Peri02

2018. július 11.

Lábazatok felázásmentes kialakítása

Lábazatok felázásmentes kialakítása

A lábazatok felázása, idő előtti tönkremenetele az épülettulajdonosok, -használók és az érintett szakemberek életének állandó keserítője. Megfelelő műszaki megoldással azonban ez a probléma elkerülhető.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy eső idején az épületek nedvességszigetelési síkján kívül eső vakolatrétegek vagy a mégoly csökkentett nedvszívó képességű lábazati hőszigetelés ugyanaddig a magasságig áll vízben (közlekedőedény-elv) a látható bevonat mögött, a szerkezeten belül is, mint kívül. A kapillaritás miatt ráadásul a bejutott nedvesség még ennél is jóval magasabbra képes felkúszni az érintett anyagok belsejében. A felázott rétegek a gyorsan felszívott nedvességet csak lassan tudják leadni, így sokáig maradnak nyirkosak, továbbá a felázott rétegekben tárolt nedvesség fagyos időben térfogat-növekedésen megy át, fokozatosan roncsolva ezáltal az anyag szerkezetét. Ezen kívül a nedvesség a szerkezetben található, illetve az általa behozott sókat is magával viheti, amiket elpárolgáskor a falban vagy annak felületén hagyva sófeldúsulást, sókivirágzást – rosszabb esetben a kristályosodáskor további anyagroncsolást – okozva.

E problémára nyújt jó megoldást a szigetelésvédelem kiterjesztése az eddig védtelenül hagyott bevonatrétegekre is, vagyis a lábazati bevonatrendszer becsomagolása alulról egy, az épület nedvességszigeteléséhez csatlakoztatott, felületfolytonos védőréteggel. A kellően gondos kivitelezés mellett elengedhetetlenül fontos a megfelelő anyag használata. E célra szolgál a kiváló tulajdonságokkal rendelkező, kétkomponensű szigetelő- és ragasztóhabarcs: a Flexyl-habarcs, mely Sto-Flexyl és Flexyl-cement 1:1 arányú keveréke.

Lábazatok felázásmentes kialakítása

 

A StoFlexyl főbb jellemzői

A Flexyl-habarcs kiemelkedő tapadóképességgel rendelkezik: tartós kötést képes létesíteni jellemzően bármely ismert építő- és nedvesség-, illetve hőszigetelő anyaggal [bitumenek, műanyagok (PVC és EPDM), fémek, faanyagok, falazó-, vakoló- és hőszigetelő anyagok stb.]. Emellett – megfelelő rétegvastagságban – akár nyomás alatt lévő nedvességterhelést, víznyomást is képes elviselni. Alapanyagából fakadóan egyúttal kiváló rugalmasságú.

A Flexyl-habarcs rendkívül sokoldalúan használható: többféle rétegvastagságban és különböző felhordási technikákkal (vakolva, glettelve, vagy ecsetelve), eltérő nedvességterhelésekre alkalmas változatokban.

További információk és részletrajzok: www.sto.hu

Molnár Zoltán Péter
okl. építészmérnök, tervezői tanácsadó

hírlevél-feliratkozás

épjog