2010. április 03.

Nagy mechanikai szilárdságú többfunkciós felületszivárgó

Nagy mechanikai szilárdságú többfunkciós felületszivárgó

Pincefalak építésekor gyakran kell a vízszigetelés mellett a hőszigetelésről, a vízszigetelés védelméről és a talajvíz elvezetéséről is gondoskodni. A három funkciót az Austrotherm Expert Drén, Geodrén egy rétegben oldja meg.

Az Austrotherm Expert Drén és Geodrén az MSZ EN 13163 szabványnak megfelelő expandált, formahabosított polisztirol hőszigetelő elem, amely különösen alacsony vízfelvétele és nagy nyomószilárdsága, valamint speciális kialakítása révén alkalmazható talajban lévő épületszerkezetek hőszigetelő, szigetelésvédő és vízelvezető anyagaként.

Pincefalak építésekor gyakran kell a vízszigetelés mellett a hőszigetelésről, a vízszigetelés védelméről és a víz elvezetéséről gondoskodni. A három funkciót az Austrotherm Expert Drén, Geodrén egy rétegben oldja meg. A lemez felületéből kiemelkedő „stoplik” között a víz akadálytalanul le tud folyni, a stoplik felületén elhelyezett geotextília réteg pedig biztosítja, hogy a talajszemcsék ne tömítsék el a vízelvezető járatokat. Az elemek lépcsős élképzésűek, így az átmenő hézagoknál hőhíd nem alakul ki. A táblák szigetelés felőli oldalának felületi mintázata elősegíti a rögzítésre használt ragasztó jobb tapadását. A hőszigetelő anyag freonmentes, használatával nem károsodik az ózonréteg. Az Expert Geodrén gyárilag 125 g/m2 felületi tömegű geotextíliával van kasírozva, ami két irányban túllóg a hőszigetelő lemezen.

Az Austrotherm Expert Drén és Geodrén alkalmazását az MSZ 7573 számú szabvány szabályozza. A lemez pincefal hőszigetelésére, és a felszínről beszivárgó vizek, illetve a réteg- és torlaszvíz elvezetésére, valamint szigetelésvédő falként alkalmazható.

Nagy mechanikai szilárdságú többfunkciós felületszivárgó

 

Tervezés

Az Austrotherm Expert Drén és Geodrén hőszigetelés a pincefal külső oldalán helyezkedik el, és a talajnedvesség elleni szigetelés védelmét is ellátja. Az esetleges rétegvíz, illetve a talajba jutó csapadékvíz miatt a drén szerkezet kialakítása szükséges. A drénezés fokozza a vízszigetelés biztonságát, és az Austrotherm Expert Drén és Geodrén megoldja a pince hővédelmét is.

 

Kivitelezés

A fal Austrotherm Expert Drén és Geodrén hőszigetelése egy rétegben készüljön úgy, hogy a lépcsős toldás befelé, a fal felé, emelkedő átfedésű legyen. A Geodrén lemezt a geotextíliával kasírozott oldalával kifele, míg a Drén lemezt a stoplis felületével kifele kell elhelyezni, majd ezután átfedéssel az Expert Drén lemezre polipropilén filcet kell rögzíteni. A hőszigetelést oldószermentes – a vízszigetelés anyagát sem károsító – ragasztóval (például +5 °C felett Murexin 2K Standard, -5 °C felett Murexin Winter 2K) lehet rögzíteni addig, amíg a réteges visszatöltés a táblákat véglegesen megfogja. Fontos a dréncsövezés szakszerű kivitelezése. A pincefal melletti teret laza szerkezetű homokos kaviccsal kell feltölteni.

hírlevél-feliratkozás

épjog