Építészkongresszus

2012. január 26.

Mi a különbség a szigetelésvédelem és a szigetelés között?

Mi a különbség a szigetelésvédelem és a szigetelés között?

A talajszint alatti épületrészeket a talajban található nedvesség ellen védeni kell. A védelem függőlegesen, az épület határolószerkezetére kívülről felhordott lemezes vagy kent szigeteléssel oldható meg. Alternatív megoldásnak tekinthető a szigeteléstartó fal.

A szigetelés – fő funkciójából adódóan – szinte kivétel nélkül minden esetben lágy, sérülékeny anyag, mely kiegészítő védelem nélkül képtelen elviselni a földvisszatöltésből adódó mechanikai igénybevételt, nem beszélve az építkezés során felmerülő egyéb sérülési lehetőségekről. Senkinek sem jutna eszébe lyukas talpú cipőt vásárolni vagy lyukas talpú cipőben esőben sétálni – a sérült talajszint alatti szigetelés pedig semmiben sem különbözik a lyukas talpú cipőtől.

A szigetelésnek minden esetben legalább meg kell felelnie az őt érő nedvességhatásnak. Ehhez talajnedvesség esetén nedvesség elleni szigetelésre, szivárgó és rétegvíz esetén víznyomás elleni szigetelésre van szükség.

 

Védelem talajnedvesség ellen

A talajnedvesség elleni szigetelés elkészítése manapság nem okozhat gondot a szakembereknek, hiszen számtalan anyag és technológia létezik e feladat megoldására. Nem szabad azonban elfeledkezi arról, hogy a szigetelések – a már fent említett okok miatt – szintén védelemre szorulnak. Ezt már elődeink is tudták, és alkalmaztak is úgynevezett szigetelésvédő falat, melynek korhadóbetétes szigetelőlemezek esetében 10 kN/m2-es beszorításról is gondoskodnia kellett. A korhadóbetétes szigetelőlemezek az idő múlásával háttérbe szorultak, az olcsó, modern, műanyag termékek piacra kerülésével az árversenyben is alul maradtak, és a szigetelésvédő fal elvesztette beszorítási funkcióját.

A németországi Dörken AG által gyártott – a bitumenre nem érzékeny – nagy testsűrűségű, dombornyomott polietilén lemezek harminc éve bizonyítják a szigetelésvédelemben kiválóságukat. A magyar gyakorlatban sajnos az egyszerű, dombornyomott, szigetelést védő lemezeket is felületszivárgónak nevezik. A lényeges különbség a felületszivárgó és a dombornyomott lemez között a szivárgó test megléte, illetve hiánya. A felületszivárgó lemezek minden esetben legalább két rétegből állnak:
• egy vagy két oldalra dombornyomott kemény polietilén lemezből;
• egy, a domborulatokra gyárilag kasírozott, teherbíró szűrőrétegből.

 

Mi a különbség a szigetelésvédelem és a szigetelés között?

Delta-TerraXX: szigetelésvédő, felületszivárgó lemez nyomásálló szigetelésre, vízszintes és függőleges alkalmazhatósággal

 

Védelem a szivárgó és rétegvizek ellen

Ezek a vizek szinte minden talajvízszint feletti helyen megjelennek, és elvezetés hiányában időlegesen hidrosztatikai nyomást gyakorolnak a szigetelésre.

 

Mi a különbség a szigetelésvédelem és a szigetelés között?

 

Tévedés azt gondolni, hogy sík területen ilyen nem fordul elő, ugyanis például az építési gödör visszatöltése soha, de legalábbis 5-10 éven belül nem éri el a termett talaj tömörségét, és így vízgyűjtőként működik. Márpedig ha a víznyomás jelen van, akkor víznyomás elleni szigetelést kell készíteni, vagy a víznyomást el kell vezetni – hogy hogyan? Arra ad némi támpontot a német DIN szabvány. A megvalósítás költséghatékony, új módjáról pedig a Mérnökszakmai megoldások konferenciasorozat előadásában hallhatnak bővebben.

A Mérnökszakmai megoldások konferenciasorozat helyszínei és programja.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog