2011. január 17.

Vályogtégla a természetes megoldások kedvelőinek

Vályogtégla a természetes megoldások kedvelőinek

A Tapolcafőn gyártott vályogtéglák külső és belső teherhordó, kitöltő-, térelválasztó falazatok építésére, vagy akár belsőépítészeti megoldások kialakítására is alkalmasak. A vályogtégla környezetbarát, természetes építőanyag, amely kellemes, egészséges belső légállapotot teremt bármilyen helyiségben.

A vályogtéglából készülő falazat előírt hőszigetelési határértékeinek eléréséhez külső oldali, környezetbarát, lélegző hőszigetelő anyagok használata javasolt, mint például nádlemez, szórt cellulóz (újrahasznosított papír), lágyfarost lemez, kender- vagy szalmaszigetelés. A megfelelő rétegkombinációkkal, előtétfallal akár passzívház minőségű (U<0,15 W/m2K) falszerkezet is készülhet.

 

Vályogtégla a természetes megoldások kedvelőinek

 

A hagyományos építőanyagokkal összehasonlítva a vályogtégla gyártásához nagyságrendileg kevesebb energiát kell felhasználni, és előállítása során elhanyagolható mennyiségű szén-dioxid keletkezik. Akusztikailag kiváló, testsűrűsége meghaladja a 2000 kg/m3-t. A megfelelő környezeti adottságok figyelembevételével, alapos tervezés, gondos kivitelezés és rendeltetésszerű használat mellett élettartama a tömör tégláéval vetekszik. A falszerkezetek jó hőszigetelésük mellett kiváló hőtárolási és hőfokcsillapítási, valamint légzárási jellemzővel rendelkeznek. Páraszabályzó tulajdonsága a belső légtér relatív páratartalmát egészségügyi szempontból optimális szinten tartja. Közismert megállapítás, hogy a „vályogházak nyáron hűvösek, télen melegek”. A vályogtégla további nem elhanyagolható tulajdonsága, hogy megköti a belső légtér egészségre ártalmas összetevőit, a kellemetlen szagokat, nincs semmilyen káros kipárolgása, illetve mérsékli az elektroszmog, a másodlagos kozmikus és a mesterséges rövidhullámú sugárzások erőtereinek hatását, és nem utolsó sorban jóval kisebb a természetes radioaktivitása, mint más építőanyagoknak.

 

 

Vályogtégla a természetes megoldások kedvelőinek

 

Kézi formázású burkolótéglák egyedi megjelenésű téglaburkolatokhoz

A kézi vetésű téglák formázása fából készült sablon segítségével történik, ami a tégla felületének egyedi megjelenést kölcsönöz. Szépségük rendkívüli tartóssággal párosul. A téglák sárga, bézs és rózsaszín árnyalatait kizárólag az agyag ásványi összetétele és az égetési hőmérséklet határozza meg. A kézi formázású téglák, illetve e téglákból vágással nyert lapok igényes téglaarchitektúrájú homlokzatok és falfelületek építéséhez, díszítéséhez használhatók, de belsőépítészeti, dekorációs célokra is kiválóan alkalmasak. Egyedi megrendelés alapján bármilyen különleges formájú tégla készülhet, legyen az sarok-, ék-, címeres tégla, vagy vágott burkolólap.

 

Vályogtégla a természetes megoldások kedvelőinek Vályogtégla a természetes megoldások kedvelőinek

 

A gyártóról

A Bakony lábánál fekvő, kiváló minőségű agyagban gazdag Tapolcafő határában elhelyezkedő Taplcafői Téglaipari Kft. a bauxitbányászat visszaszorulásával ismét életre kelő forrásokról nevezte el termékeit. A magyar tulajdonban lévő cég kimondottan klasszikusnak nevezhető termékválasztékkal és a névválasztással is az eredetihez, a gyökerekhez való visszatérésre hívja fel a figyelmet. A környezetvédelmet és fenntarthatóságot fontosnak tartva, termékeihez természetes és megújuló kiegészítő építőanyagokat ajánl, és emellett az építkezőket a legszigorúbb épületfizikai követelmények betartására ösztönzi. A gyár termékei között megtalálhatók a hagyományos falazótéglák, a gépi és kézi vetésű burkolótéglák és nem utolsó sorban az ismét egyre népszerűbbé váló vályogtermékek.

 

www.forrastegla.hu

Vályogtégla a természetes megoldások kedvelőinek

(x)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo