2020. szeptember 16.

Mikor érdemes fordított rétegrendű tetőt építeni?

Mikor érdemes fordított rétegrendű tetőt építeni?

Gyakran okoz fejtörést, hogy egyenes vagy fordított rétegrendű lapostető készüljön – vannak jellemző esetek, amikor egyértelműen az utóbbi az előnyösebb. Az előnyök érvényesüléséhez azonban az anyagválasztásban és a szerkezeti megoldásokban is figyelembe kell venni néhány alapvető szempontot.

Hogyan áll össze egy fordított rétegrendű terasztető? A vasbeton födémen először elkészül a lejtésképzés, azon a csapadékvíz elleni szigetelés. Ennek a tetejére kerül a hőszigetelő anyag – célszerűen zártcellás polisztirolhab (XPS) anyagból. Következő rétegként egy felület stabilizáló-elválasztó rétegre van szükség, ami lehet geotextília, vagy vízterelő fólia, amire legalább 3-4 centiméteres zúzottkő ágyazatot kell elhelyezni, ami páradiffúziós és vízlevezető rétegként is működik. Ezután jöhet a burkolat, mely klasszikus esetben beton járólapokból készülhet, de gondolkodhatunk kiselemes térburkolatban, vastag kerámialapban vagy fában is.

Miért javasoljuk a zártcellás polisztirol hab alkalmazását ilyen célra?

 • Főképpen azért, mert ha a vízszigetelés fölé helyezzük el a hőszigetelést, akkor ez utóbbi nedves környezetbe kerül, márpedig az XPS – az extrudálási eljárás során kialakuló kristályos, zártcellás anyagszerkezetének köszönhetően – rendkívül kevés vizet vesz fel.
 • Az XPS kedvező tulajdonsága a jó hőszigetelő képesség (λ = 0,033-0,035 W/mK).
 • Az anyag nagy terhelhetősége, azaz nyomószilárdsága megfelelő arra, hogy akár nagy közönségforgalmú járófelület legyen kialakítva felette.

Ha röviden össze szeretnénk foglalni, hogy mik egy fordított tető előnyei, akkor elsőként és legfontosabbként a csapadékvíz elleni szigetelés védelmét kell említenünk, mind a mechanikai hatásokkal, mind az UV-sugárzással szemben. A rétegrend ilyen felépítése épületfizikai szempontból is kedvező: nem kell külön párazáró réteget beépíteni, illetve mivel a vízszigetelés a hőszigetelés meleg oldalán található, nem kell itt páralecsapódástól tartani. Ugyancsak kedvező, hogy mivel először a vízszigetelés kerül a helyére, a további rétegek beépítése időjárási viszonyoktól függetlenül elvégezhető. Végül érdemes arra is gondolnunk, hogy funkcióváltás – akár emeletráépítés – esetén egyszerű a visszabontás és az anyag újrahasznosítása. Ez javítások alkalmával is előnyös lehet.

 

Mikor érdemes fordított rétegrendű tetőt építeni? Mikor érdemes fordított rétegrendű tetőt építeni?

 

A kivitelezés folyamatában nagy jelentősége lehet annak, hogy a vízszigetelés mechanikai védelmet kap a hőszigetelés elhelyezése után: az XPS anyagra akár állványokat is lehet állítani, a tetőre kerülő gépészet elhelyezéséhez szükséges anyagokat, berendezéseket, szerszámokat is el lehet helyezni rajta.

Hasznosított tetők – terasztetők, zöldtetők – esetében pedig a későbbi funkció szempontjából is fontos, hogy a rétegrend teherbíró, a vízszigetelés védett legyen.

Alapvetően ezekben az esetekben érdemes tehát fordított rétegrendű tetőt kialakítani:

 • ha nagy hőtároló tömegű (jellemzően: vasbeton) födém épült,
 • ha sok, illetve nehéz gépészeti berendezés kerül a tetőre (és emiatt jelentős a kivitelezési és karbantartási forgalom),
 • valamint ha hasznosított tető – zöldtető, parkolótető, nagyobb közönségforgalmú terasztető – épül.

A Ravatherm XPS beépítése során az alábbiakra érdemes figyelni:

 • legyen attikafal,
 • legyen megoldott a belső vízelvezetés,
 • megfelelő anyagválasztás (típus, vastagság; érdemes a vízszigetelést teljes felületű lángolvasztással rögzíteni a födémhez),
 • megfelelő lejtésképzés,
 • a leterhelés és a hőszigetelés között vízterelő fólia vagy geotextília beépítése.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog