Építészkongresszus

2010. február 15.

Műanyag nyílászáróprofil elektroszmog elleni védelemmel

Műanyag nyílászáróprofil elektroszmog elleni védelemmel

A Gealan műanyag nyílászáró-profiljaira olyan védőréteget fejlesztett ki, amely nem engedi át a magas frekvenciájú elektromágneses hullámokat, ezzel az épületek elektroszmog elleni védelmét teljessé téve.

Az elektroszmoggal egyre többet foglalkozunk, különösen nagy vitákat váltanak ki a lakóépületek közvetlen környezetében elhelyezett mobiltelefon-átjátszóállomások. Nyugat-Európában tudományos kutatások folynak a témában, és gyakorlati megoldások is rendelkezésre állnak, de már Magyarországon is épült olyan társasház, amelyet az elektromágneses sugárzások elleni védőrendszerrel láttak el.

A Gealan a szóban forgó nyílászáró-profiljaival az épületek elektroszmog elleni védelmének egy eddig hiányzó láncszemét pótolta, a különféle falfelületekre ugyanis Németországban már többféle védőréteg létezik, a korszerű hőszigetelő nyílászárók üvegfelületei sem okoznak problémát, a tok- és szárnyszerkezetekre vonatkozóan azonban eddig nem létezett semmilyen védelem.

A Gealan Reflect profilba beépített árnyékoló réteg a 200-2200 MHz-es tartományban közel száz százalékosan véd a beeső sugárzástól. Ugyanakkor a hő- és hangszigetelési értékeket is javítja. A termék a 2006-os Fensterbau kiállításon nagy sikert aratott és egy vállalkozói díjat is elnyertek vele.

Ezzel a profil-bevonattal kezdetben a piac egy szűk szegmensének érdeklődésére számítanak. Azonban a későbbiekben minden bizonnyal bővülni fog a termék piaca, mivel egy olyan témáról van szó, amely most kezd a köztudatba bekerülni és várhatóan egyre hangsúlyosabb lesz. Az új megoldást a lakásépítés mellett az egészségügyi beruházások, az ipari építmények, a laboratóriumok, IT-helyiségek területén is érdemes alkalmazni. Az ára körülbelül 15-20 százalékkal magasabb a normál profilokhoz képest. Az így készülő nyílászáróba a szokásos hőszigetelő üvegezés kerülhet, mivel az ennél használatos modern bevonatok az elektromágneses sugárzások ellen is védenek.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog