2018. jlius 11.

Lábazatok felázásmentes kialakítása

Lábazatok felázásmentes kialakítása

A lábazatok felázása, idõ elõtti tönkremenetele az épülettulajdonosok, -használók és az érintett szakemberek életének állandó keserítõje. Megfelelõ mûszaki megoldással azonban ez a probléma elkerülhetõ.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy esõ idején az épületek nedvességszigetelési síkján kívül esõ vakolatrétegek vagy a mégoly csökkentett nedvszívó képességû lábazati hõszigetelés ugyanaddig a magasságig áll vízben (közlekedõedény-elv) a látható bevonat mögött, a szerkezeten belül is, mint kívül. A kapillaritás miatt ráadásul a bejutott nedvesség még ennél is jóval magasabbra képes felkúszni az érintett anyagok belsejében. A felázott rétegek a gyorsan felszívott nedvességet csak lassan tudják leadni, így sokáig maradnak nyirkosak, továbbá a felázott rétegekben tárolt nedvesség fagyos idõben térfogat-növekedésen megy át, fokozatosan roncsolva ezáltal az anyag szerkezetét. Ezen kívül a nedvesség a szerkezetben található, illetve az általa behozott sókat is magával viheti, amiket elpárolgáskor a falban vagy annak felületén hagyva sófeldúsulást, sókivirágzást – rosszabb esetben a kristályosodáskor további anyagroncsolást – okozva.

E problémára nyújt jó megoldást a szigetelésvédelem kiterjesztése az eddig védtelenül hagyott bevonatrétegekre is, vagyis a lábazati bevonatrendszer becsomagolása alulról egy, az épület nedvességszigeteléséhez csatlakoztatott, felületfolytonos védõréteggel. A kellõen gondos kivitelezés mellett elengedhetetlenül fontos a megfelelõ anyag használata. E célra szolgál a kiváló tulajdonságokkal rendelkezõ, kétkomponensû szigetelõ- és ragasztóhabarcs: a Flexyl-habarcs, mely Sto-Flexyl és Flexyl-cement 1:1 arányú keveréke.

Lábazatok felázásmentes kialakítása

 

A StoFlexyl fõbb jellemzõi

A Flexyl-habarcs kiemelkedõ tapadóképességgel rendelkezik: tartós kötést képes létesíteni jellemzõen bármely ismert építõ- és nedvesség-, illetve hõszigetelõ anyaggal [bitumenek, mûanyagok (PVC és EPDM), fémek, faanyagok, falazó-, vakoló- és hõszigetelõ anyagok stb.]. Emellett – megfelelõ rétegvastagságban – akár nyomás alatt lévõ nedvességterhelést, víznyomást is képes elviselni. Alapanyagából fakadóan egyúttal kiváló rugalmasságú.

A Flexyl-habarcs rendkívül sokoldalúan használható: többféle rétegvastagságban és különbözõ felhordási technikákkal (vakolva, glettelve, vagy ecsetelve), eltérõ nedvességterhelésekre alkalmas változatokban.

További információk és részletrajzok: www.sto.hu

Molnár Zoltán Péter
okl. építészmérnök, tervezõi tanácsadó

hrlevl-feliratkozs

épjog