2023. november 28.

Nagy belmagasságú terek fémvázas technológiával – építészeti és akusztikai megoldások

Nagy belmagasságú terek fémvázas technológiával – építészeti és akusztikai megoldások

A StarHouse fémvázas technológia kitűnő megoldást nyújt a nagy belmagasság, a megszokottnál tágasabb belső terek kialakítására, akár családi házaknál is. Az egyszerűnek, letisztultnak tűnő építészeti koncepció mögött azonban átgondolt szerkezeti megoldások rejlenek.

Könnyűszerkezetes technológiával az acél-, fa- vagy ragasztott fa tartók gazdaságosan méretezhetők, és akár extrémnek tűnő belmagasságú terek is létrehozhatók. A StarHouse fémvázas technológia építéstechnológiai és üzemeltetési szempontból is optimális választás, valamint a leggazdaságosabb kivitelezés is ezzel a rendszerrel érhető el.

Nagy belmagasságú terek fémvázas technológiával – építészeti és akusztikai megoldások

Az előregyártott fémelemek a helyszínen az összeszerelés során egységes hálózattá, önmagában is merev dobozszerkezetté, úgynevezett térráccsá állnak össze. Így kiegészítő segédszerkezetekre nincs szükség. A szerkezet egy ütemben készül, nem kell a technológiai időkkel és az ütemhatárokkal sem számolni, mint a vasbeton vagy a téglaépületeknél. A szerkezetben lévő hőszigetelésnek köszönhetően a nagyobb belmagasságú tér sem válik épületenergetikailag problémássá, így bártan betervezhető akár 5 métert meghaladó, stílusosan kialakított, egybefüggő, impozáns enteriőr. A tér megvilágítása magas nyílászárókon át történhet, ami a napfény bejutásának szabályozásával még fennköltebbé teszi a belső teret, valamint energetikailag is hasznos. A kitáguló élettér kedvezően hat az épületben lakókra, a megnövekedett légtér pedig élettanilag is kedvező. Az épület termikus burka kitolódik, de üzemeltetési szempontból a növekmény minimális, adott esetben a tér napcsapdaként is hasznosítható, ami a fűtési időszakban pozitívumot is jelenthet.

Nagy belmagasságú terek fémvázas technológiával – építészeti és akusztikai megoldások

Egy osztófödém nélküli térben – az alkalmazott lakástextíliáktól függően – érdemes akusztikai szempontokat kielégítő burkolatokat választani, amire kiváló megoldást nyújtanak a Rigips kifejezetten erre a célra fejlesztett Gyptone Activ'Air hangelnyelő álmennyezeti lapjai. A mennyezet vizuális kapcsolatot képez a helyiségek különböző részei között, ezért fontos, hogy a más szerkezetekhez, anyagokhoz való kapcsolódás egyrészt természetes, másrészt elegáns legyen. A Gyptone ezért fejlesztette ki mennyezetei mellett a fali megoldásokat is, amelyek együtt harmonikus belső teret eredményeznek. A lapok nemcsak hangelnyelők: az Activ'Air technológia további előnye, hogy képes elbontani az építőanyagok, festékek, bútorok, szőnyegek stb. által levegőbe bocsátott illékony szerves vegyületeket, így a levegő minősége bizonyíthatóan javul. Ez különösen fontos lehet középületekben vagy nagyobb létszám befogadására alkalmas terekben.

Vágó Bálint – SG Hungary műszaki vezető, okleveles építészmérnök
Schifter Gergely – Star Construct Innovation, okleveles építészmérnök

(x)

A cikksorozat korábbi részei:

Szárazépítészeti innováció – Debütál a Star House >>

A Star House épületfizikai vonatkozásai – a hőtechnikától a páratechnikáig >>

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog