2011. június 07.

A Dryfix technológiával nem kerül nedvesség a szerkezetbe

A Dryfix technológiával nem kerül nedvesség a szerkezetbe

A Porotherm Dryfix technológiának alighanem legjelentősebb hazai referenciái lesznek a Devecseren és Kolontáron épülő új családi házak. A hideg időben, akár mínusz 5 fokig történő alkalmazás lehetősége mellett energetikai, épületfizikai, környezetvédelmi és építésszervezési előnyei is vannak az új falazási módszernek.

A vörösiszap-katasztrófa által sújtott Devecseren és Kolontáron január 26-tól mintegy 90-100 családi ház építése zajlik a helyreállítási program keretében. Egészen március első hetéig csak néhány olyan nap volt, amikor a napi átlaghőmérséklet plusz öt fok felett volt. Ennek ellenére téglafalazással készülhettek az épületek – erre a Wienerberger Porotherm Dryfix technológiájának köszönhetően nyílt lehetőség.

 

A Dryfix technológiával nem kerül nedvesség a szerkezetbe

 

Csiszolt tégla, ragasztóhab

A technológia alapja a Porotherm Profi tégla falazóelem, melynek felfekvő felületeit a kiégetést követően megcsiszolják, így rendkívül pontos építést tesz lehetővé. A Dryfix technológia már nem a klasszikus értelemben vett habarcsot használja az egyes sorok egymáshoz rögzítésére, hanem az erre a célra kifejlesztett speciális, igen erős PU alapú ragasztóhabot. Ezzel az – egyébként rendkívül gyors – eljárással télen még mínusz 5 fok hidegben is végezhető falazási munka.

 

A Dryfix technológiával nem kerül nedvesség a szerkezetbe

 

A technológiában kulcsfontosságú mozzanat az első sor pontos lerakása; utána már – a csiszolt tégla méretpontosságának köszönhetően – szinte el se lehet rontani a falazást. Általában az első sort hagyományos habarcsból készült, megszilárdult kiegyenlítő rétegre kell rakni, ami már jelentősebb mennyiségű nedvességet tartalmaz, vagyis hideg időben korlátozottan lehet csak alkalmazni.

A devecseri és kolontári újjáépítés esetében a hagyományos habarcs helyett fagyálló esztrichet, vagyis finomszemcsés betont használtak – tudtuk meg Vidóczi Árpádtól, a Wienerberger műszaki szaktanácsadójától. Az első sor alatti, szakaszonként terített habarcsréteg feladata az aljzat egyenetlenségeinek kiegyenlítése. A munkához a Wienerberger által biztosított habarcslehúzó készletet használták. A tökéletesen sík esztrichrétegre negyed órán belül elhelyezhető az első téglasor anélkül, hogy a téglák belesüllyednének, de a szükséges beállítások gumikalapáccsal még elvégezhetőek. A munkálatok során – melyek mindvégig a Wienerberger szakembereinek felügyeletével zajlottak – összesen kb. 16 ezer négyzetméter Dryfixfalazatot építettek a két településen.

„Ennek megépítéséhez, hagyományos tecnológiával a habarcs keveréséhez és a kiegészítő munkákhoz közel 300 ezer liter vízre lett volna szükség. Az ivóvízzel a jövőben egyre takarékosabban kell bánnunk és ennek az igénynek a technológiánk tökéletesen megfelel” – mondta Vidóczi Árpád. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy ez nemcsak a téli munkavégzés lehetősége szempontjából fontos, hanem azért is, mert így kevesebb víz jut a falszerkezetbe.

„Manapság már nagyon ritka, hogy – mint az régen szokás volt – a falazás után hónapokat várjanak a vakolással, és időt hagyjanak a ház használatba vétele előtti teljes kiszáradására. A lakás nélkül maradt károsultak mielőbbi otthonhoz jutása nagyon rövid kivitelezési határidőket követelt meg az újjáépítésnél, de ez manapság általában is jellemző. Az utólagos épületkárok szinte elkerülhetetlenek hagyományos falazási módnál. Ha nincs idő beköltözés előtt a lakás kiszáradására, tehát a falazás után rögtön következik a vakolás, és sajnos gyakori a polisztirol hőszigetelés felragasztása (legtöbbször a falazat külső vakolása nélkül, szintén szakszerűtlenül), ami megakadályozza a nedvesség távozását, ez penészesedést, és ezzel egészségügyi problémákat, légúti betegségeket okozhat.” Ebben az esetben egyébként nem kerül a falakra plusz hőszigetelés; egyrétegű 38-as külső falak készültek, mindkét oldalon mészvakolattal. Ennek a szerkezetnek az U=0,34 W/m2K hőszigetelési értéke bőven alatta van az előírt 0,45 követelményértéknek, és a kellően vastag téglafal tömegének köszönhetően a nyári felmelegedés ellen is hatékonyan véd. (A teljesség kedvéért: 44-es falazóelemek esetén 0,29 W/m2K az U-érték.) A kiváló hőszigetelési értékek a Dryfix technológiának is köszönhetők: a hagyományos falazóhabarcs – mely a kivitelezési pontatlanságok miatt a falfelület jelentős részét is kitöltheti – ugyanis lényegesen kedvezőtlenebb tulajdonságokkal rendelkezik, azaz hőhidakat képez a szerkezetben.

Mint a Wienerberger műszaki szaktanácsadója hozzáteszi, az épülő házak is bizonyítják, hogy a homogén szerkezetű fallal is megoldható az energetikailag megfelelő épület. „Az energiahatékonyság mellett páratechnikai, fenntarthatósági, ökológiai és életciklusszempontokat is szem előtt tartó épülettervezési koncepcióban igenis fontos, hogy használjuk minden szerkezetben a leghosszabb várható élettartamú, legkevesebb környezeti terhelést okozó, de az elérendő energiamegtakarításhoz az építtetőt hozzásegítő építőanyagot.”

 

Előnyök évszaktól függetlenül

Vidóczi Árpád összegyűjtötte számunkra a technológia fő előnyeit az építési folyamat különböző szereplői szerint csoportosítva. Mint az alábbiakból kiderül, ezek túlmutatnak a téli építkezés lehetőségén; minden időszakban, általánosan érvényesek.

 

Előnyök a beruházó, illetve műszaki ellenőre számára:
• egyértelmű minőségi elvárásokat lehet támasztani mind a fő-, mind az alvállalkozóval szemben;
• a kivitelezéshez a Wienerberger műszaki támogatást nyújt, ami garancia a jó minőségre;
• jobb hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező falazatot, ezáltal alacsonyabb energiafelhasználású, olcsóbban üzemeltethető épületet kapunk;
• a falazatba épített anyagok egy gyártótól származnak, ezért minőségi reklamáció esetén a különböző anyagok összeépítésekor jelentkező viták elkerülhetők.

 

Előnyök a kivitelező (fővállalkozó) számára:
• stabilan és látványosan jó minőségű falazatok készíthetők ezzel az eljárással, amelyek referenciaként szolgálhatnak;
• egyértelmű minőségi elvárásokat lehet támasztani az alvállalkozóval (kőművesbrigáddal) szemben;
• kevesebb kötőanyag-veszteség (a flakonból nyomópisztoly segítségével a falazóelemekre juttatandó ragasztóhab mennyisége pontosan kalkulálható), azaz kevesebb a hulladék, kisebb a hulladékkezelési költség és tisztább az építkezés helyszíne;
• a vízfelhasználás minimális, és elektromos áramra sincs szükség (hiszen nincs habarcskeverés);
• munkaszervezés nagyon precízen megvalósítható, hiszen az első sor lerakására és a falazásra, áthidaló elhelyezésre pontos időnormákat lehet kialakítani az egyes brigádoktól függetlenül, és ez az időütemtervek betartását eredményezi (ez a devecseri-kolontári projekt egyik legfontosabb tapasztalata volt!).

 

Előnyök az alvállalkozó (a kőművesbrigád) számára:
• gyorsabb, kényelmesebb a falazás, kevesebb az anyagmozgatás, a hagyományos értelemben vett segédmunka szügségtelen;
• hatékonyabban kihasználható a munkaidő a falazás során, könnyebben mérhető a teljesítmény;
• kevesebb szerszámra van szükség, kevesebb időt vesz el ezek tisztítása, karbantartása;
• kiszámíthatóbb a munka, egyértelmű elvárásoknak kell – és lehet – megfelelni.

 

Oktatás és tanácsadás

A helyszínen – amely a Dryfix technológiának mindeddig legjelentősebb hazai referenciája – a Wienerberger az összes kivitelező csapatot kiképezte az eljárásra. „Devecserben 16, Kolontáron 5 brigád kapta meg a helyszíni oktatást. Az építkezésen falazást végző vállalkozók 90 százaléka nem is hallott korábban a csiszolt tégláról, az oktatás után mégis kiváló minőségben tudnak dolgozni a technológiával” – hangsúlyozza Vidóczi Árpád. A szakember hozzáteszi: a Wienerberger általában is komolyan veszi azt a kötelezettségét, hogy az újonnan bevezetett technológiákhoz az oktatási hátteret is biztosítsa – annál is inkább, mert a szakiskolákban a tantervek és tankönyvek ezeket még nem tartalmazzák. „Nagy az igény cégünk tapasztalt mérnökei által, oktatási intézményekben diákok és tanáraik részére tartott elméleti előadással egybekötött gyakorlati bemutatókra, melyekkel a tanulók versenyképes tudásához nagymértékben hozzá tudunk járulni. Kolontáron és Devecseren két bemutató kőműves tartotta a képzéseket, és folyamatosan műszaki szaktanácsadó mérnökök is segítették a munkájukat. Értékesítési vezetőnk, Visi Zoltán is szívügyének tekintette a projektet.” (Az aktuális Wienerberger Porotherm Profi-képzésekről a cég honlapján lehet bővebb információt találni.)

A Porotherm Profi és Dryfix felhasználásánál érdemes figyelembe venni azt is, hogy a termékkel együtt jelentős értékű szolgáltatást is vásárolhatunk: az árban ugyanis benne van az anyag helyszínre szállítása, a norma szerint szükséges menynyiségű PU alapú ragasztóhab, továbbá az a lehetőség, hogy ingyenes szaktanácsot kérjünk az alkalmazáshoz, akár egyetlen családi ház építésekor is. Hazai bevezetése, 2007 óta 670 kisebb-nagyobb cég épített már Porotherm Profi technológiával Magyarországon – tudtuk meg Vidóczi Árpádtól.

 

B. G.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog