2024. január 25.

Milyen típusú fugát válasszunk a burkolathoz?

Milyen típusú fugát válasszunk a burkolathoz?

A burkolat esetében a legtöbben csak a burkolólappal foglalkoznak. De a teljes harmónia és tartósság nem csak a lapon múlik: hiába a csodaszép csempe, ha a fuga pár hónap múlva megreped, beszürkül, netán kipereg. A tartós burkolat érdekében érdemes megismerni a fugázóanyagokat is!

A hidegburkolás során alkalmazott fugaanyagok két nagy csoportba sorolhatók. Az egyik csoportba tartoznak a cementkötésű fugázóanyagok: hidraulikus kötőanyagok, töltőanyagok, szervetlen és szerves adalékanyagok keveréke. Ezt a fugázóhabarcsot közvetlenül csak a felhasználás előtt kell összekeverni a vízzel. A másik csoportba a reaktív műgyantakötésű fugák tartoznak: ezek szintetikus műgyanta töltőanyagok, szervetlen és szerves adalékanyagok keverékei, melyek kikeményedése kémiai reakció következtében jön létre.

Az építőiparban az esetek többségében a cementkötésű fugázóanyagokat alkalmazzák. Ezen belül is a CG2 jelölésűeket, melyek javított fugázóhabarcsok, és járulékos jellemzői megfelelnek a következő követelményeknek:

 

 

Fontos elmondani, hogy a műgyantakötésű, más néven epoxi fugázóanyagok használata már nem csak ipari környezetben javasolt. Az előnyei lakótérben is élvezhetők, mivel az epoxi fugázóanyagoknak nincsenek kapillárisai, így az anyag nem szívja magába a nedvességet és az azzal érkező szennyeződést. Ez nagy előny egy konyha vagy nappali esetében, ahol előfordulhat, hogy a padlóra kerül valami, ami foltot hagy, legyen szó egy kis vörösborról vagy egy szem szederről.

A piacon jelenlévő burkolatok árai széles skálán mozognak és a tulajdonosok nagy gondot fordítanak a megfelelő lapok kiválasztására. Nem ritka, hogy egy burkolat ára 20.000 Ft/m2 ár felett van. Ilyen drága lapok vásárlásakor érdemes javasolni a tulajdonosnak, hogy egy pillanatra álljon meg és gondolja végig, milyen legyen a fugázó. Mert bár a cementkötésű fugázó is jó választás, de hosszú távon a foltmentességet nehezen lehet elérni vele. Ha cél az is, hogy a fuga tartsa meg eredeti színét éveken keresztül, akkor mindig az epoxi anyagok alkalmazását érdemes javasolni – ez egy drágább anyag ugyan, de hosszú távon megtérül.

Milyen típusú fugát válasszunk a burkolathoz?

Az epoxifugák közül fontos kiemelni a Kerapoxy Easy Design fugázóanyagot, amelyet a Mapei lakossági felhasználásra fejlesztett 41 féle színével, a fugát pedig különböző csillám- vagy metálhatású porokkal (Mapecolor Metallic, Mapeglitter) lehet tovább bolondítani. Ez az anyag felhasználóbarát, krémes állaga miatt könnyen bedolgozható, és a maradék anyag hideg vízzel, normál szivaccsal lemosható a felületről. Dolgozni vele szinte annyira könnyű, mint cementkötésű társaival, a technológia során csak arra kell ügyelni, hogy a fugarésbe való bedolgozás után nem szabad várnunk, mint a cementkötésű fugák esetében, hanem egyből neki kell állni a lemosásnak.

Javasolt továbbá az is, hogy a kivitelezés helyszínén mindig legyen Ultracare Kerapoxy Cleaner, mert ez akár az utolsó lemosóvízbe is tehető, de ha maradna epoxifátyol, akkor 24 órán belül letisztítható vele.

 

Ha kicsúsztunk az egy napból, akkor sem kell aggódni, mert Ultracare Epoxy OFF Gellel még pár napos epoximaradvány is eltávolítható a felületről!

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog