2010. március 14.

Amire teraszburkoláskor figyelni kell

Amire teraszburkoláskor figyelni kell

Mitől kopoghatnak és válhatnak fel a járólapok a teraszon? Mitől ázhat át a terasz szerkezete? Mit kell tudni a dilatációs hézagokról? Kell-e vízszigetelés a burkolat alá? Mi a szerepe a lejtéskialakításnak? Mitől repedhet meg a fuga, és ez milyen következményekkel járhat?

A járólapok kopogásának leggyakoribb okai

1. A burkolólapokat már bebőrösödött ragasztóanyagra helyezik, így a ragasztó csak tapadóerejének töredékével, vagy egyáltalán nem rögzíti a burkolatot. (A bőrösödés azt jelenti, hogy a ragasztó felületén a száradás miatt hártyaszerű réteg keletkezik, ami meggátolja a tapadást. A ragasztó puha, ujjal könnyedén benyomható, de a kialakult bőrréteg miatt nem tapad.)

 

Amire teraszburkoláskor figyelni kellAmire teraszburkoláskor figyelni kell

Megfelelő ragasztóágy                                   Bebőrösödött ragasztóágy

 

2. Kevés, csak egy-két pogácsányi ragasztóanyagot raknak a burkolólap hátoldalára, illetve nem alakítanak ki üregmentes ágyazatot, aminek következtében víz gyűlhet össze a burkolólap alatt/mögött. (Az üregmentes ragasztás azt jelenti, hogy a burkolólap alatt teljes felületen összefüggő a ragasztóágy, nincsenek benne üregek, melyekben összegyűlhet a víz.)

Amire teraszburkoláskor figyelni kell Amire teraszburkoláskor figyelni kell

Pogácsás ragasztás                                    Üregek az ágyazatban

Amire teraszburkoláskor figyelni kell

Üregmentes ágyazat

 

3. Nem alakítanak ki megfelelő dilatációs hézagot, aminek következtében a burkolat befeszülhet, felpúposodhat. (A dilatáció-kialakítás akkor megfelelő, ha a burkolat a hőmérséklet-változás hatására akadálytalanul mozoghat.) A burkolat károsodásának elkerülése érdekében be kell tartani az alapvető dilatációs előírásokat, javaslatokat. A legáltalánosabb előírások:

• dilatációs hézagot kell kialakítani minden szerkezetcsatlakozásnál (falaknál, korlátoszlopoknál, pilléreknél stb.);

• beltéri aljzatokon 25-30 m²-es, oldalfalakon 10-15 m²-es dilatációs mezőket javasolt kialakítani;

• kültéri aljzatokon 15-20 m²-es, homlokzatokon 5-10 m²-es dilatációs mezőket javasolt kialakítani;

• a dilatációs mezők legnagyobb oldalhossza 8 méter lehet, az oldalak aránya lehetőleg 1:1, maximum 1:2 legyen;

• minden anyagváltásnál (a kerámiaburkolat és a műkőszegély találkozásánál stb.) dilatálni kell;

• minden síkváltásnál (a padló és a fal találkozásánál stb.) dilatálni kell.

 

4. A járólapok kopogását okozhatja a szükséges várakozási idők figyelmen kívül hagyása, így friss, nem kellően érlelt betonra kerül a burkolat. (Kellően érleltnek akkor nevezhető a beton, amikor a kötési és szilárdulási folyamatok már lezajlottak – ez normál portlandcement esetén minimum 28 nap –, illetve ha a száradási és zsugorodási folyamatok véget értek – az erre vonatkozó ökölszabály: az esztrich érlelési ideje 5 cm vastagságig 1 hét/cm, 5 cm vastagság felett minden centiméter esetén további 2 hét/cm.)

 

5. Ha a burkolat alatt nem készül vízszigetelés, a járólapok előbb-utóbb kopogni fognak.

 

6. A járólapok kopogását és felválását okozhatja, ha a terasz szélén lévő bádogos szerkezetre, az úgynevezett vízcseppentő elemre helytelenül burkolnak. (Bádogos szerkezet alatt értendő minden, jellemzően horgany-, horganyzott acél-, illetve rézlemez szerkezet, például vízcseppentő elem, falszegély stb.) A burkolat csatlakozásának helytelen kialakítása miatt – a fémlemez jelentős hőmozgásának következtében – nemcsak a lapok válhatnak fel, hanem úgynevezett galvanikus korrózió is felléphet.

Amire teraszburkoláskor figyelni kell

Galvanikus korrózió következtében tönkrement vízcseppentő elem

 

A burkolólapok felválásának leggyakoribb okai

 

1. A lapok bebőrösödött ragasztóba történő fektetése a burkolat felválását eredményezi.

2. A burkolat felválását okozza a nem üregmentesen készített ragasztóágy is.

3. A dilatáció hiánya a burkolat befeszüléséhez, majd a fugákban repedések kialakulásához vezet, amin keresztül nagyobb mennyiségben jut víz a rétegrendbe.

4. Ha a szerkezetbe jutott víznek nincs lehetősége távozni, a bennrekedő víz a burkolat felválását okozza.

A burkolati rétegrendben alkalmazott cementalapú anyagok (kiegyenlítőanyag, ragasztóhabarcs, fugázóhabarcs) általában nem vízzárók. A víz a fugákon keresztül lassan ugyan, de bejut a szerkezetbe, és szintén lassan, de el is párolog onnan. Amikor a két folyamat egyensúlyban van, nincs gond. Amennyiben a víz nagyobb intenzitással jut be (például rendszeres locsolás vagy használati vízterhelés miatt), mint ahogy a fugákon keresztül elpárologna, akkor gravitációs úton – egyszerűen elcsorogva – kell tudnia távozni a szigetelésről. Ha ennek lehetősége nem megoldott, a szerkezetben rekedő víz károsítja a burkolatot, felválást, illetve foltszerű elszíneződéseket okozva.

Amire teraszburkoláskor figyelni kell

 

A teraszszerkezet beázásának leggyakoribb okai

 

1. Ha a terasz nem megfelelő lejtéssel készül, felületén megáll, összegyűlik a víz, ami többféleképpen is károsíthatja a szerkezetet: egyrészt ha hiányzik a vízszigetelés, a víz a szerkezeten átszivárogva beázást okoz, másrészt átitatja a szerkezeti rétegeket (fugázóanyagot, ragasztóágyat, kiegyenlítőanyagot stb.), és azokban jéggé fagyva szétfeszíti a burkolatot (felfagyás).

2. A teraszszerkezet akkor is beázik, ha a burkolat alatt nem megfelelő módon készült a vízszigetelés. (A nem megfelelő vízszigetelés pontosan akkora problémát okoz, mintha egyáltalán nem lenne vízszigetelés a burkolat alatt.)

3. Ha a vízszigetelés nem lejtéssel ellátott felületre készül, akkor a szigetelőrétegig beszivárgott víz nem tud a szerkezetből elcsorogni, csak lassan, párologva képes távozni. A szerkezetben felgyülemlő pangó víz egyrészt a legkisebb szigetelési hibán is utat talál magának, és átjut a szerkezeten, másrészt a pangó víz megfagyva úgynevezett jéglencsét (a burkolat alatti megfagyott, szabálytalan jégtömböt) képez a szerkezetben, ami fagykárokat, felválásokat okoz.

4. Az is a terasz beázását okozhatja, ha a burkolatban néhány helyen kireped a fuga. A fuga kirepedhet például a különböző anyagú szerkezetek (műkő szegély és lapburkolat, fémkorlát és padlóburkolat stb.) csatlakozásainál, ugyanis a különböző anyagok felmelegedés és lehűlés hatására bekövetkező hőtágulása eltérő sebességgel és eltérő mértékben valósul meg. A fuga nem képes ezeket a jelentős alakváltozásokat elviselni, és repedés keletkezik rajta, a keletkezett repedésen keresztül pedig a víz könnyedén bejuthat a burkolat alatti rétegekbe, szerkezetekbe. A nem azonos síkban elhelyezkedő (eltérő síkú) szerkezetek csatlakozásánál (például a padló-fal csatlakozásoknál, a falsarkok mentén, vagy a padló és lábazat csatlakozásánál) is kirepedhet a fuga.

5. A teraszszerkezet akkor is beázik, ha a terasz szélén lévő bádogos szerkezet korrodál, „elporlad” a burkolat alatt.

 

Látható, hogy az erkély- és teraszburkolatok hibái általában ugyanazokra az okokra vezethetők vissza:

• a vízszigetelés hiányára, vagy nem megfelelő módon történő kivitelezésére;

• nem megfelelő ragasztóanyag alkalmazására, amely nem képes levezetni a hőmozgásokból adódó feszültségeket, ami a fuga, rosszabb esetben a burkolólap repedését okozhatja;

• a repedéseken könnyen bejut a csapadékvíz a szerkezetbe, és ott megfagyva jelentős felületi károkat okozhat.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog