Deceuninck

 

2024. május 27.

Üveggyapot, ahogy eddig nem ismertük

Üveggyapot, ahogy eddig nem ismertük

Bizonyos termékek nagyon sok fejlesztési potenciállal rendelkeznek. Ezek közé tartozik az üveggyapot, amely az elmúlt években – az URSA technológiai fejlesztéseinek köszönhetően – a szálszerkezet módosítása révén olyan műszaki tartalmakat tudott elérni többek között nyomószilárdság és dinamikai merevség tekintetében, amelyet eddig csak más anyagból készülő ásványgyapot termékek tudtak. Eközben megőrizte kiemelkedő hőszigetelő képességét, alakvisszanyerő erejét, így a beépítés közben is jelentősen alacsony tud maradni a termék sérülésének, összenyomódásának veszélye. Mindemellett 30-40 százalékkal kisebb a súlya a megszokottnál. Ennyivel könnyebb tehát a beépítés és a szállítás is.

 

A szálas szerkezetű ásványgyapot termékek évtizedek óta meghatározó szigetelőanyagai épített környezetünknek. Az ásványgyapot gyűjtőszó számos termékfajtát magában foglal, hiszen azok különböző ásványi eredetű alapanyagokból készülhetnek. Ezek az alapanyagok határozzák meg a termékek előnyös tulajdonságait. Az újgenerációs üveggyapotok egyértelműen kedvencek az ásványgyapotok között, ami sokoldalúságuknak köszönhető. Az üveggyapotok széles körben használhatók, és különösen indokolt az alkalmazásuk abban az esetben, amikor a kitűnő hőszigetelő képesség mellett szükség van jó akusztikai – azaz hangszigetelési és hangelnyelési – funkciókra, páraáteresztő képességre, valamint tűzállóságra is. Az üveggyapot ilyenkor az elsőként szóba jöhető választás a más típusú ásványgyapotokkal szemben.

 

Miért éppen az üveggyapot mellett tegyük le a voksunkat?

Az URSA üveggyapotok hőszigetelő képességét mutató lambda érték kiváló, jellemzően 0,032 – 0,039 W/mK közötti.

Akusztikai szempontból a fizikai adottságok számítanak: az a legmagasabb teljesítményt nyújtó termék, amelyik hosszú, vékony, rugalmas szálakból áll. E tekintetben – alapanyagából következően és gyártástechnológiájának köszönhetően – egyértelműen az üveggyapot akusztikai tulajdonságai a legkiválóbbak. Nem véletlen, hogy többnyire az üveggyapotot alkalmazzák könnyűszerkezetes falak, gipszkarton rendszerek hangszigetelésének készítésekor, illetve teremakusztikai szigetelésekhez is előszeretettel tervezik be.

A páraáteresztés tekintetében szintén verhetetlen az üveggyapot. Bár közel hasonló tulajdonságokkal rendelkezik mindegyik ásványgyapot, a hidrofóbizált üvegszálaknak köszönhetően még az anyagszerkezeten áthaladó pára sem okoz stabilitás vesztést vagy egyéb minőségi romlást a beépített üveggyapot szigetelőanyag termékben. Egyébként pedig „áll, mint a cövek”. És ez nemcsak az újgenerációs URSA TECTONIC szigetelőtáblákra igaz, hanem a régóta jól ismert sárga színű URSA üveggyapotokra is.

Az ásványgyapot termékek gyártása különböző alapanyagokból, magas hőmérsékleten történő olvasztással történik. Fontos adat, hogy az üveggyapot szigetelések gyártásához szükséges üvegszálak megolvasztásához 1200 °C szükséges. Tűzvédelmi besorolás szerint az ásványgyapotok „A” kategóriát képviselnek, azaz nem éghetők. Ennek megfelelően az ásványgyapotok mindegyik típusa – köztük az URSA TECTONIC üveggyapot szigetelőtáblák – az épületszerkezetek meghatározó építőelemei lehetnek.

Üveggyapot, ahogy eddig nem ismertük

 

Környezettudatosság és egészség

Az URSA vállalat termékei folyamatosan haladnak azon az úton, ahol a gyártás fokozatosan egyre nagyobb mértékben áll át természetes, környezetbarát anyagokra. Jelentős URSA-fejlesztés a 2023. évtől a lignin kötőanyag folyamatosan növekvő arányú bevezetése az URSA üveggyapot termékek gyártásába. A „természetbarát” alaptulajdonság egyúttal „egészségbarátságot” is jelent: az üveggyapot szálasanyag szigetelések beépítése hozzájárul az egészséges beltéri levegőhöz, amit a Blue Angel tanúsítvány is egyértelműen igazol.

 

A százalékos arányok szerepe

Alapanyag szempontból a környezettudatosságot a felhasznált nyersanyagtartalom tömege és az újrahasznosított, illetve frissen kitermelt nyersanyagok százalékos aránya határozza meg.

Más, azonos műszaki teljesítményű ásványgyapotokkal összevetve az üveggyapot gyártása kb. 30-40 százalékkal kisebb tömegű alapanyag felhasználásávál történik. Az újrahasznosítottsági érték az üveggyapotok esetében körülbelül 80 százalék, tehát mindössze 20 százaléknyi „frissen kitermelt” anyagra van szükség a gyártáshoz. Ez a mennyiség olyan elenyésző, hogy gyakorlatilag bányászni sem szükséges, hiszen akár már külszíni „lapátolás” segítségével is előállítható. Az üveggyapot térfogatsűrűségét és újrahasznosítottanyag-tartalmát figyelembe véve világos, hogy az üveggyapot gyártása mintegy 90% százalékkal kevesebb – a természetből frissen bányászott – alapanyagot igényel, mint egyéb ásványgyapotoké.

Az üveggyapot termékek életciklusuk végen teljes mértékben újrahasznosíthatók. Az alapanyagokból (üveg, kvarchomok) eredően az üveggyapot szigetelőanyagok az adott épületszerkezetet sem terhelik meg fölösleges plusz súllyal, ami például egy felújításra váró régi és valószínűsíthetően már nem túl masszív tetőszerkezet esetében elsődleges választássá teszi ezeket a termékeket.

Mindent összevetve nyilvánvaló, hogy az üveggyapot szálas szigetelőanyagok beépítésével könnyebb és sokkal környezetbarátabb termékek alkalmazásával teljesülnek az épülettulajdonosok és az építőipari szakma legmagasabb szintű elvárásai. Miképpen az URSA jelmondata megfogalmazza: "Szigetelés egy jobb holnapért"

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog