cemix

2019. szeptember 17.

Ufó a kukoricásban – Sportcsarnok, Dolní Brezany

Ufó a kukoricásban – Sportcsarnok, Dolní Brezany

Egy 20 000 zsindelyből álló ufó feltűnő – főleg, ha a semmi közepén „landol”. Dolní Brezany általános iskolájának új sportcsarnoka Prága elővárosában valóságos attrakcióvá vált, a jelen és a jövő között építve hidat. Egy modern, különleges épület egy modern, különleges város és lakói számára.

„Különleges helyre nem tervezhetünk átlagos épületet” – nyilatkozta Jakub Našinec és Aleš Kubalík, akik Dolní Brezany általános iskoláját szinte a jövőből érkező új épülettel gazdagították.

Valóban nem volt konzervatív az a terv, amit a Sporadical építészei Dolní Brezany új sportcsarnokának tervpályázatára benyújtottak. Az építészek sikerük felől azonban nem voltak mindig meggyőződve, a beadási időszakban többször is feltették maguknak a kérdést, hogy nem túl merész-e a tervük. De nem volt az – tökéletesen eltalálták vele a település ízlését és szellemiségét is.

A település innovatív fejlesztési tervet dolgozott ki. Egy első nagy boom és rengeteg új lakó után a közösségi tereket és épületeket alakítják ki, majd az ezeket körülvevő területeket belterületbe csatolják.

Ufó a kukoricásban – Sportcsarnok, Dolní Brezany

 

A semmi közepén

Az általános iskola sportcsarnokát ma kukoricaföld veszi körbe. Az építészeknek ez külön kihívást jelentett: „A környezetet mindig belevonjuk a terveinkbe. A sportcsarnok a semmi közepén áll – a jövőben azonban egy új, életteli városrész közepe lesz” – mesélik. Ma a sportcsarnok köti össze az iskolát, a parkolót és a jövőt. A modern, ellipszis formájú épület egy új attrakció, és egyben inspiráló is környezete számára. Az épület 45×25 méteres, lelátója mintegy 250 férőhelyes. Ezzel az iskolai sportfoglalkozásokon túl helyi sportesemények és kulturális programok lebonyolítására is alkalmas.

Ufó a kukoricásban – Sportcsarnok, Dolní Brezany

 

A környezet tükre

Az igényes és attraktív építészeti koncepció választ ad az aktuális követelményekre és az ismeretlen jövőre. Az ufóra történő asszociáció nem véletlen: „Ha éjjel a csarnok világítását felkapcsolják, és fényei megvilágítják az eget, azt hihetné az ember, hogy egy ufó szállt le” – meséli Aleš Kubalík. A csarnok kerek, sima és absztrakt formájú, kupolája által jobban igazodik az emberi léptékhez, fémes homlokzata pedig visszatükrözi környezetét, így a tető és az ég közötti határok is elmosódnak.

A progresszív és merész koncepció mellett az építészek számára természetesen fontos volt a funkció és a használó emberek figyelembevétele is. „A csarnokot gyerekeknek terveztük úgy, hogy sportolásra, edzésre, versenyekre is használható legyen. Az épületek hatása meghatározó, amivel tisztában kell lennünk” – hangsúlyozza Jakub Našinec.

 

Az első választás

A koncepciótervvel korántsem ért véget a tervezők munkája. A tervpályázatot 2013-ban írták ki, majd az elkövetkező négy-öt évben végigkövették a projektet. „Csehországban elejétől a végéig részt veszünk a projektekben” – meséli Jakub Našinec. „A tervek elkészítése csak az első lépés, amit heti egy-két helyszíni kooperáció követett. Nagyon összetett projektről beszélünk, rengeteg csomóponttal, melyeket figyelemmel kellett kísérni.”

Ufó a kukoricásban – Sportcsarnok, Dolní Brezany

Az alapanyag-választásnál a tervezők azonnal a PREFA mellett döntöttek, hiszen már az egyetemi épületükön is találkoztak vele. „A zsindelyek tökéletesen illeszkedtek a koncepciónkhoz. Könnyűek, pontos munkát tesznek lehetővé és könnyen alakíthatóak. Mindez nagyon fontos volt ennél az épületnél” – hangsúlyozza Kubalík.

 

Projekt neve: Sportcsarnok

Ország: Csehország

Helység: Dolní Brezany

Építész: Sporadical, Jakub Našinec és Aleš Kubalík

Kivitelező: KLIPS s.r.o., Ing. Igor Nekolny

Homlokzatburkolat: PREFA zsindelyelem

Szín: natúr alumínium

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog