Építészkongresszus

2022. szeptember 19.

Zajárnyékolás Litvániában Durisollal

Zajárnyékolás Litvániában Durisollal

Mintegy 70 000 négyzetméter Durisol zajvédőfal-elemet exportált Litvániába a Leier csoport a jelenleg az országban folyó vasútfejlesztési projekt részeként. A beruházás célja: a nemzetközi és belföldi vasúthálózat infrastruktúrájának korszerűsítése és az Európai Unió vasúti hálózatába történő integrálása.

A litván vasúti infrastruktúra korszerűsítése és az Európai Unió vasúti hálózatába történő integrálása nem mindennapi üzleti lehetőséggel kecsegteti a szektor résztvevőit a Baltikum országaiban. A projekt egyik lényeges eleméhez, a zajártalom elleni védekezéshez az LG, a litván vasúttársaság a Leier csoport által kínált műszaki megoldást választotta, így eddig mintegy 70 000 négyzetméternyi Durisol zajárnyékoló elemet szállított Litvániába. „A Radviliskis Litvánia legforgalmasabb vasútállomása, naponta 100-nál is több vasúti szerelvény halad át rajta. Az okozott zajártalmat pedig csökkenteni kell, ami csak a megfelelő zajárnyékoló falak telepítésével oldható meg” – nyilatkozta a litván vasúttársaság illetékese. Komlós Andor, a Leier ügyvezető igazgatója nem tartja meglepőnek, hogy az újrahasznosított faforgács alapú, kiváló zajcsillapító- és zajelnyelési képességekkel rendelkező, környezetkímélő Durisol nem csak Magyarországon népszerű. „A zajvédelmen túl ez a modern, környezetbarát anyag családi házak, társasházak falazatának építésére is alkalmas. Ennek oka: kiváló hő- és páraszabályzó képessége. A gyártásához használt mineralizált faforgács miatt az így készült falazat megfelel a legszigorúbb energetikai szabványoknak is.”

Most azonban térjünk vissza a zajártalom elleni védekezéshez. Az autópályák és vasútvonalak mentén húzódó zajárnyékoló falak mindenki számára hétköznapi látványt nyújtanak, hiszen ezeken a helyeken a környéken élők nyugalma szempontjából szükséges, előírás szerinti műszaki megoldás. „A litván vasúti fejlesztés kiemelt céljai közé tartozott az európai vasutak műszaki színvonalának megteremtésén túl a vonatok sebességének növelése, a velejáró biztonsági és környezetvédelmi követelmények teljesítése, a vasúthálózat vonzerejének növelését szolgáló infrastruktúra korszerűsítése, és persze a pályák környezetében a zajártalmának csökkentése is. Utóbbi kérdés megoldásában főszerepet játszott a Leier Durisol zajárnyékoló falrendszere” – teszi hozzá Mócsy Zsuzsanna, a Durisol International munkatársa, aki a kinti gyártópartnerrel történő folyamatos kapcsolattartás révén a tervezéstől a megvalósításig végigkísérte a projektet.

Zajárnyékolás Litvániában Durisollal

 

Tervezés és kivitelezés harmóniája a zajvédelemben

Ahhoz, hogy az előírt hatást elérjük a zajártalmak elleni védelemben, körültekintő tervezésre, jó minőségű zajárnyékoló rendszerekre és precíz kivitelezésre van szükség. A zajárnyékoló falak pontos elhelyezését akusztikai tervezők határozzák meg a zajmodellezés eredményei alapján. A zajmodellezés során beazonosítják azokat a helyeket, ahol a zajterhelés túllépi a megengedett határértéket, ezért speciális védelemre van szükség.

A műszaki tartalmak megállapítása után következő lépésként a környezethez igazítják a falak esztétikai megjelenését. A Litván projekt esetében a balti épületek hagyományos tetőfedésének moduláris elemei szolgáltak inspirációul. A tájba illesztést megkönnyítette a Leier zajárnyékoló elemek széles forma-, minta- és színválasztéka.

Zajárnyékolás Litvániában Durisollal

 

Környezettudatosan a zajok ellen

A környezet zajok elleni védelme ma már a természetre tekintettel folyó működésnek vitathatatlan részét képezi. Erre a környezetbarát Durisol kézenfekvő megoldást jelent. A zajárnyékoló fal speciális technológiával tömörített, mineralizált faforgács burokkal rendelkezik, ami nemcsak a zajelnyelésre vonatkozó követelményeknek tesz eleget, de az időjárás viszontagságainak is ellenáll, ezért hosszú távon is esztétikus megjelenést garantál. Az általa körülölelt betonmag pedig a szerkezet stabilitásáról gondoskodik. További előnye, hogy nemcsak elnyeli a zajt, de annak védett oldalra jutását is megakadályozza, így hangelnyelő képességén túl a léghang-gátlása is kiváló. Köszönhetően az akár 6 m fesztávolságú falelemeknek, gyorsan építhető és a kivitelezés ütemezése is jól tervezhető, kevés élőmunkával megoldható. A kész szerkezet 40 éves várható időtartammal nyújt vandálbiztos, hosszútávon is fenntartható megoldást, hiszen nincs karbantartási igénye, tisztítása pedig abszolút vegyszermentesen, kizárólag vízzel és magas nyomású tisztítóberendezéssel megoldható. A széles szín- és mintaválasztékának köszönhetően szinte bármilyen környezetbe illeszthető.

Zajárnyékolás Litvániában Durisollal

 

Bővebb információ a Durisol zajárnyékoló falakról: https://www.leier.hu/durisol-zajarnyekolo-fal

Zajárnyékolás Litvániában Durisollal

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog