2023. június 02.

Gipszes építőlemez szerelt homlokzati vázkitöltő falakhoz

Gipszes építőlemez szerelt homlokzati vázkitöltő falakhoz

A gipsz kiváló építőanyag, évezredek óta az építés egyik fontos alapanyaga. Tűzgátló tulajdonsága nem kérdőjelezhető meg. Elsősorban a szerelt gipszkarton szerkezetektől várható kimagasló tűzvédelmi teljesítmény, ezért ezek egyre nagyobb teret nyernek a modern építőiparban. Alkalmazásuk előnye nem áll meg a tűzgátlásnál, hiszen ezek a rendszerek kiváló hanggátlók, továbbá a technológia rugalmassága és gyorsasága is komoly érv a szerelt szerkezet mellett. Hátrányaként alapvetően azt szokták felvetni, hogy az időjárás viszontagságainak nem áll ellen, azaz kizárólag belső térben alkalmazható. És ez igaz is – volt. Mostanáig.

Jó hír, hogy az utóbbi évek fejlesztéseinek eredményeként ma már elérhető olyan gipszalapú építőlemez, amely alkalmas szerelt homlokzati fal készítésére. Úgy hívják: Glasroc X.

A szerelt homlokzati vázkitöltő fal alapreceptje valójában nagyon egyszerű: végy egy szerelt falat és tegyél rá homlokzatborítást! A probléma természetesen ennél összetettebb, hiszen a kültéri szerkezeteknél a tűz- és hanggátlás, valamint a mechanikai védelem mellett statikai méretezésre is szükség van, továbbá a hő- és páratechnika kérdése is felmerül. A szerkezet lelke mégis az az építőlemez, amely a homlokzat felületképzését, vagy még gyakrabban a homlokzati hőszigetelő rendszert fogadja.

Gipszes építőlemez szerelt homlokzati vázkitöltő falakhoz

Nyíláskialakítás szerelt vázkitöltő falban

 

Miben különbözik a Glasroc X a gipszkartonoktól? Papírborítás helyett a felületébe üvegszálhálót ágyaznak, és a penész megtelepedését gátló impregnálást is kap. A kültéri alkalmazás miatt fontos, hogy rendkívül mérettartó legyen mind hőmérséklet-, mind páraváltozás hatására. Ellenáll a csapadéknak, fagynak, napsütésnek, szélnek. Felülete közvetlenül vakolható, de természetesen homlokzati hőszigetelő rendszer fogadására is alkalmas. Vízfelvétele minimális. Tűzvédelmi osztálya: A1. Ugyanakkor tömege, vastagsága, darabolhatósága és szerelhetősége nagyjából megegyezik a gipszkartonoknál megszokottal. Óriási előnye, hogy az illesztéseknél megfelelően tömített Glasroc X felület hónapokon keresztül csupaszon maradhat, azaz a vázkitöltő fal szerelése és a homlokzati hőszigetelő rendszer elkészítése között jelentős idő telhet el az építkezés folyamatainak igénye szerint.

Gipszes építőlemez szerelt homlokzati vázkitöltő falakhoz

A Glasroc X homlokzati vázkitöltő falrendszer bevizsgált rétegrendje:
• Rigips RB 12,5 mm gipszkarton,
• Rigips Habito 12,5 mm gipszkarton,
• Isover Vario KM Duplex fólia,
• 140 mm horganyzott acél profilváz, benne 120 mm Isover Uniroll Plus hőszigetelés,
• Isover tetőfólia,
• Rigips Glasroc X 12,5 mm építőlemez,
• Webercol Bond Primer tapadóhíd,
• Webertherm M701 ragasztó,
• EPS 80 szigetelés (maximum 20 cm) – a nyílások fölött minimum 200 mm kőzetgyapot tűzvédelmi sávval, SRD-5 dübellel (6 db/m2) rögzítve,
• Webertherm 145 g/m2 üvegszövet háló,
• 3,5 mm Webertherm M701 ragasztó,
• Webertherm Primer vékonyvakolat alapozó

 

A szerelt vázkitöltő falrendszerhez megfelelően méretezett és korrózióvédelemmel ellátott vázszerkezet szükséges, továbbá elengedhetetlen az energetikai, tűzvédelmi és hanggátlási előírásokat kielégítő rétegrend.

A Glasroc X homlokzati vázkitöltő falrendszer rétegrendjét a Magyarországon elérhető minőségi Saint-Gobain termékekből állították össze, és a beépítéshez szükséges összes vizsgálatot elvégezték az ÉMI-ben. Az ÉMI vizsgálatok alapján a szerelt szerkezetre legfeljebb 200 mm vastagságú EPS hőszigetelés kerülhet, a nyílások feletti 200 mm magas kőzetgyapot tűzvédelmi célú sávval. A homlokzati hőszigetelés kőzetgyapottal is készíthető, ebben az esetben a hőszigetelést Webertherm Mineral ragasztóval kell a felületre rögzíteni.

A vizsgált rétegrend főbb jellemzői:
• tűzgátlás: EI 60,
• homlokzati tűzterjedés: Th=45 perc,
• hanggátlás: Rw=53 Db,
• hőátbocsátási tényező: U=0,15 W/m2K.

 

Gipszes építőlemez szerelt homlokzati vázkitöltő falakhoz Gipszes építőlemez szerelt homlokzati vázkitöltő falakhoz

Glasroc X szerelt vázkitöltő fal homlokzati tűzterjedés-vizsgálata. A vizsgálatok a Saint-Gobain Hungary Kft. által forgalmazott anyagok és Horizont gyártmányú acél vázszerkezet alkalmazásával készültek

A Glasroc X rendszer nemcsak függőleges vázkitöltő falként, hanem például A1 tűzvédelmi osztályú kültéri álmennyezetként vagy attikafalként is szerelhető. A rétegrend összeállításában érdemes a rendszergyártó segítségét kérni.

Szentesi Mária, építészmérnök, műszaki és rendszerfejlesztési vezető

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog