2010. február 02.

Milyen anyagból készüljön élénk színű homlokzat?

Milyen anyagból készüljön élénk színű homlokzat?

Az ásványi vakolatok főleg pasztellszíneket „tudnak”. A műgyantás vakolatokkal el lehet érni a manapság oly divatos sötétebb, élénkebb színeket, de ezek idővel megfakulhatnak, beszürkülhetnek.

Sok mindentől függ, hogy hogyan sikerül egy homlokzat színezése – hangsúlyozza dr. Jelinkó Róbert, az LB-Knauf alkalmazástechnikai vezetője. Tudomásul kell venni, hogy ásványi vakolatokkal nem lehet bármilyen színezést megoldani; ezek főleg pasztellszíneket „tudnak”. A műgyantás vakolatokkal el lehet érni a manapság oly divatos sötétebb, élénkebb színeket, de ezeket az UV-sugárzás jobban károsítja, azaz idővel megfakulhatnak, beszürkülhetnek.

Az ásványi színezővakolatok meglehetősen érzékenyek az alapfelület tulajdonságaira és a bedolgozási hőmérsékletre is. Előfordulhat, hogy ugyanabból az alapanyagból készült déli, melegebb homlokzat egy kicsit más színű, mint az épület hidegebb keleti oldala, különösen ha késő ősszel folyik a munka. A tanulság: ha ásványi alapú (zsákos) színezővakolatot alkalmazunk, ne válasszunk túl élénk színeket. Ha ilyenre vágyunk, és páraáteresztő ásványi színezőt szeretnénk, inkább használjunk fehér színű fedővakolatot és páraáteresztő fedőfestéket.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog