2024. március 20.

Vályogházak vakolása

Vályogházak vakolása

A környezettudatosság egyre fontosabb szemponttá válik az építészetben, így előtérbe kerülnek a régi idők megoldásai, mint például a vályog. Ma már nem része a mindennapi tudásunknak, hogyan kell bánni egy vályogból épült házzal, ezért a felújítás, a falak újravakolása, szigetelése előtt érdemes alaposan tájékozódni. Jó hír, hogy már léteznek vályogházakhoz is biztonságosan használható termékek. A Baumit szakembereitől is kérhetünk segítséget, hogy biztosan a megfelelő anyagokat használjuk a munkálatokhoz.

Magyarországon a vályog hosszú évszázadokon át az egyszerű lakóépületek gyorsan és olcsón előállítható alapanyaga volt: agyagos föld, homok vagy apró kavics, szalma szinte mindenhol megtalálható volt. A 2022-es népszámlálás adatai szerint hazánkban még mindig 600 ezer vályogból épült otthon található, ami a lakásállomány 13 százaléka.

A vályog számos kedvező tulajdonsággal rendelkezik, például nem éghető, remek hangszigetelő és télen-nyáron kellemes hőmérsékletet biztosít, jó páraáteresztő, környezetbarát, ráadásul – ahogy a fenti számok is bizonyítják – időtálló is lehet. Azonban fontos, hogy a nedvesség ne tegyen kárt benne, az ugyanis a falak penészedését, repedezését, nagy mennyiségben akár a vakolat lehullását, a fal komolyabb károsodását is okozhatja. Szerencsére csupán némi odafigyelés szükséges, hogy vályogból épült házunk hosszú évtizedekig szolgáljon minket.

Vályogházak vakolása

 

Mire figyeljünk felújításkor?

A vályog egyik legelőnyösebb tulajdonsága a jó páraáteresztés. A vályogfalakon használt agyagvakolattal és mészfestéssel együtt olyan rendszert alkot, amelyen keresztül a pára a lecsapódás vagy a feldúsulás veszélye nélkül, akadálytalanul tud távozni. Ha a vakolat javításához nem megfelelő anyagokat választunk, akkor lelassítjuk a pára útját, amely így kicsapódik, ezzel komoly problémát okozva. Ezért kerülni kell a mű- vagy akrilgyantás, diszperziós anyagok használatát, helyettük meszes, mész-cement, szilikát kötőanyagú termékeket (Baumit SilikatTop) kell használni.

Az, hogy milyen termék lesz az optimális, függ az adott fal nedvességtartalmától, ezért mielőtt nekilátnánk a munkának, érdemes szakember segítségét kérni, aki megméri azt. A Baumit területi képviselői kérésre díjmentes szolgáltatás keretében, helyszíni mintavétel után javaslatot tesznek az optimális anyagokra, a kivitelezés mikéntjére. Ha a vályogfal száraz, akkor a vakolás történhet a hagyományos mész-cement vakolatokkal. Arra érdemes odafigyelni, hogy mivel a vályogtéglákra nem vonatkoztak előírások, így nincsenek egységes paramétereik sem, ezért előfordulhat, hogy a gúzolás, előfröcskölés (Baumit SanovaVorspritzer) nem elegendő a vakolat megfelelő tapadásához, ahhoz rabicháló felhelyezésére is szükség lehet.

Amennyiben a falak nedvességtartalma 5 tömegszázalék alatt van, a mész-cement vakolatok helyett dolgozhatunk természetes hidraulikus mész kötőanyagú vakolatrendszerrel (Baumit műemléki NHL termékek) is, amely cement nélkül is szilárd, jól tapadó felületet képez, így műemlék épületek autentikus felújítását is lehetővé teszi. A Baumitnál arra az esetre is létezik megoldás (Sanova vakolatok), ha a falak enyhén nedvesek (maximum 10 tömegszázalékig): ilyenkor a felújító vakolatok alkalmazása a megfelelő. Ezek a nedvességet elpárologtatják, de a fennmaradó sókat, amelyek egy hagyományos vakolat esetén „salétromosodást” okoznak, a vakolat pici légbuborékaiban megkötik, ezzel hosszú időre, akár 30-40 évre megoldva a problémát.

Bármilyen típusú a fal, érdemes vakolatrendszerben gondolkodni, amely az alapfelület előkészítésétől a külső-belső színező festésig tartalmaz mindent, mint a Baumit termékcsaládjai. Azért, hogy a végeredmény ne csak tartós, de szép is legyen, a Baumit kül- és beltéri festékei több mint 300 árnyalatban érhetők el.

 

Mikor kell hőszigetelni?

A vályog általában jól hőszigetelő anyagnak mondható, ez a képessége azonban nagyban függ a sűrűségétől, ezért egyes házaknál szükség lehet a falak hőszigetelésére is. Ha a falak nedvességtartalma tartósan meghaladja a 10 tömegszázalékot, akkor a fal vakolása vagy hőszigetelése előtt mindenképpen szükséges az utólagos nedvesség elleni szigetelés elkészítése. A hőszigeteléshez érdemes a perforált polisztirol vagy a kőzetgyapot termékek között keresgélni, mert a rosszul megválasztott vagy indokolatlanul alkalmazott hőszigetelő rendszer az enyhén nedves (önmagában problémamentes) falak természetes száradását akadályozhatja, illetve gátolhatja teljesen. Ezért, ha hőszigetelésben gondolkodunk, semmiképpen sem tanácsos állapotfelmérés és páratechnikai számítás nélkül belevágni a munkába.

További információ a Baumit weboldalán érhető el. 

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog