2010. április 18.

Napelemes tetőtéri ablakok csak a Veluxtól

Napelemes tetőtéri ablakok csak a Veluxtól

A Velux Cégcsoport által kifejlesztett, napelemmel működő tetőtéri ablakok alkalmazásával az elektromos áram megtakarítása mellett a tetőtérben élők kényelme is nő: egyetlen távirányítóval az igények szerint előre programozható a szellőztetés vagy az árnyékolók mozgatása, akár az egész lakásban.

 

Hazánkban a vízszintes felületet érő napsugárzás kifejezetten magas, átlagosan évi 1219 kW/m2 (ez a szám Dániában például 735 kW/m2). Napelemrendszereknél az egyik legfontosabb termelési adat az éves kWh/kWp (ami azt mutatja, hogy az adott rendszer egy év alatt hány kWh áramot termel 1 kWp nominális teljesítményre vetítve). Magyarországi viszonylatokban ez – az adott épület tájolásától, a tető lejtésétől és a rendszer veszteségeitől függően – átlagosan 913 kWh/kWp. Természetesen az éves hozam attól is függ, mennyire volt napos az év; ebben a tekintetben hazánknak igen kedvezőek az adottságai (forrás: http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis, http://napelemrendszerek.hu/hun/gy.i.k.).

A Velux Cégcsoport a saját szakterületén belül egyre több olyan megoldást ajánl, amelyek hatékonyan hasznosítják a napenergiát és más, megújuló energiákat, hozzájárulva az egészséges beltéri klíma megteremtéséhez, illetve a ház energiaegyensúlyához. A szolárablakok – melyek napelemek segítségével gyűjtik az energiát – is ezeket a célokat szolgálják, ráadásul jelentősen javítják a helyiségekben tartózkodók komfortérzetét.

 

Programozható szellőztetés

A kényelem kulcsa nem más, mint a szolárablakokkal együtt szállított digitális kijelzős, rádiófrekvenciás távirányító, amely az io-homecontrol épületirányítási rendszerhez csatlakoztatható. Egyetlen gombnyomással bárhonnan, bármikor megoldható a lakás bármely részének szellőztetése. A távirányítón beállítható az ablakok nyitási szöge 20 cm-ig, sőt késleltethető a záródás, ami praktikus lehet például zuhanyozás után a fürdőszobában. A kellemes belső klíma fenntartásában nagy segítség, hogy az – akár napi többszöri – szellőztetés időtartama és intenzitása előre programozható. Ily módon télen a fűtési energia sem vész kárba.

Napelemes tetőtéri ablakok csak a Veluxtól

Az előre programozott szellőztetés akkor is megvalósulhat, ha éppen senki nincs otthon – váratlan zápor esetén az esőérzékelő ugyanis bezárja az ablakot, miközben a szellőzőnyíláson át továbbra is friss levegő áramlik a lakótérbe.

 

Vezeték nélküli, egyszerű beépítés

A napelemes Velux tetőtéri ablakok beépítésének menete alig tér el a kézi működtetésűekétől, és – mivel nem igényelnek elektromos rendszert – kábelezéssel járó kényelmetlenségek és költségek sem merülnek fel. Ez az előny jól kamatoztatható új épületek és felújítások esetén is. A napelemes ablak a távműködtetéshez szükséges minden elemet tartalmazza: az ablakmozgató motort, az akkumulátort, a napelemet, az adaptereket, a felszereléshez szükséges kiegészítőket és a rádiófrekvenciás távirányítót is. A napelemes távműködtetés már korábban beépített kézi működtetésű ablakokra utólag is – különösebb szaktudás nélkül, egyszerűen és gyorsan – kiépíthető. Mind új, mind későbbi telepítéskor a szolárablakok – a tisztíthatóság és a karbantarthatóság érdekében – kézzel is nyithatók maradnak.

 

Külső és belső napelemes árnyékolók

A szolár tetőtéri ablakokra egyszerűen csatlakoztatható napelemmel működő redőny, külső hővédő roló, sínes roletta vagy fényzáró roló is. Mindegyikük saját távirányítóval működtethető, de csatlakoztathatók az ablakok távirányítójához is. Ez utóbbi automatikusan felismeri az ablakra szerelt új elemeket, és hozzáadja a már meglévőkhöz, így az árnyékolás is előre programozhatóvá válik.

 

Egyénre szabott programok és állapotkijelzés

A távirányító az alapfunkciók mellett arra is használható, hogy a lakásban élők egyéni, napi rutinjuk szerint beállítsák az egyes ablakok vagy ablakcsoportok nyitásának és zárásának, illetve az árnyékolók fel- és lehúzásának menetét. A beállítások tetszés szerint el is nevezhetők (például „reggel” vagy „alvásidő”).

A távirányítón bármikor ellenőrizhető az ablakok helyzete anélkül, hogy szobáról szobára kellene járni. A digitális kijelzőről minden információ leolvasható, beleértve a már végrehajtott programokat is. A gyors felismerés érdekében minden ablaknak saját neve lehet (például „Péter ablaka”).

 

Univerzális üvegezés

A legmodernebb technológia felvonultatása mellett a Velux szolárablakok univerzális üvegezésűek: kívül edzett, belül pedig ragasztott biztonsági üveggel készülnek, így gondoskodva a személyi és vagyonvédelemről. Az üveg külső felületének speciális, úgynevezett easy-to-clean bevonata az öntisztuló üvegek jellemzőivel bír, így az ablaküveg tisztítása mondhatni automatizált: a szennyeződéseket az esővíz egyszerűen lemossa. Az univerzális üvegezés – 35 dB-es léghanggátlásával – a zajos környezetben élők igényeinek is megfelel. Ezen felül a lakásdekorációt, a függönyöket és a bútorkárpitokat is védi a fakulástól, mert az üveg az UV-sugarak mindössze 5 százalékát engedi át.

A napelemes tetőtéri ablakok 21 féle standard méretű fa (GGL) és 17 féle standard méretű, fehér színű, poliuretán bevonatú (GGU) változatban kaphatók.

Napelemes tetőtéri ablakok csak a Veluxtól

 

Háttérinformáció

Az io-homecontrol technológia olyan vezetékmentes kommunikációs protokoll, amely lehetővé teszi különböző épületgépészeti és építőipari termékek, mint például kapuk, garázskapuk, tetőtéri ablakok, redőnyök, fűtő- és hűtőberendezések, valamint zárszerkezetek egységes vezérlését.

(x)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog