2020. május 15.

Publikálták az ipari padlók építésének szabványát

Publikálták az ipari padlók építésének szabványát

Hiába nagy érték az ipari padló, ezidáig nem készült rá vonatkozó egységes építési szabály. Ezt a hiányt pótolja a napokban kiadott, Ipari Padlók Tervezési és Kivitelezési Szabályai V./2020. építésügyi műszaki irányelv.

A szabvány az ÉMI honlapjáról letölthető.

„Az ipari padló építése jelentős költséggel jár, akár a teljes beruházás 20-25%-át is elérheti. Utólagos, esztétikus javítása sok esetben csak cserével oldható meg, amit tetézhet a termelés leállásából adódó hatalmas kár. Ezért is jelentős, hogy az irányelv ellenőrizhetően szabályozza az ipari padlók tervezését és kialakítását, a rendszer felépítésétől a felhasznált anyagokig” – mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

Mindez nagy biztonságot adhat a megrendelőknek és kivitelezőknek egyaránt. Azért csak adhat, mert az irányelvek alkalmazása önkéntes. Azonban ha a megrendelő és kivitelező között létrejött szerződésben rögzítik, úgy kötelező érvényű.

Az irányelvet az Esztrich és Ipari Padló Egyesület (EIPE) tagjai készítették, egy angol szabvány alapul vételével. Kidolgozásában számos szakember vett részt, elfogadását széles körű egyeztetés előzte meg.

„Az irányelv nagyon fontos űrt tölt be, nagy szükség volt a megalkotására. Már elkezdtük a bevezetés előkészítését. Büszkék vagyunk, hogy a Mapei Kft. az EIPE tagjaként hozzájárult az irányelv megalkotásához” – mondta Markovich Béla.

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo