2012. október 24.

Hőszigetelés belülről: az ásványi lapokat csak fel kell ragasztani

Hőszigetelés belülről: az ásványi lapokat csak fel kell ragasztani

A homlokzati falszerkezetek külső oldali hőszigetelése sok esetben nem oldható meg – ilyenkor az energia- és fűtésköltségek belső oldali hőszigeteléssel csökkenthetők. A szigetelőanyag kiválasztásakor a hőszigetelő képességen túl fontos szempont annak tűzállósága, alkotóelemei, stabil, ellenálló kivitele és páratechnikai viselkedése.

Az olyan többlakásos házban, ahol a tulajdonosok nem tudnak megegyezni a közös beruházás finanszírozásáról, régi műemléki épületeknél, ahol a homlokzat architektúrája, burkolata vagy díszítése nem takarható el szigetelőlapokkal vagy szomszédjogi problémák miatt (tűzfalakon, oldalhatáron álló épületeknél stb.) kivitelezhetetlen a külső falak hőszigetelése, kitűnő megoldást nyújthatnak a kálcium-szilikát alapanyagú, belső oldali hőszigetelő rendszerek.

 

Hőszigetelés belülről: az ásványi lapokat csak fel kell ragasztani

 

Az alacsony hővezetési tényezőjű (λ=0,045 W/mK), könnyű (115 kg/m3) Multipor lapok a gazdaságos felhasználhatóság érdekében nagyméretűek (600×500 mm), és különböző vastagságúak (75–200 mm). Kapilláris anyagszerkezetéből adódóan a Multipor lapok kiváló páraszabályozó tulajdonságúak, ennek köszönhetően alkalmazásukkal a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül is elkészíthető. A lakóterek falszerkezeteiben „normál” hőmérsékleti és páraviszonyok mellett nem alakul ki páralecsapódás, így megelőzhető a penészedés megjelenése. A szigetelendő falszerkezetre történő teljes felületű ragasztással elkerülhető, hogy a hőszigetelő lap és a falszerkezet között úgynevezett „bezárt légrések” alakuljanak ki, ahol a pára összegyűlhet, és a hideg falfelületen lecsapódhat. Emellett az alapanyagok és a Multipor habarcs lúgos közege is akadályozza a penészgombák elszaporodását.

A páraszabályozó szerep megtartása érdekében fontos, hogy a ragasztás és az elsődleges felületképzés a termék páratechnikai tulajdonságaihoz is jól igazodó Multipor könnyűhabarccsal, a végleges felületképzés (festés) pedig kellően páraáteresztő, ásványi alapú anyagokkal történjen. A kizárólag ásványi alapanyagokból álló Multipor hőszigetelő lapok környezetbarát tanúsítvánnyal rendelkeznek.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog