2009. december 06.

Burkolatrögzítés önmetsző betoncsavarokkal

Burkolatrögzítés önmetsző betoncsavarokkal

Hogyan kerülhetők el a különféle homlokzatburkolati elemek (trapézlemezek, szendvicspanelek stb.) betonszerkezetekre történő rögzítésekor jelentkező leggyakoribb hibák? Hogyan és milyen szerszámokkal, eszközökkel készíthetők el e rögzítések tartósan és megbízhatóan?

A különféle tető- és homlokzatburkolati elemek betonszerkezetekre történő tartós, megbízható és egyszerűen elvégezhető rögzítésére az önmetsző betoncsavarok nyújtják a legjobb megoldást. A rögzítés biztonsága azonban – a csavarok megfelelő megválasztásán túl – a burkolóelemek vastagságától függő előfúrást, illetve rögzítési mélység alkalmazását is igényli.

Betoncsavarok alkalmazásakor elkerülhetetlen a fúrógép használata – a rögzítés tartóssága és megbízhatósága pedig helyesen megválasztott előfurat-átmérőt, illetve mélységet kíván. A rögzítőelemek szakszerű elhelyezése csavarbehajtógépet is igényel (a fúrógépek nem alkalmasak erre a feladatra, mert nincs nyomatékállítási, valamint mélységütköztetési lehetőségük). A csavarbehajtógép nyomatékszabályozásának megfelelő beállításával, illetve a mélységütköző megfelelő használatával, valamint vízzáró tömítés alkalmazásával a tető- és homlokzatburkoló elemek rögzítési pontjai beázásmentesen készíthetők el.

 

A burkolóelemek rögzítésének leggyakoribb hibái, és azok okai

 

A csavaroknál beázik a tető, vagy az oldalfali burkolat

Mélységhatároló nélküli csavarozásnál rendkívül gyakori jelenség az alátétek túlhúzása. Ilyenkor a vízzáró alátétek belső ajakrészeit a csavar – menetes kialakításából adódóan – elnyírja, szabad utat nyitva ezzel a víz számára. (A behajtott csavarok tömítettségének ellenőrzésére ajánlott az Ejot Vacu-test alkalmazása.)

Burkolatrögzítés önmetsző betoncsavarokkal

A csavar rozsdásodni kezd

Kültéri rögzítésekhez kizárólag korrózióálló nemesacél csavart szabad alkalmazni – más minőségű csavar használatakor a csapadék és a légköri hatások (savaseső, szmog stb.) következtében a csavar rövid időn belül korrodálódni kezd.

Burkolatrögzítés önmetsző betoncsavarokkal

A csavar meghúzásával az EPDM alátét elferdül, és a tető beázik

Ha a teherhordó szerkezetben nem a felületre merőlegesen készül a furat, az alátét éle – erőteljesen deformálódva – kipréselődik, a tönkrement alátét miatt pedig beázik a tető.

Burkolatrögzítés önmetsző betoncsavarokkal

A csavar eltörik a behajtáskor

Túl vékony előfurat készítésekor a teherhordó szerkezetben megszorul a csavar, és a csavarbehajtógép eltöri azt.

 

Kilazul a csavarozás

A teherhordó szerkezetbe fúrt túl nagy átmérőjű furat készítésekor nem jön létre a kívánt erősségű menetcsatlakozás, így a csavarkötés fellazulhat.

 

A korszerű burkolatrögzítő elemek:

• oldható kötést hoznak létre;

• megfelelő statikai és dinamikai terhelhetőségűek;

• korrózióval szemben ellenállók;

• cserélhetők;

• időjárásálló és vízmentes kötést hoznak létre.

A rögzítés biztonsága a megfelelő minőségű kötőelemen túl megfelelő minőségű tömítő alátétet is kíván. Burkolatrögzítési célokra UV álló EPDM tömítéssel szerelt csavarok alkalmazása a legmegfelelőbb, mivel ez a tömítés tartósan tolerálja a dilatációs mozgásokat és a változó időjárási körülményeket.

 

Az Ejot leggyakrabban alkalmazott önmetsző betoncsavarjai a különféle szerelési feladatokhoz használható, Climadur korrózióvédelmi bevonattal ellátott, galvánhorganyzott BS-R önmetsző betoncsavarok.

Burkolatrögzítés önmetsző betoncsavarokkal

A betonszerkezeteken történő rögzítésre alkalmas, széles méretválasztékban (6,3x35–240) kapható, UV-álló EPDM alátéttel szerelt rögzítőelemek rugalmas és vízzáró kapcsolatot hoznak létre. A hosszú élettartamú BS-R betoncsavarok csavarfej-kialakítása és menetmegmunkálása behajtáskor optimális erőátvitelt tesz lehetővé a csavarbehajtógép számára (még alacsony indítónyomatéknál is hatékony a menetkialakítás folyamata). Tető- és szendvicspanel-burkolatok szerelésekor ajánlott az egyenletes tehereloszlásról gondoskodó Orkan-Kalotte gerincmerevítő alkalmazása.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog