2023. január 25.

Esztétikus, tartós, egyszerű: a polikarbonát autóbeállókról

Esztétikus, tartós, egyszerű: a polikarbonát autóbeállókról

Ha úgy döntöttünk, eljött az ideje a garázsépítésnek, mert nem szeretnénk többet amiatt aggódni, hogy a tűző nap, egy váratlan jégeső, vagy fáról lehulló ágak kárt tesznek autónkban, akkor mutatunk egy népszerű, praktikus és pénztárcabarát megoldást, aminek még a telepítése is rendkívül egyszerű.

 

Miért válasszuk a polikarbonátot?

Garázs építésre nem minden esetben van lehetőség helyszűke, anyagi okok vagy a helyi építési szabályzat miatt: ezekben az esetekben megoldás lehet egy nyitott, polikarbonát fedésű kocsibeálló, amelyekkel már egyre több kertben találkozhatunk.

Maga a polikarbonát egy nagyon sok előnyös tulajdonsággal rendelkező szerves műanyag. Jól alkalmazhatóak olyan helyeken, ahol természetes fényre is szükség van, vagy a lehető legkönnyebb szerkezetet kell kialakítani.

Kiváló fényáteresztése miatt gyakran az üveget helyettesítik vele, ahol a rugalmasság is alapfeltétel, és emellett az üveggel szemben az ára is sokkal kedvezőbb. Jól hajlítható, így íves felületeket is könnyen ki lehet alakítani hőtechnikai előkezelés nélkül. Mivel a polikarbonát fényáteresztése víztiszta kivitelben 79%, így jól helyettesítheti az üveget, különösen a törhetetlenség területén, ugyanis ez az anyag az üvegnél 200-szor szilárdabb, rendkívül rugalmas, súlya viszont 50%-kal kevesebb.

Kis súlyának köszönhetően nem szükséges költséges, és robosztus tartószerkezetet építenünk, hiszen azt egy alumínium váz is könnyedén elbírja. De a könnyű súly és a légies küllem ne tévesszen meg senkit, a polikarbonát ettől még egy rendkívül strapabíró szerkezet, amely átereszti a fényt, de közben felfogja a káros UV sugarakat és nem színeződik el.

Ütés-, jégverés- és vegyszerálló, emellett -40°C-tól +115°C-ig hőálló, így gyakorlatilag bármilyen éghajlaton alkalmazható. A polikarbonát lemezek másik óriási előnye nem csak maga a súly és hőállóság, hanem az anyagából fakadó azon tulajdonsága is, hogy rugalmassága miatt együtt tud mozogni a szerkezettel.

Mindezeket nézve nem csoda, hogy az autóbeállók fedésekor is népszerű anyagnak számít a polikarbonát – nagy kereslet van iránta, így már számos gyártó kínálatában elérhetőek polikarbonát fedésű autóbeállók.

Egy igényes kialakítású polikarbonát autóbeálló akkor is ideális választás, amikor a praktikum mellett az esztétika is fontos szempont. Természetesen egy nyitott kocsibeálló nem tudja azt a védelmet nyújtani, amit egy zárt garázs, de jól átgondolt elhelyezéssel és kertrendezéssel praktikus és esztétikus gépjármű védelmet tudunk kialakítani az időjárási és természeti behatásokkal szemben. Az autóbeállót kialakíthatjuk a kertben különálló szerkezetként, de olyan modellek is léteznek, amelyeket a ház oldalához kapcsolhatunk.


Mennyibe kerül egy polikarbonát autóbeálló?

Az autóbeálló-árak mérettől, típustól, alapanyagtól, valamint szakember igénytől függően viszonylag tág határon mozognak. Általánosságban elmondható, hogy jelenleg (2023) a jó ár/érték arányú kocsibeállók 600.000 Ft és 1.000.000 Ft között vannak.
Előnyük, hogy a telepítést magunk is el tudjuk végezni, ezért nem szükséges szakemberre várni, és a munkadíjat is meg tudjuk spórolni. A nyitott autóbeálló költsége tehát jóval alatta van egy garázsnak. Emellett nincs szükség tervezésre és engedélyeztetésre, csupán a megfelelő hely és modell kiválasztására – ami az óriási piaci kínálatban nem is olyan egyszerű feladat.
Autóbeállót vásárolhatunk készen, de egyedileg is gyártható, ez az opció azonban általában költségesebb. Ha fontos szempont a gyors beszerezhetőség és a könnyű telepíthetőség, amelyhez nincs szükség szakemberre, akkor az alumínium-polikarbonát kocsibeálló a legjobb választás, mellyel munkaköltséget is spórolhatunk, hiszen sajátkezűleg is felállítható.

Összességében tehát a polikarbonáttal borított autóbeállókkal egy gyorsabb, jelentősen olcsóbb, hosszú ideig stabil és gondozásmentes szerkezetet tudunk megvalósítani, ami biztosítja az autónak a megfelelő védelmet egész évben.


(X)

 

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog