2014. március 31.

Szigetelési megoldások pincétől a padlásig

Szigetelési megoldások pincétől a padlásig

Különböző követelményszinteknek megfelelő, vízzáró beton- és vasbeton szerkezetek kialakítására szolgáló termékek, tartós és időjárásálló homlokzati tömítések, hőszigetelő és strukturális üvegezések biztonságos tömítései, valamint lemezes és kenhető tetőszigetelések – a Sika széles termékválasztékában mindezek megtalálhatók.

A mélyépítési vízzáró szerkezetek a tervezési követelmények és előírások szempontjából négy csoportba sorolhatók:

  • I. fokozat (Basic) az alapkövetelmény, amikor nedves felületek, foltok és átszivárgások elvétve megengedhetők (minimum 150 mm falvastagság);
  • II. fokozat (Medium) a közepes követelmény, ekkor már vízbehatolás, átszivárgás nem engedhető meg, de nyirkosabb és magasabb páratartalmú környezet még kialakulhat (minimum 200 mm falvastagság);
  • III. fokozat (High) a magas követelmény, ami élhető, száraz környezetet jelent, ahol a terek szellőztetettek (minimum 300 mm falvastagság);
  • IV. fokozat (Special) a különleges követelmény, ebbe a körbe csak a teljesen száraz szerkezetek és páramentes helyiségek tartoznak (minimum 300 mm falvastagság).

A vízzáró beton normál körülmények között tömör beton. A beton tömörségét a cementkő pórustérfogata határozza meg, amelyet a víz-cement tényező, a tömörítés mértéke és a hidratáció foka befolyásol. A Sika ViscoCrete technológia segítségével a beton vízigénye csökkenthető, bedolgozhatósága javítható. A Sika Antisol termékcsalád alkalmazása a korszerű utókezelést szolgálja, amivel megakadályozható a hidratációhoz szükséges nedvesség kipárolgása.

A vízzáró vasbeton szerkezetek hézagtömítései három különböző elv szerint és különféle hézagtömítési anyagokkal érhetők el. Alapesetben a szerkezeten kívül, felületi elhelyezéssel akadályozható meg a víz bejutása. (Ha a szerkezet acélbetéteinek, vasalásának kialakítása vagy átalakításának nehézsége miatt nem helyezhetők el belső beépítésű fugaszalagok. Ha különleges mechanikai hatás vagy túlzott nagy mozgás, elmozdulás nem terheli a munkahézagot vagy a dilatációs hézagot. Ha a szerkezeten kívül kell tartani a magas szulfát- vagy kloridtartalmú talajvizet, megakadályozva ezzel az acélbetétek fokozott korrózióját. Sikaplan WP rendszerekkel közös alkalmazás esetén a szigetelési szakaszolások megfelelő kialakításához.) Erre a célra alkalmazható a Sika Fugaszalagok egyik családja és a Sikadur-Combiflex SG rendszer.

A második lehetőség, ha a víz bejutását a szerkezeten belül gátoljuk meg. (Ha esztétikai okok miatt külső elhelyezésű fugaszalag alkalmazása nem kívánatos.

Ha hézagtömítési rendszerek nem építhetők be utólag. Ha gyakorlati, tervezési okok vagy az időkorlátok miatt a belső elhelyezés oldható meg teljes biztonsággal. Ha a hézagtömítést nem lehet kitenni a víznyomás közvetlen hatásának vagy a talaj közvetlen terhelésének, mozgásának.) Erre a célra szolgál a Sika Fugaszalagok másik családja: a SikaSwell víz hatására duzzadó profilcsalád, valamint a kinyomó pisztolyból bedolgozható S-2 anyag, illetve a víz hatására duzzadó és injektálható SikaFuko tömlő.

A harmadik lehetőségre akkor van szükség, ha meglévő szerkezethez kell kapcsolódni vagy utólag kell a víz bejutását megakadályozni. (Vízkezelési létesítmények utólagos hézagtömítésére, különlegesen fontos szegmensszerkezetek esetében. Felújítási és állagmegóvási munkálatoknál.) Ezt a feladatot a Sikadur-Combiflex SG rendszer tudja ellátni.

 

Szigetelési megoldások pincétől a padlásig Szigetelési megoldások pincétől a padlásig Szigetelési megoldások pincétől a padlásig

Szigetelési megoldások pincétől a padlásig Szigetelési megoldások pincétől a padlásig

 

Homlokzati tömítések és ragasztások

A homlokzatoknál igen fontos a különféle burkolatok és a nyílászárók között kialakuló hézagok szakszerű, tartós, időjárásálló (hőmérséklet-, csapadék-, szél- és UV-álló) lezárása. Az egységes megjelenést lehetővé teszi a Sika i-Cure technológia, amely egyesíti az egykomponensű poliuretánok jól ismert, kiváló mechanikai tulajdonságait a szilikonok időjárás-állóságával és bedolgozhatóságával. A Sika i-Cure technológia legújabb eredménye a SikaHyflex tömítőanyag-család. E termékek tökéletesen tapadnak porózus és tömör felületeken is.

A hőszigetelő üvegezések elsődleges és másodlagos tömítései mechanikai rögzítést és időjárással szembeni tömítést is eredményeznek. A Sikasil IG szilikon tömítőanyagokat speciálisan a hőszigetelő üvegezés követelményeinek megfelelően fejlesztették ki.

A strukturális üvegezésben a csomópontok tervezésénél össze kell kapcsolni a formát a funkcionalitással. Az egy- és kétkomponensű ragasztók közötti választást a felhordási és felhasználási követelmények alapján lehet eldönteni. A Sikasil SG 550 magas modulusú strukturális ragasztóanyag e fejlesztési irány része.

 

Lemezes és kenhető tetőszigetelések

Az épület „lelke” a tető, ezért nagyon fontos, hogy óvjuk és rendeltetésszerűen használjuk. Lemezes szigeteléseket főként lapostetőkön alkalmaznak, ahol ellen kell állnia a téli és nyári hőmérsékletnek, a csapadéknak és az UV-sugárzásnak. A Sika Sarnafil tetőszigetelési rendszerre – minősített szigetelési szakvállalkozók által elkészítve – akár 25 év garancia is kapható.

Szigetelési megoldások pincétől a padlásig

Az innovatív, kenhető SikaRoof MTC tetőszigetelési rendszerekkel lejtős és bonyolult geometriájú tetők is szigetelhetők. Kivitelezésük egyszerű, és gyors csomóponti kialakítást tesznek lehetővé. Komplett felújításokhoz, fémtetőkhöz, zöldtetőkhöz, bádogos szerkezetekhez, vápák szigetelésére akár műemléki környezetben is alkalmasak.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog