2021. október 26.

Lapról lapra nő a feszültség – burkolás nagyméretű lapokkal

Lapról lapra nő a feszültség – burkolás nagyméretű lapokkal

Tari Szabolcs, a Mapei Kft. értékesítőjének írásában az óriáslapok egyre nagyobb térhódításáról és a lapméretek miatt még összetettebbé vált burkolási technikákról olvashatunk.

Kicsivel több mint 20 éve kezdtem hidegburkolati lapokkal foglalkozni egy burkolóanyag kereskedésben és azóta is ilyen-olyan formában körbevesznek a munkám során. Hihetetlen az a fejlődés, amin keresztülmentek a burkolatok ebben a két évtizedben. Emlékszem még mikor először rendeltem Olaszországból az egyik ügyfélnek 60×120 méretű burkolólapot – még a cégtulajdonos is rácsodálkozott, hogy ilyet még csak kiállításon látott. Azóta rengeteg dolog változott, szép lassan ezek a nagyobb méretek kezdték el uralni a piacot és gyakorlatilag mára olyan extrém méretű lapokkal is találkozhatunk, amit szó szerint daruval emelnek be a lakásokba, mert egyszerűen máshogy nem férnének be. Ezek a burkolatok nagyon exkluzív megjelenésűek és egyediek, de kivitelezésük olyan speciális műszaki megoldások alkalmazását kívánja, melyekre ha nem fordítanak kellő figyelmet, sajnos nem lesz tartós a végeredmény.

De mik is azok a praktikák, amikre oda kell figyelni a nagyméretű lapok burkolásakor?

Lapról lapra nő a feszültség – burkolás nagyméretű lapokkal

 

Az ördög a részletekben rejlik

A burkolás összetett dolog, nem elég csak kiválasztani egy jónak gondolt ragasztót. Ma egy jó szakember felméri a helyszínt, megtudja pontosan milyen igénybevételre lehet számítani a használat során, alaposan megvizsgálja a fogadófelületet, kiszámolja a rétegrend vastagságát, és ehhez mérten használ kiegyenlítést, ha az szükséges. Abban az esetben pedig, ha teraszburkolásról, különösen ha nagyméretű lapokkal történő teraszburkolásról van szó, még nagyobb figyelmet kell fordítani több apró részletre.

Egy átlagos megrendelőnek – aki csak egy szép teraszburkolatot szeretne – eszébe sem jut, hogy mekkora jelentősége van néhány tényezőknek. Először is már maga a lap mérete feszültségtöbbletet okoz, amivel számolni kell. Aztán figyelembe kell venni, hogy fedett vagy fedetlen teraszról beszélünk; hogy a terasznak milyen a tájolása – ha déli fekvésű, jobban fogja sütni a nap; illetve hogy milyen színe van a burkolatnak, világos vagy sötétebb tónusú. Ha benapozott a terasz, egy antracit színű burkolat 60-70 °C-ra is képes felmelegedni és ha ez önmagában nem lenne elég, nem olyan ritka egy hirtelen jött nyári zápor sem, ami meg azonnal visszahűti a felhevült felületet. Akkora feszültségek keletkeznek ilyenkor az aljzat és a burkolat között, hogy adott esetben egy nagy alakváltozásra képes S2 osztályú ragasztó sem tudná azt levezetni. Már ebből is látszik mennyi mindenre kellene figyelni egy terasz burkolásánál, pedig ezek még csak egyszerű körülmények voltak, szó sem volt konkrét műszaki kérdésekről.

Egy alapos burkoló megvizsgálja az aljzatot is: van-e elsődleges szigetelés – mert ha nincs, a felszálló párával is számolnia kell. Az aljzatbeton minőségét is több szempontból vizsgálni kell, csak a legfontosabbakat említve: megfelelő-e a szilárdsága, van-e még benne maradék nedvességtartalom, a lejtés jól van-e kialakítva. A megrendelők többsége bele sem gondol abba, hogy a fuga szélessége is nagy szerepet játszik a feszültségek eloszlásában. Manapság szinte nulla szélességű fugát szeretnének látni, de ez műszakilag nem kivitelezhető. Számos buktatója van a ragasztási technikáknak is, ezért rendkívül fontos a kivitelezőnek törekedni arra, hogy a burkolat a ragasztóágyban közelítsen a 100%-os beágyazódáshoz és gyakorlatilag üregmentes legyen a ragasztás. Különösen fontos ez egy kültéri terasznál, ahol a hirtelen időjárás-változás páralecsapódásokat idézhet elő az esetleges üregekben, mert ezek a lecsapódások fagyás-olvadás ciklusokban nagymértékben roncsolják a burkolatot.

A fentieken kívül számos buktatót lehetne még felsorolni, de természetesen ezekre odafigyelve, a legmodernebb feszültségleépítő anyagokat használva az ezekből adódó károsodások mindegyike kiküszöbölhető.

 

A lemez, ami igazi jolly joker a burkolásban

A Mapei Kft. mindig is úttörő volt abban, hogy a legmodernebb megoldásokkal támogassa a kivitelezőket és építtetőket. 2019-ben bombaként robbant be a legújabb feszültségleépítő lemezünk, a MAPEGUARD UM35, ami hihetetlen gyorsan vált a szakma és a kivitelezők kedvencévé, tekintve, hogy mennyi előnye van. A bevezetése óta eltelt bő két és fél év elteltével alig találkozni olyan burkolóval, aki ne ismerné az anyagot, mert a feljebb kifejtett kritikus burkolással kapcsolatos problémákat szinte maradéktalanul képes orvosolni. A MAPEGUARD UM35 tényleg jolly joker, alkalmazhatjuk bel- és kültéri aljzatok elválasztó, repedésáthidaló rétegként, erkélyek, valamint teraszok vízszigeteléseként, illetve már meglévő burkolatok felülburkolására, akár nem érlelt aljzatokon is, mert a lemez lehetővé teszi az alsó rétegekből a pára kijutását. Alkalmazhatjuk továbbá meglévő dilatációs és mozgási hézagok átburkolására is és bármilyen olyan helyen, ahol nagy feszültségekre számítunk, akár az óriáslapok méretéből adódóan. Látható, hogy ma már a legkomolyabb műszaki kihívású burkolási munkába is nyugodt szívvel vághatunk bele, mert olyan eszközök vannak a kezünkben, melyekkel elsőre végleges megoldásokat valósíthatunk meg.

Ha bármilyen kérdés merülne fel a cikkben leírt anyagokkal vagy módszerekkel kapcsolatban, keresse bizalommal szaktanácsadóinkat, vagy valamelyik Mapei szakkereskedést.

Ha szakemberként, tervezőként elvárás, hogy frissen tartsa a tudását, hogy mindig a legjobbat nyújtsa a megrendelőnek vagy ismerni szeretné az újdonságokat, szakmai tanácsokat, akkor iratkozzon fel a Mapei heti hírlevelére, hogy rendszeresen információkkal, újdonságokkal, tanácsokkal gazdagodjon!

Lapról lapra nő a feszültség – burkolás nagyméretű lapokkal  Lapról lapra nő a feszültség – burkolás nagyméretű lapokkal

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog