2018. március 27.

Magastető lenullázva

Magastető lenullázva

Jövő év elejétől már csak közel nulla energiaigényű középületeket lehet átadni, és további három év múlva ez már minden épületre vonatozni fog. Célszerű ezért már most a jövő követelményei szerint tervezni és kivitelezni. Mit jelent ez a tetőtérbeépítések térelhatároló szerkezetei esetében?

Épületeink hőszigetelése egyre hatékonyabb. Magastetők esetében a gyengébb értékekkel rendelkező anyagok szükséges vastagsága már ma is meghaladja a 15 cm-t, így a fent említett korszerű hőszigetelési előírásoknak még akkor sem tudnánk megfelelni, ha a teljes szarufamagasságot kitöltjük hőszigeteléssel. A fokozott energiatakarékossági és komfortigényeknek kétféleképpen tehetünk eleget. A szarufák alsó síkja alá helyezett kiegészítő hőszigetelés ugyan jól szolgálja az energiatakarékosságot, de mellé kapjuk azt is, hogy jelentősen csökken a tetőtér használati értéke a beszűkült tér miatt, és csökken az ingatlan értéke is a kisebb hasznos alapterület miatt. Ilyen esetekben jó megoldást a szarufák feletti hőszigetelés nyújt.

Magastető lenullázva

Ezekben a szerkezetekben viszont jelentős terhelés éri a hőszigetelést, így a könnyű szálas anyagok itt nem alkalmazhatók. Jól használható viszont a nagy szilárdságú, méretpontos, csap-hornyos élképzésű Austrotherm Manzárd Grafit. Az EPS 200 anyagminőségű, grafitadalékos expandált polisztirolhab a tetőfedés önsúlyát és a meteorológiai terheket (szél- és hóteher) hosszú távon, megbízhatóan viseli úgy, hogy sem szilárdsági jellemzői, sem – a másodlagos vízelvezető héjazatnak (alátétfóliának) is köszönhetően – hőszigetelő képessége nem változik az idők folyamán. Az anyag kellően szilárd ahhoz, hogy rajta keresztül a megfelelő, 75/50 mm méretű ellenlécet korrózióálló rögzítőelem használatával a szarufákhoz lehessen erősíteni. Vasbeton szerkezetű magastetők (koporsófödém) esetében további előnyöket nyújt a ferde födémlemez külső oldalán elhelyezett Austrotherm Manzárd Grafit. Ilyenkor a külső oldali hőszigetelés fokozza a nagy hőtároló képességű vasbeton födém kiváló hőcsillapítását, ami különösen a nyári, kánikulai időszakokban eredményez kellemes közérzetet a tetőtérben.

Magastető lenullázva

A szarufák feletti hőszigetelés kiküszöböli a korábbi megoldások jelentős problémáját, a hőhidasságot. Az ácsszerkezetű tetőknél a hőszigetelés, illetve a faszerkezet vonalában számottevő a hőszigetelési különbség, amit a szarufák és a hőszigetelés közötti illesztési hézagok által okozott hőveszteség még fokozni is képes. Szarufák fölötti szigetelésnél ezzel nem kell számolnunk, a felületfolytonosan elhelyezett szigetelőanyag a tető minden pontján biztosítja a kellően alacsony hőveszteséget.

Szarufák feletti hőszigetelés estén a legtöbb kérdés a rögzítés méretezésével kapcsolatban merül fel. Ennek részletes bemutatása az alábbi QR kód segítségével letölthető alkalmazástechnikai segédletben található.

Magastető lenullázva 

Ugyancsak gyakori kérés az ilyen tetők páratechnikai viselkedése. Mint egyszeres kiszellőztetésű tetőszerkezet fontos, hogy az egyes rétegek diffúziós ellenállása belülről kifelé haladva folyamatosan csökkenjen. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy normál belső légállapotot feltételezve (+22°C és 65% relatív nedvességtartalom) a belső oldalon használt pára- és légzáró fólia diffúziós egyenértékű légréteg-vastagsági értékének (sd) 2 m-nél nagyobbnak kell lennie, míg a közvetlenül a hőszigetelésre fektetett külső oldali alátéthéjazatnak úgynevezett lélegző tetőfóliának kell lennie, (sd ≤ 0,3 m). Minden más egyéb légállapot vagy anyaghasználat esetén egyedi páratechnikai méretezés szükséges.

 

A szarufák feletti hőszigetelés előnyei:

  • hőhídmentes tetőszerkezet;
  • a hőszigetelés vastagsága nem függ a szarufamérettől;
  • esztétikus, látszó faszerkezet;
  • nagyobb hasznos tetőtér.

 

www.austrotherm.hu

hírlevél-feliratkozás

épjog