2012. január 16.

Mercedes gyár– Kecskemét

Mercedes gyár– Kecskemét

Az ipari építészet területén az utóbbi évtizedekben folytatódott a könnyűszerkezetes csarnokok térhódítása. Köszönhető ez a tartós és környezetbarát acél alapanyagból gyorsan, egyszerűen, a tervezői szabadságot, a magas épületfizikai és esztétikai igényeket megvalósító építési módnak, amit leginkább a nagy alapterületű csarnokok esetében lehet kihasználni.

A könnyűszerkezetes technológia alkalmas egy- és többszintes csarnokok kivitelezésére. A belső terek rugalmas alakíthatóságát, a műtárgyak gyors bővíthetőségét lehetővé tevő módszer további előnye, hogy akár a hagyományos vasbeton vázszerkezet is kombinálható az acélból készült tetőszerkezettel és homlokzati falrendszerekkel, lemeztermékkel és szendvicspanellel egyaránt. Az utóbbi időszak gazdasági visszaesése ellenére számos nagy magyarországi projekt említhető, mely ezzel a technológiával épült.

Az autógyártás fontos gazdasági eseménye, a győri Audi és a szentgotthárdi Opel üzem után Kecskeméten a Mercedes is gyárat építtet. A ThyssenKrupp cégcsoport és a Hoesch Bausysteme GmbH által gyártott teherhordó trapézlemezeket több mint 160 ezer négyzetméteren alkalmazták a gigantikus méretű csarnokokban.

 

Mercedes gyár– Kecskemét

 

A Céh Zrt. által tervezett technológiai létesítmények a statikai méretezésnek megfelelően hagyományos melegtető rétegrenddel épültek. A magasbordás teherhordó trapézlemezek öt típusát alkalmazták: HP85/280, HP 100/275, HP135/310, HP150/280, valamint a HP 160/250 profilt. A magasbordás profilok a horganyzott felületre felvitt 15 μm vastag DU (poliészter) beltéri bevonattal készültek, a tervezés során kihasználták a háromtámaszú kialakítás optimális statikai viselkedését. A tervezés, a kapcsolódó munkafolyamatok ütemezése és szervezése, a gyártás és a logisztika óriási kihívás volt a tervezők, kivitelezők, gyártók és a forgalmazó cégek számára.

 

Mercedes gyár– Kecskemét

 

A ThyssenKrupp Építőelemek kínálatában számos más könnyűszerkezetes profil is található úgy lemeztermékekből, mint szendvicspanelekből. Az Archicad és Autocad alkalmazásokhoz kifejlesztett – ingyenesen rendelhető – termékkönyvtár hasznos segítséget nyújt az építészeknek a termékek kiválasztásában, betervezésében. Minden termék rendelkezik a vonatkozó előírásoknak megfelelő minősítésekkel. Mindezeknek együttesen köszönhető, hogy e profilokat Magyarország egyik legnagyobb beruházásánál is alkalmazzák.

 

Töltszéki Szilvia okleveles építőmérnök

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog