2012. április 16.

Idősek otthonából – Nemzedékek háza

Idősek otthonából – Nemzedékek háza

Az alsó-ausztriai Stockerauban a város védőszentjéről elnevezett St. Koloman Ház 1973 óta idősek otthonaként működött. 2008-ban az épület korszerűsítése mellett döntöttek, energiatakarékos technológia alkalmazásával megcélozva egy passzívház létrehozását.

A kezdetben felmerült kő és üveg kombinációjú homlokzati elképzelést felváltotta a kisebb önsúlyú, gyorsan és gazdaságosan szerelhető, hosszabb élettartamú acél-fémlemez burkolat terve. Ennek az igénynek tökéletesen megfelelt a Hoesch Planeel Siding sávos burkolatrendszer, amely egyaránt alkalmas új épületek homlokzatához és régi épületek energetikai felújításához.

A kezdeti bizonytalanságok ellenére a burkolatválasztás jó döntésnek bizonyult. A felújítás költségei bőségesen megtérültek, a felújított épület energiamérlege az eredeti energiaköltségekkel összevetve 90 százalékkal csökkent.

Az épület funkciója is megváltozott, az eddigi idősek otthona több nemzedék számára lakható, óvodával, mindennapi szükségleteket kielégítő szolgáltatórésszel, üzletekkel és nem utolsó sorban 32 korszerű otthon kialakításával modern lakóházként született újjá.

Idősek otthonából – Nemzedékek háza

Ausztria és a nemzetközi építész szakma számára is példaértékű, hogyan válhat egy 70-es években épült többemeletes lakóház a legmagasabb mai igényeket is teljesítő passzívházzá. Az osztrák Hoesch Bausysteme GmbH által gyártott innovatív Hoesch Planeel Siding sávos burkolatrendszert Magyarországon a ThyssenKrupp Építőelemek Kft. forgalmazza.

A 200, 300, 400 mm fedési szélességű elemek maximum 8 méteres hosszban gyárthatók. A burkolatrendszer háttérszerkezetében az úgynevezett rendszersín alkalmazása igényes műszaki beépítést tesz lehetővé rejtett rögzítéssel, kizárva a hőtágulás okozta homlokzati deformációkat.

Mivel a rendszer lehetővé teszi az akár 30 cm vastagságú hőszigetelés alkalmazását is, elérhető a legmagasabb energetikai igények szerinti passzívházhatás. A korrekt attikamegoldások, sarokcsatlakozások, a rendszerbe illő élhajlított takaróelemek, valamint a ThyssenKrupp Steel Europe által kifejlesztett különleges színes bevonatok kombinációja egyedi, igényes megjelenést nyújt az épületeknek.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog