2013. február 04.

Munkahézagok tömítése vízre duzzadó szalaggal

Munkahézagok tömítése vízre duzzadó szalaggal

A SikaFuko Swell 1 duzzadó és injektálható szalag vizes és tengervizes közegben lévő vízzáró betonszerkezetek munkahézagainak tömítésére szolgál. A tömlőt a vasbeton szerkezet munkahézagaiba kell elhelyezni, majd bebetonozni. Beépítés után víz hatására megduzzad és tömíti a hézagot. Szükség esetén a szalagba vízre duzzadó tömítőanyag is injektálható.

Szivárgó nedvesség vagy víz hatására (a védőréteg elbomlása után) a háromszög keresztmetszetű, üreges neoprén SikaFuko Swell 1 szalag vízre duzzadó felületi elemei aktiválódnak: elkezdenek megdagadni és kitölteni a munkahézagban rendelkezésre álló teret. A térfogatnövekedés a zárt térben a nyomás növekedésével jár, a fellépő feszítőerő hatására a profil befeszül, tömítve a munkahézagot.

 

Munkahézagok tömítése vízre duzzadó szalaggal
Víz hatására a szalag felületén található elemek megduzzadnak, kitöltve a munkahézagban rendelkezésre álló teret. Amennyiben szükséges (építési hibák, nem megfelelő szerkezeti tömörítettség, a vártnál sokkal nagyobb víznyomás esetén), a szalag injektálható a rendszer részét képező injektálócsonkokon keresztül


Nagyobb terhelés esetén a szalag – a beépített csonkokon keresztül – vízre duzzadó tömítőanyaggal injektálható. A tömítőanyag víz hatására fokozatosan duzzad, ami további térfogatnövekedést, hatékonyabb szigetelést eredményez. Amennyiben szükséges, például vízbetörés elleni védelem kialakításakor, a hézagok újrainjektálhatók, feltéve, ha a kezdeti injektáláshoz akrilgyantát vagy mikrocementet használtak.

 

Munkahézagok tömítése vízre duzzadó szalaggal
A pontosan tömítő, egyszerűen és gazdaságosan beépíthető SikaFuko szalagok szinte bármilyen betonszerkezet munkahézagainak tömítésére alkalmazhatók, nehezen kibetonozható szerkezetekhez pedig kimondottan javasolt megoldást nyújtanak

 

A SikaFuko Swell 1 szalag alkalmazásának előnyei:

  • pontos és gazdaságos tömítés kettős hatásmechanizmussal;
  • injektálható, illetve újra vagy utóinjektálható;
  • beépítése egyszerű, szinte bármilyen szerkezethez alkalmazható;
  • nehezen kibetonozható szerkezetekhez kimondottan javasolt megoldás;
  • alkalmazásakor sem a zsaluzaton, sem a vasbetéteken nem kell módosítani;
  • tartósan vízálló és rugalmas;
  • nincs kötési idő.

Munkahézagok tömítése vízre duzzadó szalaggal

 

A Sika további hézagtömítő anyagai:

  • SikaFuko Eco 1: utólagosan injektálható perforált szalag munkahézagok tömítésére;
  • SikaFuko VT 1: többször injektálható szalag munkahézagok tömítésére, beépített szeleppel;
  • SikaFuko VT 2: többször injektálható szalag munkahézagok tömítésére, beépített szeleppel, mikrocementes injektálóanyaghoz.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo