2010. január 13.

Igényes homlokzatfelújítások költséghatékonyan

Igényes homlokzatfelújítások költséghatékonyan

Feltétlenül le kell-e maratni a műanyag bázisú festéket homlokzatfelújításkor? Hogyan lehet kivédeni az alapfelületi különbségekből eredő esztétikai hibákat? Egy sokoldalú előkészítő habarcs segíthet a megoldásban.

Az LB-Kanuf által forgalmazott, Renti márkanevű habarcs a felújítások számos területén alkalmazható.

Például kiválóan lehet kötőhídként használni olyan helyeken, ahol nagyon sima, illetve festett felületre kell vakolni. Ha olyan homlokzat felújítása a feladat, amelyen az eredeti réteg valamilyen műanyag bázisú festék, vagy vakolat, ott ezt a hagyományos módszerrel – valamilyen marató vegyszerrel – eltávolítani nem csak drága, de veszélyes is. Sokkal egyszerűbb a Rentivel áthúzni a felületet; sok esetben még üvegszövet hálóra sincs szükség, hiszen mikroszálak vannak az anyagban.

Ez egyértelműen költségtakarékos megoldás, már csak azért is, mert a régi réteg lemaratása lényegesen több – és kellemetlen, romboló jellegű – munkát, hosszabb időt igényel.

Szilikonfestékkel festett – azaz víztaszító felületű – falat is át lehet húzni ezzel az anyaggal. Szivacsos dörzsöléssel strukturált felületet kaphat az új réteg, amit már le lehet festeni az új festékkel.

A strukturált felületet azért érdemes alkalmazni, mert a glettelt, sima felületen sokkal inkább észrevehetők az optikai hibák, az alapfelület egyenetlenségei, különösen akkor, amikor a napsugarak kis szögben érik a homlokzatot. Minél durvább struktúrával takarjuk el a különbségeket, annál inkább „elviszi a szemet”, azaz láthatatlanná teszi ezeket. A különbségek eltüntetése olyan műemlék-felújítások esetében is nagy jelentőségű lehet, ahol nedvesedési jelenségek is tapasztalhatók. Ilyenkor az épületek alsó, vizes részét – mondjuk 1,5–2 méter magasságig – szellőző vakolattal kell ellátni a felújításkor. Efölött erre nincs szükség; ott elegendő eltávolítani a régi meszes réteget, illetve homlokzati festéket. Ha közvetlenül színezővakolattal látnánk el a két felületet, akkor meglátszana a különbség; kell tehát egy közbülső vakolat, hogy egységes legyen a felület megjelenése. Erre is kiválóan alkalmas a Renti. Ez az anyag természetesen páraáteresztő; a felújításoknál csak ilyet szabad használni.

hírlevél-feliratkozás

épjog