2016. október 17.

Így nőhet a termelékenység a munkakörnyezet javításával – bemutatjuk a WELL minősítési rendszert

Így nőhet a termelékenység a munkakörnyezet javításával – bemutatjuk a WELL minősítési rendszert

Alig két évvel ezelőtt indította el a WELL minősítési rendszert a LEED rendszert is tanúsító cég. Az orvosi és építészeti szempontokat összehangoló rendszer többek között a levegő illatát, az ívóvízcsapok elhelyezésének sűrűségét és a megvilágítás színképét is figyelembe veszi az értékeléskor.

 

Csaknem két évvel ezelőtt a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) felkért, hogy tartsak egy előadást a fenntartható építésben jelentkező új tendenciákról. Az időzítés tökéletes volt, mert a WELL Standard minősítési rendszert 2014 novemberében a Greenbuild konferencián indították el hivatalosan.

Természetesen alaposan átnéztem a rendelkezésre álló anyagot, és nagyon érdekesnek, valamint könnyen megvalósíthatónak találtam a legtöbb tételt. A rendszer hasonló a LEED-hez, de több a minimumelőírás, az úgynevezett „Precondition": csaknem 40%. A többi pontot „optimalizációnak" hívják, ez teszi ki az értékelés fennmaradó részét. A tanultakat összefűztem néhány egyéb tapasztalatbeli elemmel, és összeállítottam egy prezentációt, aminek A fenntarthatóság emberi oldala (The Human Side of Sustainability) címet adtam. Az előadás helyszíne a CEU volt. Nagyon sok pozitív reakciót kaptam építőktől és építészektől. Az egyetlen elmarasztaló kritika az egyik jelenlévő ingatlanügynök cég képviselőjétől érkezett. Lényegében arra utalt: már megint itt van egy újabb értékelő rendszer – de ki fog érte fizetni? Ő ugyanis már a LEED-re elköltötte minden pénzét... Később visszatérek arra, hogy mi a válaszom.

 

Orvos és építész találkozása

Először néhány szó a WELL Standardról. A rendszer egy orvos és egy építész találkozásából indult ki, és a kezdeti megbeszélések alapján igen logikus értékelő pontrendszert dolgoztak ki. Az alapja mindennek az emberi szervezet, illetve annak a tíz legfontosabb része, köztük az idegrendszer, légzés, látás, hallás, emésztés, izomzat stb.

A referenciakönyv hét fejezetből áll: Levegő, Víz, Táplálkozás, Fény, Erőnlét, Komfort, Tudat. (Air, Water, Nourishment, Light, Wellness, Comfort, Mind.) A 102 pontot tudományos mód állították össze, és minden egyes pont legalább egy – de inkább több – emberi szervezeti vonatkozást is takar.

Fontos megjegyezni, hogy a LEED és a WELL teljesen harmonizálva vannak, és sok helyen megegyeznek az előírások. (Például: benapozás, légszűrés, beltéri levegőminőség.) Ezen túlmenően sok hasonló előírás van, de a felhasználó szempontjából az egyik kiegészíti a másikat.

A LEED négy értékelő szintet használ: Minősített, Ezüst, Arany es Platinum. A WELL csak harmat: Ezüst, Arany, Platinum. A WELL minősítést 3 évenként kell megújítani, míg a LEED EBO&M (Meglévő Épület) minősítés 5 évig érvényes.

 

Így nőhet a termelékenység a munkakörnyezet javításával – bemutatjuk a WELL minősítési rendszert

 

A rendszer jó és rossz oldala

Jó hír, hogy meglehetősen könnyű alapszinten teljesíteni az előírt követelményeket. Sőt, a komolyabb Arany / Platinum értékelés sem kíván jelentős extra kiadást egy-két specifikus ponton kívül.

Rossz hír, hogy a rendszer minősítése időt vesz igénybe, és drágább, mint a LEED. A magyarázat: amíg a LEED elektronikusan benyújtott dokumentációt tekint át és annak alapján értékel, itt egy hitelesített WELL Assessor helyszíni felmérés segítségével adja meg a minősítést. A WELL Assessor meglátogatja az épületet, és riportot készít a bejárásról, melynek során vizuálisan ellenőrzi a megvalósított pontokat, és ennek alapján javasolja jóváhagyásukat a GBCI-nak. Aki dolgozott LEED-épületen, az már ismeri ezt a céget (Green Business Certification Inc.), mert a LEED-értékelést ugyanaz a cég hagyja jóvá. (Tavaly megváltozott a nevük, mert most már sok más minősítési rendszeren is dolgoznak a LEED mellett: EDGE, SITE, PEER, WELL stb.)

A WELL Assessor több megbeszélést is tart az érdekeltekkel a különböző kategóriák átvizsgálása érdekében, és még az ott dolgozóknak is kikéri a véleményét. Aki ismeri a BREEAM rendszert, valószínűleg tudja, hogy az is hasonló alapon minősít.
A szembeszökő különbség az – és az ár emiatt magasabb –, hogy a WELL Assessor komoly analitikai berendezésekkel méri az épületben a levegő minőségét, az ivóvíz tisztaságát, a klímaberendezések hatékonyságát stb. Egyes műszerek több tízezer dollár értékűek. A mért adatok, illetve a levegő-, és vízmintákat laboratóriumi vizsgálatra küldik el, ami tovább emeli a költségeket. Viszont a végeredmény teljesen objektív, mért és hitelesített adat, laboratóriumok által ellenőrizve.

 

Gyakorlati tapasztalat

Gyakorlati tapasztalatot a Haworth irodabútor-forgalmazó cég Los Angeles-i irodájának kiépítése során szereztem. Generálkivitelezőként mindössze néhány megbeszélésre kellett elmennem, és maga a minősítés számomra szinte észrevétlenül ment végbe. A különbség ott volt, hogy a kezdeti megbeszélésen az egész csapat – tervező, konzultáns, tulajdonos, üzemeltető – együtt ült az asztalnál. Végigmentünk a 102 pontból kiválasztott elemeken, és ellenőriztük, hogy mindegyik benne van-e a költségvetésben, illetve az ütemtervben, azaz hogy sem a kivitelezési idő, sem az ár nem változik a minősítésből kifolyólag

Az egyetlen hiba az volt, hogy későn fedezték fel, hogy az épület tetőzetén helikopter-leszállóhely volt kialakítva. (A bemutatóterem ugyanis az egyik belvárosi toronyház legfelső, 44-ik emeleten van.) A megoldás az volt, hogy speciális akusztikai szigetelést alkalmaztunk az álmennyezet felett, ami jelentősen letompította a kívülről érkező hangokat. Ez volt az egyetlen többletköltség az építés folyamán.

 

Így nőhet a termelékenység a munkakörnyezet javításával – bemutatjuk a WELL minősítési rendszert

Így nőhet a termelékenység a munkakörnyezet javításával – bemutatjuk a WELL minősítési rendszert

 

A WELL rendszer építészeket érintő vonatkozásai

 

Air – Levegő

A levegő minősége messze felülmúlja a mai irodákban megszokottat. őszintén szólva ez volt a legmegkapóbb, amikor a liftből kiléptem a CBRE irodába. Úgy éreztem magam, mint ha egy tavaszi mezőn sétálnék. Csak a virágillat hiányzott. Persze illóolajokkal ezen is segítettek, de csak enyhén, szinte észrevehetetlenül.

Jóllehet mindezek a légkezelő berendezésben vannak elrejtve, de e berendezések számára meg kell tervezni a megfelelő helyet. Aktivált faszén, légszurok és ultraviola lámpák nyújtanak védelmet a baktériumok, sőt, vírusok ellen is.

A rendszer nagy fontosságot tulajdonít a takaríthatóságnak – nem javasolja a szűk sarkok tervezését és az úgynevezett „gyakran érintett" felületeket sima, könnyen fertőtleníthető anyagokból javasolja kialakítani. (Rozsdamentes acél, műanyag stb.)

 

Water – Víz

A WELL rendszer nagyon hangsúlyosan veszi figyelembe a vízzel kapcsolatos tervezési és karbantartási előírásokat. 30 méterenként el kell helyezni egy „hydration station"-t, hogy az alkalmazottaknak ne kelljen túl messzire menniük a vízvétel miatt.

Ez talán butaságnak tűnik első hallásra, de ha belegondolunk, hogy mi történik, ha mindenkinek hosszabb útra kell mennie vízért, pszichológiailag három dolog történhet:

1) Ha sok a munka, akkor el sem indul az alkalmazott, mert túl sok a vélt időveszteség. Emiatt dehidratált állapotba kerül, és ennek eredményeként lassabban fog dolgozni, így leromlik a termelékenysége.

2) Mégis elmegy, és sok időt veszít – esetleg naponta többször is – egy-egy pohár víz miatt.

3) Ha csak egy vízvételi hely van, akkor nagy az esély, hogy ott összetalálkozik valakivel, és hosszabb beszélgetésre kerül sor, ami további időveszteség.
Technikailag ez nem csak egy egyszerű falikút, hanem úgy van kialakítva, hogy különböző nagyobb méretű kancsókat is alá tudjanak tartani, amiket a tárgyalótermekben is használhatnak. (Nincs többé műanyag palackos víz!) A kiváló minőséget több előszúró es aktivált faszenes végszűrő biztosítja.

 

Nutrition – Táplálkozás

Építészetileg egy központilag elhelyezett, nagy étkező kialakítását javasolják, ahol a dolgozók minimum 25 százaléka egy időben le tud ülni.

A konyha teljesen felszerelt, hűtőgéppel, evőeszközökkel és tárolókamrával, ami minden dolgozónak biztosít egy kis személyi rekeszt.

Ha üzemi konyha van az irodában, akkor a menübe kell alacsony kalóriás ételeket beiktatni, de a legfontosabb, hogy egy kis adagos menütétel is legyen 650 kalória maximummal – alacsonyabb áron.

Különösen fontos a különböző allergiákat okozó ételek figyelmeztető címkézése és elkülönítése. Előírja a mesterséges adalékanyagok listázását és a kalóriatartalom feltüntetését, nagy hangsúlyt helyezve a cukortartalomra.

Az automatákban kell legalább egy üdítőital-választékot adni, ami maximum 30g/üveg (0,25 vagy 0,33 liter) cukrot tartalmaz.

Érdekesség: plusz pontot kap a csapat, ha egy kis kert van a tetőn (vagy elérhető közelségben), amiben a dolgozók zöldséget, gyümölcsöt termeszthetnek.

 

Light – Fény

A fény kategória sokban hasonló a LEED előírásaihoz, és teljesítésük a LEED pontot is megadja. Például a benapozás kreditpontja is átfedés a két rendszer között.

A WELL rendszer ugyanakkor sokkal mélyebbre megy, mert az emberi szemet és a látásunkat orvosilag analizálva javasolja az optimális megoldásokat. Komoly tudományos felmérések figyelembevételével a fény pszichológiai hatásaira alapítja a pontokat. Különös súlyt fektet a fény tulajdonságainak napszakok szerint változó ritmusára. Reggel a kelő nap kékes árnyalatokat tartalmaz, míg késő délután a narancs szín dominál. Ezt jól lehet érzékelni a naplementék színárnyalatában.

Ennek megfelelően a világítás napszakonkénti módosítását javasolja a rendszer, a fényforrásokban változtatva a színképet, ami ma már egyszerűen megoldható LED fényforrásokkal.

A napfény, jóllehet kedvező hatású, de építészeti elemekkel kell korlátozni a túlságosan erősen megvilágított felületek méretét. Építészetileg elfogadható több megoldás is:

1) külső homlokzatra szerelt, fix árnyékoló elemek vagy

2) belső „fénypolcok" kiépítése az ablakok belső oldalán,

3) az ablaküveg elektrokromikus árnyékolása.

Megjegyzendő, hogy az elért eredményt a minősítő mérésekkel fogja igazolni.

 

Fitness – Erőnlét

Az ezzel kapcsolatos előírások igen sokat segítenek az irodai dolgozók egészséges életmódjának fenntartásában. „Az ülés az új dohányzás" a modern mottó.

Ha belső lépcső kapcsol össze emeleteket, akkor úgy kell azt kialakítani, hogy legfeljebb 7,5 méterre legyen a felvonótól, hogy a dolgozók inkább azt használják a lift helyett.

Javasolják az állítható magasságú irodabútorok és asztalok alkalmazását az iroda minimum 30%-ban. Így ha valaki állva szeretne dolgozni, egy mozdulattal meg tudja változtatni a munkafelület magasságát. (A billentyűzet és az asztallap külön-külön mozgatható.)

Sőt, ennél is tovább megy: javasolja a futópados munkahelyek kiképzését néhány százalékban. Így ha valaki helyben sétálva akarja a munkáját folytatni, erre is lehetősége lesz. (Szeretek telefonálni le és fel sétálva, látom, mások is így vannak ezzel...)

Hosszabb távon a rendszer javasolja egy fitness terem kiépítését is.

 

Comfort – Komfort

Itt megint találunk hasonlatosságot a LEED rendszerrel, és a pontelőírások itt is teljesen lefedik a követelményeket. A ergonómia ugyancsak nagy szerepet játszik itt is, úgy irodabútorokban, mint a belső tér összhatásában.

Az akusztikai előírások meglehetősen szigorúak, jóllehet nem kötelezőek. A belső zajokon felül a beszűrődő külső zaj csillapítása is kritikus.

Fontos megjegyezni, hogy a visszhang is helyszínen mért paraméter!

A belső hőmérséklet szabályozása természetesen fontos, de emellett még a cirkulált levegő illata is szerepet kap. Meg kell akadályozni a nem kívánatos szagok beszivárgását a szemétledobók, illetve takarítókamrák szigetelésével.

 

Mind – Tudat

Ez az a rész, amit az építészek igazán élvezni fognak. Az előírások ugyanis felszabadítják a képzelőerőt, és a természetbeli formavilág játékos alkalmazását.

A „biomimcry" es a „biophilia" talán ma még nem általánosan ismert terminológiák hazánkban, de nagy valószínűséggel gyorsan teret fognak hódítani, mert nagyon közel állnak a magyar népművészet és népi építészet gyökereihez.

Emellett a rendszer felkínálja olyan belsőépítészeti elemek alkalmazását, melyek az elmélyült gondolkodást segítik elő. Javasolja az adaptálható belső terek kialakítását, ami a későbbi átalakítások csökkentését célozza meg.

Fontos megjegyezni, hogy az integratív tervezés alapkövetelmény!

 

Összehasonlítás a LEED rendszerrel

Mint az előbbiekben utaltam rá több alkalommal is, sok hasonlatosságot találunk a LEED rendszerrel. Ezeknél a pontelőírások a legtöbb esetben teljesen lefedik a követelményeket, amelyek megkönnyítik, hogy mindkét rendszer minősítését egyszerre tudják a tervezők és tulajdonosok teljesíteni. A két rendszer együttes alkalmazása kifejezetten javasolt, mert így maximális eredmény érhető el, nemcsak fenntarthatóság szempontjából, hanem a dolgozók egészsége, az elvégzett munka mennyisége és jobb minősége miatt is.

 

Értékelésem

A WELL rendszer a munkaerő hatásfokának növelését célozza, es az eddigi tapasztalatból állíthatom, hogy mindaz, amit mi építészek és építők tehetünk ez irányban az előírásokat követve – jelentős eredményeket mutathat fel.

Fontos továbbá, hogy a tulajdonos megértse es elfogadja a koncepciókat. A végeredmény egy iroda, ami maximálisan „dolgozó fókuszú". Az eddigi mérések és értékelések bizonyítják, hogy a termelékenység jelentősen emelkedett a WELL rendszer alkalmazásával.

Javaslom minden olvasónak, hogy tekintse meg a CBRE Los Angeles belvárosában kiépített irodájának internetes oldalát. Ott gyönyörű képek illusztrálják a szokatlan irodai kialakításokat, amelyet az építészek alkalmaztak a kiépítésnél. Emellett kiemelve láthatóak az alaprajzon az új megoldások, amelyeket a belsőépítészek terveztek a dolgozok egészséget figyelembe véve.

Mint ígértem, visszatérek a korábban említett ingatlanügynök kollégára, aki kritikusan nyilatkozott a WELL rendszerről, mert elköltötte már a pénzét a LEED minősítésre. Neki az a javaslatom: nézze meg a WELL rendszerre költött összeg visszatérülését részletesen. Ennek ugyanis sokkoló hatása lesz. Ha a bérekre szánt teljes összeget kiszámoljuk, amit az épületben vagy irodában évente kifizetnek, és feltételezzük, hogy a WELL hatására csupán 1 százalékkal emelkedik a termelékenység – akkor a számok önmagukért fognak beszélni.

Végezetül szeretnék egy Los Angelesben dolgozó üzletembert idézni. Amikor lebontottuk a vonatkozó költségeket, a WELL minősítés költsége alkalmazottanként 32 dollárra és néhány centre jött ki. A cégvezető ránk nézett, és felkiáltott: „Ennél több pénzt költök dolgozónként Coca Colára egy év alatt!"

Több felkérést is kaptam, és a közeljövőben újabb előadást tervezek tartani Budapesten a WELL rendszerről, sőt egy WELL AP vizsga előkészítő kurzust is előkészítünk a HuGBC-vel. Így ha érdeklődnek, kérem, tekintsék meg a honlapunkat, a pontos dátumok ott lesznek feltüntetve.

 

Joseph Marfi
LEED AP BD+C, WELL AP, GGP
Director of Sustainable Design & Construction
Turner Construction Company, Southwest Region

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo