2023. szeptember 06.

A tolóajtók új dimenziója

A tolóajtók új dimenziója

A modern építészet klasszikus elemei az emelő- és tolóajtók, a nagy üvegfelületű teraszajtók és tolómegoldásos ablakok. Ezek az elegáns szerkezetek a gondos, felhasználóbarát fejlesztés eredményeképpen messzemenőkig megfelelnek napjaink energetikai és fenntarthatósági elvárásainak.

A nagy üvegfelületek homlokzati megjelenését lehetővé tevő innovatív emelő-toló rendszerek egyik fontos előnye, hogy stabilan működő, helytakarékos nyílászárókat eredményeznek. Ezek méreteikből adódóan hozzájárulnak a beltér benapozásához, szükség esetén elegánsan egyesítik a külső és belső tereket.

A csúsztatható rendszerek ezeknél komplikáltabb műszaki megoldások, amelyek a körültekintő fejlesztés utáni szakszerű beépítéssel biztosítják a megfelelő hő- és hangszigetelést, a biztonságos zárásmechanizmust, a strapabíróságot, illetve ajtós elem esetén a kényelmes közlekedést. A német nyílászáróprofil-gyártó Gealan tolható elemeit három fontos szempont mentén fejlesztette: hatékonyság, megjelenés, fenntarthatóság. Lássuk az emelő-toló rendszereik előnyeit és a mögötte álló technológiát részletesebben!

A tolóajtók új dimenziója

 

Energetikai hatékonyság, könnyed mozgatás

Egy nyílászáró hatékonysága több szempontból mérhető. Az egyik legfontosabb tényező, hogy tartósan strapabíró legyen, mind szerkezetileg, mind felületileg, emellett műszaki tulajdonságaival támogassa az épületek energiahatékony működését, végül a használat egyszerűségét, kényelmességét.

A Gealan új emelő-toló rendszerei innovatív műszaki kivitelezésüknek köszönhetően már standard, tehát alapváltozatban is a legjobb hőszigetelési értékeket érik el. Akár a klasszikus, szimmetrikus megjelenésű, szélesebb szárnnyal is, amelynek mindössze 100 mm-es elölnézeti része optikailag keskenynek tűnik, de ugyanez a hőszigetelési teljesítmény jellemzi a speciálisabb, kifejezetten vékony, dizájnfókuszú változatot is. Az új rendszer ezek mellett problémamentesen képes akár 52 mm-es, háromrétegű üvegezést is befogadni, ezzel tovább javítva a komplett nyílászáró hatékonyságát.

Az S 9000-es rendszercsalád mellett az akár 2000 mm szélességű és 2300 mm magasságú Gealan-Smoovio igazi mindentudónak számít, számos tervezési lehetőséggel, újszerű profilgeometriájának és körbefutó, megszakításmentes tömítési síkjával. A keret beépítési mélysége 150 mm, míg a szárnyban 74 mm, keskeny kivitelezése ellenére 46 mm-es üvegfelület befogására is képes.

A kompakt tolómegoldás gördülését zavartalanná tevő belső, rejtett alkatrészek és a továbbfejlesztett zárómechanika könnyű kezelhetőséget és szinte erőkifejtés-nélküli, csendes mozgatást tesznek lehetővé. A rendszer nyitásakor a szárny 8 mm-rel tolódik el belül, lényegében elemelkedve a kerettől az alumínium vezetősínben. Zárásnál ugyanezzel a mechanizmussal nyomja a mozgatható szárnyat a hézag nélküli, teljes hosszon végig futó tömítőcsíkhoz, így az aktív zárási pontokon történő rögzítéssel egyenletes záródást biztosítanak.

A tolóajtók új dimenziója

 

Megjelenés acrylcolor felülettel

A Gealan emelő-toló szerkezetek nem csupán belső, szemmel kevésbé látható tulajdonságaiban teljesítenek kiemelkedően. Tartósságukat kívülről a szintén egyedi fejlesztésű, akrilüveges Gealan-acrylcolor bevonati réteg teszi többszörösen ellenállóvá. A technológia ötvözi az extrudált akrilüveget és PVC-t, létrehozva egy, a normális műanyagnál sokkal keményebb, lepattogzásmentes felületet. Ez a réteg gondoskodik az időjárásállóságról, legyen szó jégeső, csapóeső, vagy erős UV-kitettségről, ezáltal a színek tartósságáról. A létrehozott homogén, szálcsiszolt felület ugyanakkor kiemelkedő ellenállást mutat a szennyeződésekkel szemben is, így hosszabb ideig nincs szükség különösebb karbantartásra. Ez a felület számos színben elérhető, a paletta kilenc alap és további 50 speciális árnyalatával számos lehetőség adódik a külső és belső terek közti harmónia tervezésére.

 

Fenntarthatóság a PVC nyílászárók gyártásában

A Gealan irányelvei előtérbe helyeznek minden szempontot, melyek a PVC nyílászáró profilok gyártásában vagy magukban az elemekben fenntartható részletként jelenhetnek meg. Azon felül, hogy a keretek rendkívül tartósak – így hosszú évtizedekre lehet velük tervezni –, magas műszaki tartalmukkal segítik az épületek energiahatékony működését és nagy százalékban tartalmaznak újrahasznosított anyagot.

A tolóajtók új dimenziója

 

A Gealan referenciaprojekteket megismerheti ide kattintva >>

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog