Deceuninck

 

2017. január 30.

Speciális hőszigetelő elemek íves homlokzatokra

Speciális hőszigetelő elemek íves homlokzatokra

Egyenes vonalat húzni kis segítséggel mindenki tud. Sík felületeket is könnyen össze lehet illeszteni, de mit tegyünk akkor, ha az épület homlokzata íves? Hogyan lehet ilyenkor szigetelni?

Az Austrotherm Kft. által gyártott fehér színű ATH8, illetve szürke színű Grafit, Grafit Reflex hőszigetelő lemezek kitűnő megoldást nyújtanak homlokzatok hőszigetelésére. A fél négyzetméteres táblák egyszerűen rögzíthetők sík felületekre, de íves homlokzatokon, oszlopokon nehézkes alkalmazásuk. Kismértékben görbült felületek vékonyabb lemezekkel még hőszigetelhetők, ha a lapokat ideiglenes rögzítőelemekkel a megfelelő alakra feszítik, de a napjainkban alkalmazott vastag szigetelésekkel ez már nem végezhető el. Erősen görbült falakra eddig úgy helyeztek el vastag hőszigetelést, hogy a táblákat csíkokra vágták és azokat egyenként ragasztották fel. Ezzel a nagyobb egyenetlenségek elkerülhetők voltak, de ív helyett sokszög alakú felület keletkezett, ami általában sem a tervező, sem az építtető elképzeléseivel nem egyezett. Felújításkor további gondot okozott, hogy minden egyes kis darabot külön dübellel is rögzíteni kellett (volna).

Speciális hőszigetelő elemek íves homlokzatokra

Íves fal sokszögletű hőszigetelése

Az íves felületek korszerű hőszigetelésére nyújt megoldást az íves formára vágott Austrotherm ATH80 homlokzati szigetelőlemez. A táblák belső íve megegyezik a fal külső oldalának görbületével, így az elemek a görbült felületekre is pontosan felragaszthatók. Új épületeknél a tervek tartalmazzák az ív adatait, míg felújításokkor ezt helyszíni felméréssel kell megállapítani.

Speciális hőszigetelő elemek íves homlokzatokra

Utólagos hõszigetelés íves elemekkel

Az íves lemezek alkalmazásának további előnye, hogy a táblák illesztésénél sem alakul ki rés a hőszigetelésben, ezáltal nem lesz hőhidas a homlokzat. A táblák felragasztása után a munkafolyamatok megegyeznek a sík felületeknél megszokottakkal, vagyis a hőszigetelés becsiszolása és esetleges dübelezése után az üveghálót be kell ágyazni a ragasztótapaszba, majd az alapozó felfestése után felhordható a vékonyvakolat.

Hasonló módszerrel hőszigetelhetők az épület azon oszlopai, melyek közvetlen kapcsolatban vannak fűtött terekkel. Ebben az esetben az oszlop átmérőjének megfelelő, egy méter hosszú, tetszőleges vastagságú félcső idomokat kell felragasztani a megfelelően előkészített felületre. A munka többi része a már jól ismert módon folytatódhat.

Az íves hőszigetelés az építész tervezőknek is nagyobb szabadságot enged. Így készült például a veszprémi Kittenberger Kálmán Vadaspark új elefántházának hőszigetelése is.

Speciális hőszigetelő elemek íves homlokzatokra

A veszprémi elefántház íves felületének hőszigetelése egyedi elemekkel készült

Az állatkertek egyik fő látványossága az elefánt, ezért az elefántházak is hangsúlyos építmények. Ezt a hangsúlyt Gaschler Gábor tervező viszont csak a legalapvetőbb építészeti elemekkel kívánta létrehozni. Az épület meghatározó formai eleme a szabad hullámgörbe alakú homlokzat, ami egyedisége mellett a magában álló épület jelentős méreteit optikailag kisebbíti, mivel sosem látjuk annak egész valós kiterjedését. Az épületet alacsony energiaigényre tervezték, ami 20 cm vastag, ívesre vágott Austrotherm hőszigeteléssel volt megoldható. Az elefántház a 2015-ös Média Építészeti Díján az Austrotherm energiahatékonysági különdíját is elnyerte.

hírlevél-feliratkozás

épjog