szerepléshez a kreativitás és a csapatmunka. 

2013. szeptember 23-26. között rendezték a BME Építőmérnöki Karának Szakmai Hetét, amelynek már sokadik alkalommal a Vásárhelyi Pál Kollégium adott otthont. A diákoknak lehetőségük volt szakmai előadások mellett versenyeken is részt venniük. A Sika Hungária Kft. a múlt évben általános bemutatkozó előadással képviseltette magát a rendezvényen, előrevetítve a szakmai ismereteket. Ebben az évben új hagyományt szerettek volna teremteni és megszervezték a kar hallgatói körében az I. Építéskémiai Versenyt. A verseny célja, hogy játékos módon nyújtsa azokat az építéskémiai alapismereteket, amelyre napjainkban egy építőmérnöknek szüksége van.

 

Előkészületek

Kevés lehetőségük van a diákoknak tanulmányaik során gyakorlati tapasztalatokat szerezni. Jó ötletnek látszott ezért olyan verseny megszervezése, ahol találkozhatnak a hallgatók az építéskémia legkorszerűbb termékeivel és kézzelfogható közelségbe kerülhetnek az anyagokkal. A Szakmai Hét szervezői nagyon megörültek annak az ötletnek, amely a pár éve a Sika 100. évforulója alkalmából rendezett esemény nagysikerű játékának továbbgondolása volt. A verseny lényege, hogy előre megadott alapanyagokból olyan művet kell készíteni, amely tükrözi a Sika szellemiségét és működési körét. Nagyon fontos volt az eredményes szerepléshez a kreativitás és a csapatmunka. A diákok számára egy tíz kérdésből álló tesztsort is összeállítottunk, amelyekre a válaszokat a cég honlapján (www.sika.hu) lehetett megtalálni. A verseny kiírásában szerepelt, hogy elméleti és gyakorlati része is van a versenynek. Nem derült ki előre azonban a konkrét gyakorlati feladat, és tanácsos volt a Sika honlapján is nézelődni.

Az előkészítő munkákban a cég több munkatársa is részt vett. A játék főszereplője az a „doboz" volt, amelybe különböző Sika-anyagokból mintákat készítettek össze a szervezők. Ezek között megtalálhatóak voltak PVC és vízre duzzadó fugaszalagok, utólagos hézagzáró szalagok, tetőszigetelési anyagminták, tömítő és ragasztó kittek, kinyomó csőrök és egyéb segédanyagok. A versenyzők kaptak még üres kartusokat, snitzert, hurkapálcát és fóliát is, továbbá kézbe vehették a profi tömítőpisztolyokat is. Időközben az egyetemen meghirdették a versenyt, amelyre öt csapat jelentkezett előzetesen. A helyszínen spontán jelentkezett csapattal együtt végül hat hallgatói csoport várt a megmérettetésre. A csapatok 4-6 diákból verbuválódtak, és izgatottan várták, mit is kell majd csinálniuk.

 

A verseny

Hétfő délután tartottuk a versenyt a Vásárhelyi Pál Kollégium nagytermében. A csapatok jó hangulatban várták, mi lesz majd a feladatuk. Asztalos István, a Sika műszaki vezetője nyitotta meg a versenyt, üdvözölte a megjelenteket és mondott néhány szót a cégcsoportról. Ezt követően Kiss Andrea, a Sika műszaki oktatója ismertette a játékszabályokat. A dobozokat egyszerre kellett felbontani, és egy óra állt a diákok rendelkezésére, hogy a műveket elkészítsék. A terem közepén ezen kívül még három féle ragasztót is elhelyeztek, amiket a versenyzők szabadon használhattak.

A csapatok a kezdeti fázisban megismerkedtek a doboz tartalmával. Érdekes volt látni, hogy a kezdeti tanácstalanságot követően miként bontakozott ki a „gondolat", majd vált egyre intenzívebbé a munka. Nézegették az anyagokat, ötleteztek: vajon mit mire lehetne használni. Az időt kivetítőn követhették, így tudták, mennyi idő van még hátra. A csapatok a rendelkezésre álló idő második felében már hatékonyan, céltudatosan dolgoztak. Az anyagok ötleteket, lehetőségeket adtak az alkotáshoz és a hangulat nagyon jó volt a munka során. A diákok élvezték a játékot és főként azt, hogy szabadon alkothattak. Kihívás volt, hogy a mellett, hogy a műveknek tükrözniük kellett a Sika csoport működését, esztétikusnak, kreatívnak és ötletesnek is kellett lenniük.

Az egy órás versenyt követően a Sika jelenlévő háromfős szakmai zsűrije pontozással értékelte az alkotásokat. A pontozás szempontjai az esztétika, a kreativitás, az ötletesség, az anyaghasználat és a Sika Spirit, azaz a Sika szellemiség kifejeződése voltak. A hallgatóknak pár szóval meg is kellett magyarázni, hogy mit alkottak és miért. Több csapat is komoly szakmai gondolatokat fűzött műve mellé. A pályaművek között megtalálható volt több ház is, például egy babaház és a jövő háza is, amelyben az energiaellátáson volt a hangsúly. Építettek olajfúró tornyot és tradicionális tengeri hajót is.

Építéskémiai versenyt szerveztek a Műegyetemen

Építéskémiai versenyt szerveztek a Műegyetemen

Építéskémiai versenyt szerveztek a Műegyetemen

 

Eredményhirdetés

A legjobb alkotást az szakmai zsűri szavazta meg, amely személyesen végig is kísérte a versenyt. Nehéz dolguk volt, mert minden alkotás színvonalasra sikeredett és mindegyik megérdemelt volna egy-egy díjat. A fődíj mellett különdíjat is átadtak, amelynek odaítélését a közönségre bízták. Ennek a szavazásnak a helye a Sika cég Facebook-oldalán volt. Ide kellett megírni, hogy a szavazó szerint melyik csapat alkotása érdemli a különdíjat.

A díjak átadására a Szakmai Hét utolsó napján, szeptember 26-án, csütörtökön került sor az esti állófogadás keretében. A rendezvénynek az Általános és Felsőgeodézia Tanszék Komparátor terme adott otthont, amely a BME központi épületének alagsorában (K.a.26) található.

Az I. Építéskémiai Verseny győzelmét a Vásárhelyi Videó Stúdió csapata szerezte meg (Csapatkapitány: Sáfrány József, tagjai: Bános Dániel, Garab Ádám, Makai Lilla, Tóth Dániel és Tóth Rebeka), művükkel olajfúrótornyot mintáztak. A közönség különdíját a babaházat alkotó, a többségében hat fős csapatok között mindössze négy fővel induló ODU Projekt csapatának (Csapatkapitány: Gajdán Zsófia, tagok: Laposa Zsanett, Tislér Tamara és Udvardi Nóra) ítélte oda a közönség.

A diákokkal való beszélgetések alapján kiderült, hogy az I. Építéskémiai Verseny nagy élmény volt számukra és a győztes csapat jövőre is indul a címvédésért. Gratulálunk a nyerteseknek!

További információ: www.sz7.epito.bme.hu

 

Asztalos István 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog