2009. december 14.

Milyen szempontok szerint kell belső ajtót választani?

Milyen szempontok szerint kell belső ajtót választani?

A belső ajtóknak, mivel különösen sokat használják azokat, az épületek használati komfortját illetően meghatározó szerepük van – ennek ellenére gyakran mégsem veszik figyelembe az adott ajtó betöltendő funkcióját, illetve a körülmények adta követelményeket.

A tartós és kényelmes megoldás érdekében célszerű átgondolni az adott ajtó szerepét: milyen funkciójú helyiségeket választ el egymástól, milyenek az elválasztott helyiségek klimatikus viszonyai, milyen lesz a használat módja, gyakorisága (e jellemzők a szakirodalomban mechanikai, illetve klimatikus igénybevételi szintekként szerepelnek), de nem árt szem előtt tartani például a környezet fényviszonyait sem. E fő kérdésekre adott válaszok határozzák meg az alkalmazandó ajtók alapparamétereit, szerkezetét, felületi kialakítását, esetleg üvegezését.

Milyen szempontok szerint kell belső ajtót választani? Milyen szempontok szerint kell belső ajtót választani?

 

Például a kisgyermekes családi házakban nem biztos, hogy a legmagasabb esztétikai (és ár-) szinthez tartozó furnéros ajtó a jó választás, mivel ezek lakkozása a játékok (bicikli, kisautó stb.) használata közben könnyen megsérülhet. Ebben az esetben inkább a magasabb kopásállóságú, egyszerűbben tisztítható dekorfelületű ajtók nyújthatnak jó megoldást.

A különböző hőmérsékletű és páratartalmú helyiségek közé semmiképpen nem ajánlott egyszerűbb kivitelű tömör fa ajtót beépíteni, mivel jó eséllyel el fog vetemedni. A modernebb ajtók fa alapanyagból ugyan, de préselt faforgácsból készülnek, belső szerkezetük lehet papírrács betét, könnyített, vagy tömör forgácslap. Ezek az ajtók kevésbé hajlamosak a vetemedésre.

Pincék, tárolók lezárására kitűnő lehetőséget nyújtanak az acéltokos, acél ajtólapos ajtók, amelyek kinézetre szinte teljesen megegyeznek a faajtókkal, és használatukkor sem tapasztalható különbség, mivel papírrács betéttel készülnek. Ezek a nyílászárók garantáltan nem vetemednek.

Esztétikus és egyedi megoldása a fürdőszoba lezárásának a fa-, vagy esetleg acéltokba szerelt keret nélküli üvegajtó lap. E célra változatos megjelenésű, széles szín- és felületválasztékú edzett üvegek szolgálnak. Homokfújt, vagy savmaratott ajtólap alkalmazásával például az átláthatatlanság mellett oldható meg a nagy felületen történő fényáteresztés.

hírlevél-feliratkozás

épjog