2011. március 21.

Költséghatékony szoftverek épületfelmérésekhez

Költséghatékony szoftverek épületfelmérésekhez

Épületfotókról pontos méreteket olvashatunk le, a lézeres távmérő adataiból közvetlenül 3D-s épületmodelleket készíthetünk az On-Site szoftvercsalád tagjainak segítségével. A viszonylag olcsó, egyszerű programok jelentősen könnyíthetik a tervezők, szakértők, üzemeltetők munkáját.

A Nemetschek-cégcsoport épületfelmérési szoftvereket forgalmazó tagja megjelentette az On-Site Survey program 2011-es verzióját, amely az On-Site Photo 2010 változattal együtt széles körű lehetőségeket nyújt az e területen (is) dolgozó szakemberek számára.

 

On-Site Photo

Az On-Site Photo alapvetően arra alkalmas, hogy segítségével a homlokzatokról készített fotók alapján pontos méreteket tudjunk meghatározni. Ehhez nincs másra szükség, csak egy jó minőségű digitális fotóra, valamint egy-két ismert méret valós értékének megadására. Ebből a program kiszámítja a fényképen látható többi épületrész valós méretét, mégpedig úgy, hogy a perspektívából és a fényképezőgép-lencsék torzításából adódó eltéréseket is korrigálja. Így a hosszúsági adatok mellett kerületeket, területeket és térfogatokat is tud számítani, majd az adatokat Excell-táblázatba tudja exportálni. Megvan annak a lehetősége is, hogy ezeket CAD-programokba exportáljuk, akár 2D, akár 3D modellbe. A kapcsolat Allplan- és AutoCAD-szoftverekbe közvetlenül működik, de mivel DXF-formátumban is menthetők az adatok, bármilyen ezt felismerő CAD-programhoz is érdemes kiegészítőként megvásárolni az On-Site Photo szoftvert.

Költséghatékony szoftverek épületfelmérésekhez

A program univerzális eszköz lehet tervezők, szakértők, épületüzemeltetők számára. Kiválóan használható többek között homlokzati felületi károsodások kiterjedésének meghatározására, határoló felületek méretének meghatározására, vagy mondjuk meglévő tetőn szolárelemek elhelyezésének tervezésére.

Az On-Site Photo rajzolófunkciókkal is rendelkezik, azaz a meglévő állapotot mutató fotót kiegészíthetjük különböző színű és/vagy textúrájú felületekkel. Léteznek úgynevezett átlátszó színek is, amelyek alatt az eredeti textúra látható, azaz például egy felújítandó homlokzat fotóját különböző színekkel „átfesthetjük”, hogy könnyebben tudjunk dönteni a végleges változat mellett. A valósághűséget szolgálja az is, hogy a program textúrakönyvtárából kiválasztott textúrák mérethelyesen jelennek meg a fotón, s a perspektivikus torzítást is követik.

Az On-Site Photo demóverziója letölthető a www.nemetschek.hu >> LETÖLTÉSEK >> On-Site Photo demoverzió oldalról.

 

On-Site Survey

Az On-Site Survey az épületfelmérések komplex eszköze; azt kívánja szolgálni, hogy a felmérés adatait a helyszínen minél szélesebb körűen és kényelmesebben fel tudjuk dolgozni. A programot természetesen hordozható számítógépre érdemes telepíteni: a 2011-es verzió a netbookok képernyőfelbontására is optimalizálható, és a korszerű érintőképernyős táblagépeken is kezelhető. (A legköltségkímélőbb megoldás ma még természetesen a netbook használata.) A helyszíni méréseket kézi lézeres mérőberendezéssel kell elvégezni; a Leica valamennyi ilyen eszköze alkalmas arra, hogy a számítógéppel, illetve a programmal Bluetooth-kapcsolaton keresztül kommunikáljon. (Az On-Site Survey programból a Bluetooth-kapcsolat néhány klikkeléssel létrehozható.) A szoftver alkalmas arra is, hogy – a felmérés kiegészítéseként készülő – fotókat, videókat, szöveges kommentárokat tárolja.

Költséghatékony szoftverek épületfelmérésekhez

A bevitt méretekből a program 3D-s előnézeti rajzokat készít, és az elkészített modell CAD-programokba átvihető. A modellek elkészítését az On-Site Survey azzal is segíti, hogy támogatja bizonyos elemek – például nyílászárók, tetőtéri helyiségek, tetőablak-kiemelések, lépcsőkarok – egyszerű kezelését.

Mind az On-Site Photo, mind az On-Site Survey programra igaz, hogy viszonylag olcsón elérhető, egyszerű eszközökről van szó, amelyek ugyanakkor nagymértékben megkönnyíthetik az épületfelméréssel, szakértői feladatokkal kapcsolatos munkát. Egy ilyen program megvásárlása akár már az első ilyen jellegű megbízás alkalmával megtérülhet.

Az On-Site Survey demóverziója letölthető a www.nemetschek.hu >> LETÖLTÉSEK >> On-Site Survey demoverzió oldalról.

Költséghatékony szoftverek épületfelmérésekhez

 

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog