2012. július 19.

Homlokzatburkolati üvegszerkezetek ragasztása

Homlokzatburkolati üvegszerkezetek ragasztása

Az üvegépítészet egyik új megjelenési formája a festettüveg felületek burkolatként történő alkalmazása, mely elemek nem látható módon történő rögzítésével elkerülhető, hogy a rögzítőfülek megtörjék az egységesség látványát, vagy a rögzítőelemeknél összegyűlő szennyeződés elcsúfítsa a homlokzatot.

A különböző alapanyagú építőelemek – tekintettel eltérő mértékű dilatációs mozgásukra – nem látható módon, rugalmasra kötő ragasztással rögzíthetők egymáshoz. A rugalmas ragasztás a tartószerkezet és az üveg különböző hőtágulásából adódó feszültséget felveszi és eloszlatja a felületen, miközben a tartószerkezet természetesen ellátja az üveglapokat merevítő funkcióját is.

A tartószerkezet kialakítására külső téren csak rozsdamentes vagy eloxált alumínium alapanyag alkalmazható, míg belső téren felületvédett vagy nyers alumínium is. A tartószerkezet tervezését/kialakítását meghatározza, hogy az üvegburkolatot üzemben vagy a helyszínen kívánják-e rögzíteni. Az üveggel kapcsolódó részek üzemi, illetve helyszíni rögzíthetősége ugyanis a tartórendszer kiosztásán múlik.

A Sika cég többféle rendszert is kínál a burkolati üvegek helyszíni és üzemi ragasztásához. A Liszt Ferenc repülőtér termináljának belső burkolatához például SikaTack Panel burkolati ragasztórendszert alkalmaztak,

Homlokzatburkolati üvegszerkezetek ragasztása

az Egis BL laborépület külső burkolatát pedig Sikasil SG 500 kétkomponensű szerkezeti szilikonnal gyártották.

Homlokzatburkolati üvegszerkezetek ragasztása

Mivel a tartórendszer mindkét esetben olyan megosztott kivitelben készült, ami lehetővé tette az üzemben történő ragasztást, a helyszínen csak fel kellett akasztani, illetve beállítani az elemeket. E megoldás további előnye, hogy így a kivitelezés nem függ az időjárási viszonyoktól. A tartórendszer kiosztását mindkét esetben előzetes ragasztástechnikai statikai méretezés előzte meg, amit a Sika Homlokzati Szakértő Központjában végeztek. Itt a tartórendszerek ragasztandó elemeit élettartam szempontjából is vizsgálták – ehhez mesterséges öregítést, illetve klímateszteket végeznek, ezzel nemcsak a ragasztó adott felületen/ bevonaton történő tapadását ellenőrzik, hanem a bevonat minőségét, korrózióállóságát is.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo