Deceuninck

 

2024. május 09.

Vályogházak újravakolása – Mire figyeljünk felújításkor?

Vályogházak újravakolása – Mire figyeljünk felújításkor?

A környezettudatosság egyre fontosabb szemponttá válik az építészetben, így előtérbe kerülnek a régi idők megoldásai is, mint például a vályog. Ma már nem része a mindennapi tudásunknak, hogyan kell bánni egy vályogból épült házzal, ezért a felújítás, a falak újravakolása, szigetelése előtt érdemes alaposan tájékozódni. Jó hír, hogy már léteznek vályogházakhoz is biztonságosan használható termékek.

A vályog egyik legelőnyösebb tulajdonsága a jó páraáteresztés. A vályogfalakon használt agyagvakolattal és mészfestéssel együtt olyan rendszert alkot, amelyen keresztül a pára a lecsapódás vagy a feldúsulás veszélye nélkül, akadálytalanul tud távozni. Ha a vakolat javításához nem megfelelő anyagokat választunk, akkor lelassítjuk a pára útját, amely így kicsapódik, ezzel súlyos problémát okozva. Ezért kerülni kell a mű- vagy akrilgyantás, diszperziós anyagok használatát, helyettük meszes, mészcement, szilikát kötőanyagú termékeket (Baumit SilikatTop) kell használni.

Az, hogy milyen termék lesz az optimális, függ az adott fal nedvességtartalmától, ezért mielőtt nekilátnánk a munkának, érdemes szakember segítségét kérni, aki megméri azt. A Baumit területi képviselői kérésre díjmentes szolgáltatás keretében, helyszíni mintavétel után javaslatot tesznek az optimális anyagokra, a kivitelezés mikéntjére. Ha a vályogfal száraz, akkor a vakolás történhet a hagyományos mész-cement vakolatokkal. Arra érdemes odafigyelni, hogy mivel a vályogtéglákra nem vonatkoztak előírások, így nincsenek egységes paramétereik sem, ezért előfordulhat, hogy a gúzolás, előfröcskölés (Baumit SanovaVorspritzer) nem elegendő a vakolat megfelelő tapadásához, ahhoz rabicháló felhelyezésére is szükség lehet.

Vályogházak újravakolása – Mire figyeljünk felújításkor?

Amennyiben a falak nedvességtartalma 5 tömegszázalék alatt van, a mész-cement vakolatok helyett dolgozhatunk természetes hidraulikus mész kötőanyagú vakolatrendszerrel (Baumit műemléki NHL termékek) is, amely cement nélkül is szilárd, jól tapadó felületet képez, így műemlék épületek autentikus felújítását is lehetővé teszi. A Baumitnál arra az esetre is létezik megoldás, ha a falak enyhén nedvesek (maximum 10 tömegszázalékig): ilyenkor a felújító vakolatok alkalmazása a megfelelő (Sanova vakolatok). Ezek a nedvességet elpárologtatják, de a fennmaradó sókat, amelyek hagyományos vakolatnál salétromosodást okoznak, a vakolat pici légbuborékaiban megkötik, ezzel hosszú időre, akár 30-40 évre megoldva a problémát.

Bármilyen típusú a fal, érdemes vakolatrendszerben gondolkodni, amely az alapfelület előkészítésétől a külső-belső színező festésig tartalmaz mindent, mint a Baumit termékcsaládjai. Azért, hogy a végeredmény ne csak tartós, de szép is legyen, a Baumit kül- és beltéri festékei több mint 300 árnyalatban érhetők el.

 

Mikor kell hőszigetelni?

A vályog alapvetően jól hőszigetelő anyag, ez a képessége azonban nagyban függ a sűrűségétől, ezért egyes házaknál szükség lehet a falak hőszigetelésére is. Ha a falak nedvességtartalma tartósan meghaladja a 10 tömegszázalékot, akkor a fal vakolása vagy hőszigetelése előtt mindenképpen szükséges az utólagos nedvesség elleni szigetelés elkészítése. A hőszigeteléshez érdemes a perforált polisztirol vagy a kőzetgyapot termékek között keresgélni, mert a rosszul megválasztott vagy indokolatlanul alkalmazott hőszigetelő rendszer az enyhén nedves (önmagában problémamentes) falak természetes száradását akadályozhatja, illetve meggátolhatja. Ezért, ha hőszigetelésben gondolkodunk, semmiképpen sem tanácsos állapotfelmérés és páratechnikai számítás nélkül belevágni a munkába. További információ a Baumit weboldalán érhető el.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog