cemix

2011. június 09.

Csak szakszerű szigeteléssel marad tartósan száraz a pince

Csak szakszerű szigeteléssel marad tartósan száraz a pince

A talajban lévő épület-szerkezetek talajnedvesség és talajvíznyomás elleni szigetelésére a megfelelő anyagok kínálatán túl gondosan kidolgozott alkalmazástechnikai útmutatókkal, díjmentes szaktanácsadással, illetve képzésekkel segíti a tervezők és kivitelezők munkáját a Villas Hungária Kft.

Talajnedvesség elleni szigetelés

Talajnedvesség elleni szigetelésre egy réteg, 4 mm vastag, üvegszövet betétes SBS-modifikált (elasztomer) bitumenes lemez is elegendő lenne, de az esetleges kivitelezési hibákból adódó kockázat elkerülése érdekében érdemes az első réteg szigetelésre második, biztonsági réteget is elhelyezni teljes felületen lángolvasztással ragasztva. A második réteg lehet a Villas Flex 35 nevű bitumenes termék: ez kedvező árú, üvegfátyol betétes, 3,5 kg/m2-es oxid-elasztomer (Duo) lemez. Alápincézett épületeknél mindig érdemes megvizsgálni a terület lejtését, illetve a talajvíz-viszonyokat, és átgondolni, hogy valóban nem várható-e akár időszakosan is a talajrétegben folyó víz megjelenése.

 

 

Csak szakszerű szigeteléssel marad tartósan száraz a pince

 

Talajvíznyomás elleni szigetelés

Ha csak időszakosan is, de számítani lehet rétegvizek megjelenésére, akkor a szigetelést talajvíznyomásra kell méretezni. Javasolt a pinceszigetelést talajvíznyomásra méretezni akkor is, ha nincs talajvíz, de számítani lehet arra, hogy a csapadékvíz, vagy az olvadó hólé nagy menynyiségben jut a felszínről a pincefal mellé, illetve a szivárgó rendszer nem tudja a teljes mennyiséget azonnal elvezetni, például eltömődés, illetve a tisztítás elmaradása miatt.

Talajvíznyomás elleni szigetelésre alkalmazható két rétegben a Villas Elastovill E-G 4 F/K Extra 4 mm vastag, üvegszövet betétes, SBS-modifikálású bitumenes lemez, de több kivitelező használja második rétegként a Villas Elastovill E-PV 4 F/K Extra nevű, poliészterfátyol betétes lemezt. A két termék együttes alkalmazásával a szigetelés egyidejűleg nagy szakítóerővel és jó szakadási nyúlási paraméterekkel rendelkezik.

 

Csak szakszerű szigeteléssel marad tartósan száraz a pince Csak szakszerű szigeteléssel marad tartósan száraz a pince

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog