2010. március 22.

Csőáttörések rugalmas és vízhatlan tömítése

Csőáttörések rugalmas és vízhatlan tömítése

A csarnokok a csőáttöréseknél, kéményeknél, szellőző- és légtechnikai elemeknél áznak be a leggyakrabban, ahol a lemezszegélyezés sokszor nem tömít biztonságosan. Ilyenkor nyújtanak kitűnő megoldást a dilatációs mozgásokat rugalmasan viselő és a tetőlemezhez szorosan illeszkedő, vízzáró csőmandzsetták.

Tető és oldalfali csőátvezetések vízzáró tömítésére szolgálnak a Dektite csőmandzsetták, melyek UV-, időjárás- és vízálló EPDM-ből készülnek, a különböző trapézlemez-profilokhoz alakíthatóságuk érdekében integrált alumíniumkerettel. A -55 °C-tól +115 °C-ig hőmérsékletálló mandzsetták rugalmasságuknak köszönhetően kifáradás miatt nem törnek. A gyorsan szerelhető Dektite termékek négyféle típusban kaphatók, komplett szerelési egységcsomagban, ami tartalmazza a csőmandzsettát, a tömítőanyagot, valamint az önfúró rögzítőcsavarokat.

 

Dektite Square Base

Kisebb csőátmérőknél, ahol az esővíz nem torlódik fel a bordák között, a Square Base csőmandzsetták használhatók. A 440 mm átmérőig alkalmazható, 8 féle méretben készülő átvezetések 0-45°-os tetőhajlásszögnél és alacsonybordás tetőprofiloknál nyújtanak tartós megoldást.

Csőáttörések rugalmas és vízhatlan tömítése

 

Dektite Soaker

Amennyiben a cső átmérője nagyobb a bordák közötti távolságnál, a víz feltorlódik, mert a cső akadályozza az esővíz szabad lefolyását. Ilyenkor még nagyobb a beázási lehetőség, hiszen a rögzítési pontok víz alatt vannak.

A nagy illesztőfelülettel készülő Dektite Soaker csökkenti az esővíz felduzzadásának lehetőségét, egyszerre burkolva a csöveket és a tetőt. A rendkívül gyorsan beépíthető, 114–610 mm-es átmérőig alkalmazható csőmandzsetta nagyon alacsony vagy nagyon magas (0–60°-os) tetőhajlásszögnél és mélybordás tetőprofiloknál is alkalmazható.

Csőáttörések rugalmas és vízhatlan tömítése

 

Dektite Retrofit

Amikor a csőmandzsetta valamilyen okból kifolyólag nem csúsztatható végig a csövön, illetve meghibásodott csőátvezetések javításához praktikus megoldást nyújt a Dektite Retrofit. A már meglévő, nehezen elérhető csövekre egyszerűen rápattintható mandzsetta szorosan körbefogja a csövet, csak könnyen alakítható alumíniumperemét kell a tetőlemez profiljához formálni.

Csőáttörések rugalmas és vízhatlan tömítése

 

Dektite Strip Flash

Nagyobb, négyszög keresztmetszetű gépészeti elemek, bevilágító ablakok, 610 mm-esnél nagyobb átmérőjű csövek szegélyezésére szolgál a 235 mm széles, az átvezetendő idom formájára nyújtható Dektite Strip Flash szalag. Alkalmazásakor ügyelni kell arra, hogy a szalag 2/3-ának a csövön kell elhelyezkednie, és maximum 1/3-a lehet a tetőprofil mentén. A háromféle hosszméretben rendelhető szalag sem vízfeltorlódást, sem a levelek és a gallyak elakadását nem okozza.

 

Kivitelezési tanácsok

A komplett átvezető idomok megvásárlásával még nem lesz a csőátvezetés vízzáró, ehhez – mindegyik típus alkalmazásakor – be kell tartani az alapvető szerelési előírásokat.

• Az átvezetendő cső körül a tetőkivágás mérete nem haladhatja meg az alkalmazott vízzáró idom alsó alapkeretének belső méretét.

• A vízzáró idomot az átvezetendő szerelvény átmérőjének megfelelő jelölés mentén kell méretre szabni. A szabást tilos késsel, sniccerrel, PVC-vágó késsel végezni, erre a célra csak olló, vagy lemezvágóolló használható.

• A tömítési munkák megkezdése előtt a vízzáró harang alapkeretét pontosan a tetőfelülethez kell formálni. A könnyen alakítható keret tetőfelülethez történő formálása rendkívül fontos, mert a nagyméretű hézagok utólag nem tehetők vízzáróvá tömítőanyaggal.

• Amennyiben az átvezetett csövön, vagy gépészeti szerelvényen korcolt élek, illesztési hézagok vannak, azokat le kell zárni tömítőanyaggal, különben a csapadék bejuthat a vízzáró harang mögé.

Szakszerűen végzett kivitelezéskor a gyártó 20 év élettartam garanciát vállal a csőmandzsettákra.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog