2009. október 15.

Kerámiaborítású födémek családi házakhoz

Kerámiaborítású födémek családi házakhoz

Egyszerűbb födémgeometriájú és átlagos födémterhelésű családi házakhoz kitűnő megoldást nyújt a természetes összetevőkből álló, kiváló tulajdonságokkal rendelkező Porotherm kerámiafödém.

Egy épület energiafelhasználása jelentős részben függ attól, hogy milyen anyagokból épült. Az égetett vázkerámia falazóelem, azaz a tégla kielégíti a hővédelemmel kapcsolatos igényeket – a téglaház fala jó hőszigetelő és hőtároló, ezáltal gazdaságosabbá teszi az épület téli, nyári üzemeltetését, javítja klímáját. Ezt tovább fokozza, ha a falak mellett a födém is kerámiából készül.

A kerámiaborítású feszített vasbeton gerendák a hagyományos betongerendákkal megegyező teherbírásúak, ám könnyűek (16 kg/fm), így daru használata nélkül, kézzel is beemelhetők. A gerendák széles hosszválasztékban kaphatók, így a legtöbb esetben – hét méter fesztávolságig – darabolás nélkül is beépíthetők.

A gerendák közé kerülő Porotherm födémbéléstest is kerámiából készül. A rugalmas gerendakiosztás érdekében, illetve a különféle teherbírási igények kielégítésére a béléstestek kétféle (45 és 60 cm-es) méretben készülnek, de mód van a még nagyobb teherbírású, nagyobb fesztávok áthidalására alkalmas kettőzött gerendakiosztás megvalósítására is.

Kerámiaborítású födémek családi házakhoz

Az egységes alsó kerámiafelület kiváló vakolattartó tulajdonságokkal bír, és az érintkező felületek (gerenda és béléstest) homogenitása miatt repedésmentes födém építhető. A födémet azonban a beton megkötéséig alá kell támasztani.

A födém elé, a fal külső síkjába építendő nútféderes Porotherm koszorútégla kerámiából készülő, keményhab szigeteléssel ellátott elem, ami tökéletesen megoldja a koszorú hőszigetelését. Nem csak Porotherm, hanem mindenféle födémhez alkalmazható, de felhasználható tetőtéri térdfalak vasbeton pilléreinek hőszigetelésére is. Kiváló tulajdonsága, hogy külső kerámiafelülete ugyanolyan jó tapadást biztosít a vakolatnak, mint a körülötte elhelyezkedő tégla.

Az egybefüggő kerámiafelület sérül, ha azt elektromos vezetékek számára megvésik. Ilyenkor – különösen, ha nem horonymaróval, hanem vésővel dolgoznak – a béléstestek megrepedhetnek. A födém elektromos vezetékeit ezért célszerű a fal szélén lévő béléstesteket megvésve, azok üregeiben vezetni. A födémre függesztendő tárgyak, mennyezeti lámpák rögzítéséhez – a födémbéléstest alsó felületét megfúrva – utólag beilleszthető billenő fémkitámasztós vagy rugós kitámasztós horgos csavarok használata ajánlott. A gerendába rögzítőelemeket fúrni, illetve belőni nem szabad!

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog