2009. október 14.

Padlófűtés hőszigetelése egyszerűen, gyorsan

Padlófűtés hőszigetelése egyszerűen, gyorsan

A pogácsás Austrotherm padlófűtés rendszerlemezzel a padlófűtés-csövek rögzítőelemek nélkül gyorsan, méretpontosan elhelyezhetők.

A pogácsás Austrotherm padlófűtés rendszerlemez az MSZ EN 13163 szabvány szerint gyártott, korszerű hőszigetelő anyag, melynek speciális kialakítása lehetővé teszi a padlófűtés-csövek rögzítőelemek nélküli gyors, méretpontos elhelyezését. A csövek alátámasztását szolgáló távtartó gondoskodik arról, hogy az esztrich kellően körbefogja a fűtéscsöveket, ezáltal megfelelő legyen a hőleadás. A rendszerlemez 16–22 mm átmérőjű padlófűtés-csövek rögzítésére alkalmas. A pogácsás Austrotherm padlófűtés rendszerlemez alkalmazását az MSZ 7573 számú szabvány szabályozza. A formahabosított expandált polisztirolhab elem kiváló hőszigetelő képessége révén jelentős energiamegtakarítás érhető el.

Padlófűtés hőszigetelése egyszerűen, gyorsan

Tervezés, kivitelezés

A felületből kiemelkedő pogácsák lehetővé teszik a cső fűtési hőszükségletnek megfelelő vonalvezetését. A csőtávolság 75 mm egész számú többszöröse (75, 150 stb.) lehet. Az esztrich vastagsága a cső felett legalább 45 mm legyen. A 30 mm vastag pogácsás lemez hővezetési tényezője a szokásos hőszigetelő anyagokénál (AT-N100) körülbelül 15 százalékkal kedvezőbb. Ha fokozni kívánjuk a hővédelmet, a rendszerlemez alá Austrotherm AT-N100 táblát kell fektetni. Ebben a rétegben kell az egyéb (például elektromos) vezetékeket elhelyezni. Emeletközi födémeknél a lépészaj-szigetelést is meg kell oldani, amihez az akusztikai méretezés alapján meghatározott vastagságú Austrotherm AT-L2 lemez használandó. AT-P vagy AT-PE peremszigetelő sávot minden esetben legalább 1 cm-es vastagságban alkalmazni kell.

A hajlékony fűtéscsövek fektetésénél ügyelni kell azok tervszerű elhelyezésére. A csöveket lábbal, kíméletesen kell a pogácsák közé nyomni. A „fecskefarkas” elemkapcsolat révén a táblák szorosan illeszkednek és a fűtés szerelése közben nem mozdulnak el. Nincs szükség a padló hőszigetelésénél megszokott technológiai szigetelésre, mert a lépcsős élképzésű elemek illesztésébe nem tud lefolyni az esztrich, vagyis nem tud hőhíd kialakulni. A fektetés és a betonozás során különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a lemez és a fűtéscső ne sérüljön meg. A rendszerlemez lerakása után – a termék és a fűtéscsövek sérülésének elkerülése érdekében – a fűtés szerelését és a betonozást a lehető leghamarabb el kell végezni. Amennyiben ez nem lehetséges, a felületet – különösen a közlekedési útvonalakon – pallóterítéssel védeni kell. A pogácsák közötti tér kitöltéséhez 10 liter/m2 esztrichtöbblettel kell számolni.

hírlevél-feliratkozás

épjog